ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από το προηγμένο Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ (Hellenic Classical Charter School) του Μπρούκλιν ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, 3 Φεβρουαρίου 2020, η επταήμερη επίσκεψη του νέου υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνου Βλάση στις ΗΠΑ.

Ο Δρ. Βλάσης αφίχθηκε στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Κυριακής, 2 Φεβρουαρίου 2020 και βάσει των μέχρι στιγμές δεδομένων θα επισκεφθεί τρεις πολιτείες, τη Νέα Υόρκη, την Νέα Ιερσέη και την Ουάσινγκτον όπου θα έχει ουσιαστικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους και τους ηγέτες της ομογένειας, καθώς επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και άλλα μέλη και στελέχη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

Ο κ. Υφυπουργός, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τύπου, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για τις προαναφερόμενες συναντήσεις, καθώς επίσης και για τη συμμετοχή του στο δείπνο που διοργανώνει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στο πλαίσιο της «Συμμαχίας για την προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας» στην Ουάσιγκτον στις 5 Φεβρουαρίου. Την επόμενη θα παρευρεθεί στο Εθνικό Πρόγευμα Προσευχής (National Prayer Breakfast).

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης ενώ συνομιλεί με τις κ.κ. Αναστασία Έτοιμου, Μαρία Παπακώστα, Κατερίνα Πετράκου και τον μαθητή Βασίλειο Τσιμπίκο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ του Μπρούκλιν.

Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ

Το πρωί της Δευτέρας ο Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ (Hellenic Classic Charter School) του Μπρούκλιν συνοδευόμενος από τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα και τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου και πρώην Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μάνο Κουμπαράκη και συνομίλησε με την επικεφαλής των σχολείων (Superintendent) Χριστίνα Τετόνη, την διευθύντρια και τα άλλα επιτελικά στελέχη, με τους δασκάλους και τους μαθητές.

Η συνάντηση, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» η διευθύντρια λειτουργίας και οικονομικών του σχολείου (Director of Operation and Finance), Τζόυ Πετράκου (Joy Petrakos) ξεπέρασε κάθε προσδοκία, διότι ήταν αν όχι η πρώτη, τουλάχιστον μια από τις ελάχιστες φορές που εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας δείχνει ουσιαστικό και έμπρακτο ενδιαφέρον για το σχολείο, τα επιτεύγματα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες του.

Το εν λόγω σχολείο είναι ένα από τα πιο προηγμένα σχολεία όχι μόνο του δήμου και της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αλλά και της Αμερικής, ενώ το 2019 έχει ανακηρυχτεί “National Blue Ribbon School». Πρόκειται για την ανώτατη αναγνώριση η οποία παρέχεται με αξιοκρατικά κριτήρια και κυρίως βάσει της αποδόσεων των μαθητών στις πολιτειακές και άλλες εξετάσεις.

«Ήταν η πρώτη φορά που ο υφυπουργός Εξωτερικών επέμεινε και ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες. Ανταλλάξαμε ηλεκτρονικές διευθύνσεις και πιστεύουμε ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας με το Υφυπουργείο Αποδήμων και με το Υπουργείο Παιδείας με το οποία προ δέκα πέντε ετών είχαμε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας», επεσήμανε η κ. Πετράκου υπενθυμίζοντας ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη γενέτειρα και τα καθεστώτα των Μνημονίων έχουν επισκιάσει αυτή τη συνεργασία.

Από αριστερά διακρίνονται οι Χριστίνα Τετόνη, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Τζόυ Πετράκου, Νατάσα Καμπάν, Αναστασία Ετοιμου και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ του Μπρούκλιν.

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η εν λόγω συνεργασία θα πάρει σάρκα και οστά και στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης θα γευτούμε τους καρπούς αυτής της συνεργασίας», κατέληξε η κ. Πετράκου.

Άλλες συναντήσεις

Μετά το Μπρούκλιν ο Δρ. Βλάσης επισκέφθηκε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης και τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έχει μείνει ημιτελής λόγω έλλειψης χρημάτων. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή έχει ήδη καταβάλει πέντε επί πλέον εκατομμύρια δολάρια στην εργολαβική εταιρεία προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την ολοκλήρωση του ναού και την τέλεση των θυρανοιξίων στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, ανήμερα της 20ής επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Δρ. Βλάσης επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων, ενώ το βράδυ αναμένετο να παραστεί στην δεξίωση που θα παραθέσει ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, προς τιμή των Ελλήνων και ομογενών που συμμετέχουν στην 26η Συνδιάσκεψη για τη Ναυτιλία που συνδιοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Νορβηγικό – Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη το πρωί στο «Apella» στο Alexandria Center (450 East 29th Street) στο Μανχάταν και έχει ως κεντρικό θέμα «Η Ναυτιλία πέραν του 2020 – Προσαρμογές και Καινοτομίες».

Αν και μέχρι και ετούτη την ώρα δεν έχει κοινοποιηθεί το πλήρες πρόγραμμα εν τούτοις από πληροφορίες που συλλέξαμε από τους φορείς και τις οργανώσεις με τις οποίες θα συναντηθεί ο Δρ. Βλάσης, εν τούτοις καταφέραμε να σταχυολογήσουμε τις πιο αξιόλογες συναντήσεις που ήρθαν στην προσοχή μας από τρίτους.

Αύριο Τρίτη ο κ. Βλάσης θα έχει πολλαπλές συναντήσεις μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε την επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τη συνάντηση με την πρόβοστ και συνάμα φιλελληνίδα και Ελληνίστρια Κάθριν- Ελισάβετ Φλέμινγκ (Katherine Elizabeth Fleming) στο πλαίσιο της οποίας θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις ελληνικές σπουδές.

Το βράδυ θα επισκεφθεί την Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης, όπου θα έχει μια κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελο και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο με τα στελέχη της ομογένειας της Νέας Ιερσέης και της Φιλαδέλφειας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Δρ. Βλάσης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και αμέσως μετά θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παραστεί στην εκδήλωση που διοργανώνει το ραδιοφωνικό πρόγραμμα Cosmos – FΜ και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός GAEPIS στο Terrace on the Park για την απονομή του Φειδιππίδειου Βραβείου στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

Το βράδυ του Σαββάτου θα παραστεί στην εκδήλωση για την 28η επέτειο του αρκαδικού Συλλόγου Επαρχία Κυνουρίας, που θα λάβει χώρα στην κοινοτική αίθουσα της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ του Λονγκ Αϊλαντ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.