ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτος ο θρήνος στην κηδεία της 20χρονης Κυριακούλας Γασπαρή (Kyriakoula Gasparis) που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής, 3 Ιουλίου 2020 στον ιερό ναό της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάνταγκ του Λονγκ Αϊλαντ.

Η Κυριακούλα, όπως  έγραψαν οι «Αναμνήσεις» σκοτώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουλίου 2020 σε τροχαίο δυστύχημα στο Λέβιτάουν του Λονγκ Αϊλαντ.

Οι συγγενείς και οι φίλοι, οι συμμαθητές και οι συμφοιτητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές προσήλθαν από νωρίς και περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για περισσότερα από δύο τετράγωνα για να συμμετάσχουν στο προσκύνημα της σορού και να παρακολουθήσουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία που έλαβε χώρα στον ναό της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάνταγκ του Λονγκ Άϊλαντ.

Όλοι τους ήταν μαυροφορεμένοι «για να ταιριάζει η φορεσιά με της καρδιάς την λάβρα» που λέει και ο ποιητής και οι προστατευτικές από τον κορωνοϊό μάσκες καθιστούσαν ακόμη πιο καταθλιπτική και συγκλονιστική την εικόνα.

Το βιβλίο των επισκεπτών είχε τοποθετηθεί στο πλατύσκαλο του ναού της Αγίας Μαρκέλλας, ακριβώς δίπλα από τους πίνακες με τις φωτογραφίες της Κυριακούλας. Οι χαμογελαστές και γεμάτες ζωντάνια φωτογραφίες παρείχαν την δυνατότητα ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν την αείμνηστη να καταλάβουν καλύτερα γιατί όλοι αυτοί, έφηβοι, νέοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι παρέμεναν αμίλητοι στο λιοπύρι και στην αφόρητη υγρασία.

Πολλοί εξ αυτών παρέμειναν πάνω από δύο ώρες σιωπηλοί στο λιοπύρι αμίλητοι, λες και είχαν πιει το αμίλητο νερό.

Όταν οι ιερατικοί προϊστάμενοι των κοινοτήτων της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάντα και του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ, π. Γεώργιος Κολιός και π. Νικηφόρος Φακίνος, αντίστοιχα, έψαλαν τη νεκρώσιμη ακολουθία οι χαροκαμένοι γονείς της Γιώργος και Ρένα Γασπαρή δεν μπόρεσαν να αντέξουν τον πόνο και ξέσπασαν σε λυγμούς συμπαρασύροντας και πολλούς άλλους.

Σε πρώτο πλάνο οι χαροκαμένοι γονείς Γιώργος και Ρένα Γασπαρή, ενώ εξέρχονται από τον ναό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Κυριακούλα Γασπαρή μεγάλωσε στους κόλπους της κοινότητας της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάνταγκ και διδάχτηκε στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Ακόμη και όταν αποφοίτησε από το Ελληνικό Σχολείο παρέμεινε ενεργό μέλος της Ελληνορθοδόξου Νεολαίας της κοινότητας και συμμετείχε σε διάφορες πολιτιστικές αθλητικές και φιλανθρωπικές δράσεις.

Μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο έγινε δεκτή στο Τμήμα Βιοεπιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Φάρμινγκντέιλ του Λονγκ Άϊλαντ (SUNY Farmingdale) και έγινε δραστήριο μέλος της Ελληνικής Λέσχης (Greek Club).

Στιγμιότυπο απόι την κηδεία της 20χρονης Κυριακούλας Γασπαρή στον ιερό ναό της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάνταγκ του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας μέσω μιας ανάρτησης στο Face Book εξέφρασε την θλίψη και την οδύνη για τον πρόωρο και τραγικό θάνατο της Κυριακούλας, εξήρε την προσφορά της και κάλεσε τους συγγενείς, τους φίλους καθώς επίσης και τα μέλη της κοινότητας όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά για την χρηματοδότηση μιας εικόνας στη μνήμη της.

Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τον οβολό τους για την ενίσχυση αυτής της πρωτοβουλίας καλούνται να αποστείλουν τις επιταγές πληρωτέες στους George and Rena Gasparis στην διεύθυνση: 51 Dell Lane, Wantagh, N.Y., 11793.

Στιγμιότυπο απόι την κηδεία της 20χρονης Κυριακούλας Γασπαρή στον ιερό ναό της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάνταγκ του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η φωτογραφία της Κυριακούλας στο βιβλίο των επισκεπτών, η οποία καθιστούσε ακόμη πιο επώδυνη την τελετή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Κυριακούλα Γασπαρή, σε ένα από τα πρόσφατα ταξίδια στην γενέτειρα των γονεών της. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πίνακας με τις φωτογραφίες της Κυριακούλας Γασπαρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο απόι την κηδεία της 20χρονης Κυριακούλας Γασπαρή στον ιερό ναό της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάνταγκ του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.