ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτος με όλη την σημασία της λέξεως ήταν ο πόνος που προκάλεσε ο θάνατος της Μαρκέλλας Νικολάου Μαλαφή στην οικογένεια, στους συγγενείς και φίλους, καθώς επίσης στην κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας στο Wantagh του Λονγκ Αϊλαντ και κατ’ επέκταση της Χίου.

Η Μαρκέλλα Ν. Μαλαφή το γένος Κανέρη την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020, έχασε την πολύμηνη μάχη σε ηλικία 79 ετών έχοντας στο πλευρό της τον πολυαγαπημένο σύζυγό της Νικόλαο Ι. Μαλαφή, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα.

Η αείμνηστη ήταν δραστήριο μέλος της κοινότητας και τόσο το καθιερωμένο προσκύνημα, όσο και η Νεκρώσιμη Ακολουθία έλαβαν χώρα στον Ναό της Αγίας Μαρκέλλας στο Wantagh του Λονγκ Αϊλαντ και ήταν άκρως συγκινητικά. Στα σκαλιά του ναού, καθώς επίσης και στον νάρθηκα υπήρχαν τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας τα οποία υποδέχονταν τους πιστούς και συνάμα τηρούσαν με ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας του κορωνοϊού.

Στις δύο πλευρές του νάρθηκα προβάλλονταν στιγμιότυπα από την ζωή της πολυαγαπημένης μητέρας, γιαγιά και προγιαγιάς, καθώς επίσης και η προσευχή των εγγονιών και των δισεγγονιών.

Ο Νικόλαος και η Μαρκέλλα Μαλαφή με τα εγγόνια και τα δισέγγονα. Στην πρώτη σειρά οι Βασίλειος, Αριάνα, Γεωργία, Μαριάνθη, Νικολέτα και Παναγιώτης, στην δεύτερη σειρά οι Μαρκέλλα, Σοφία, Νικόλαος, Νίκη, Μαρκέλλα, Μαρία και Μαρκέλλα, ενώ στην τρίτη σειρά οι Μιχάλης, Κωνσταντίνος, Νίκη, Ανδρέας , Μιχάλης, Γιώργος και Νίκος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Πρόκειται για ένα εμπνευσμένο ποίημα με δώδεκα συνολικά στοίχους, το οποίο παρείχε την δυνατότητα στους εκατοντάδες των προσκυνητών και στον γράφοντα να κατανοήσουν καλύτερα γιατί υπήρχαν τόσο πολύχρωμα στεφάνια και το πανό με τις φωτογραφίες και το «we love you γιαγιά».

Προσευχή για την Γιαγιά Μας

Ψηλά στον Ουρανό / πάνω στα αστεράκια / υπάρχει κάποια που αγαπάμε / με στρογγυλά γυαλάκια. / Είναι η γιαγιά μας η καλή, / που έφυγε από κοντά μας / μα πάντοτε θα ζει μες στο μυαλό / και μέσα στα όνειρά μας.  / Θεούλη μου, την γιαγιάκα μας, δίπλα σου να την έχεις / γιατί ήταν Άγγελος στην γη / και είχε την πιο καλή ψυχή.

Γιαγιά μας θα σε θυμούμαστε για πάντα και σε αγαπάμε απίστευτα.  / Με πολύ αγάπη τα εγγόνια και τα δισέγγονά σου.

Ο πίνακας με τις φωτογραφίες της αειμνήστης με τα εγγόνια και τα δισέγγονα και το ποίημά τους “Προσευχή για την γιαγιά μας”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η νεκρώσιμη Ακολουθία 

Η νεκρώσιμη ακολουθία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης, 22 Οκτωβρίου 2020, στον προαναφερόμενο ναό και ήταν άκρως συγκινητική. Τα πολύχρωμα στεφάνια και κυρίως το στεφάνι με τον χάρτη της μυροβόλου Χίου σε συνδυασμό με τις ζωγραφιές που είχαν ετοιμάσει τα εγγόνια και δισέγγονα για την γιαγιά τους μιλούσαν από μόνα τους και εξηγούσαν γιατί εκατοντάδες Χιώτες και άλλοι ομογενείς έσκυψαν ευλαβικά το γόνυ, προσευχήθηκαν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της και την αποχαιρέτησαν με αγάπη.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Μαρκέλλας, π. Γεώργιος Κολιός, επεσήμανε ότι «αποχαιρετούμε ένα εκλεκτό και αγαπητό μέλος της κοινότητάς που για δεκαετίες εκκλησιαζόταν σε τούτο τον ναό και άγγιξε τις καρδιές των εκατοντάδων που ήρθαν να τιμήσουν την μνήμη της».

Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ παρακολουθούν την Νεκρώσιμη Ακολουθία. Περισσότερα στο: Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Η Μαρκέλλα αποχαιρετά τούτο τον μάταιο κόσμο με ένα πολύ μεγάλο δώρο και πιο συγκεκριμένα με την αγάπη της οικογένειας. Είχα μείνει έκπληκτος από την φροντίδα που της παρείχαν τα δύο τελευταία χρόνια ο σύζυγος, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα. Η αγάπη τους της έδωσε την δυνατότητα να διαψεύσει τις προγνώσεις των θεραπόντων γιατρών και να ζήσει άλλα δύο χρόνια πλημμυρισμένα από χαρές και συγκινήσεις», επεσήμανε ο π. Γεώργιος, υπενθυμίζοντας ότι η αγάπη έχει μεγάλη δύναμη.

Αναφερόμενος στην αείμνηστη επεσήμανε ότι «έφυγε γαλήνια γιατί είχε δίπλα την οικογένειά της».

Εκτενή αναφορά έκανε και στην ευσέβεια της εκλιπούσης και τόνισε ότι ήταν άνθρωπος της πίστεως και ότι κατάφερε να γαλουχήσει τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα με την αγάπη για την Εκκλησία, την ομογένεια και την μυροβόλο Χίου.

Οι ομογενείς τήρησαν με ευλάβεια τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό και παρακολούθησαν με συγκίνηση και θλίψη την Νεκρώσιμη Ακολουθία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά το πέρας της Νεκρώσιμης Ακολουθίας οι συγγενείς και οι φίλοι μετέβησαν στο Κοιμητήριο «Greenfield Cemetery στην διεύθυνση 650 Nassau Road Uniondale, N.Y. 11553 και της απηύθυναν τον ύστατο χαιρετισμό.

Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1941 στις Τρύπες της Χίου, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Οι αείμνηστοι γονείς της π. Ανδρέας Κανέρης κα η πρεσβυτέρα Μαρία έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα την Μαρκέλλα, τον Γιώργο, τον Ιωάννη, την Δέσποινα και την Κυριακούλα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Τα εφηβικά της χρόνια τα πέρασε στην Μυτιλήνη, διότι ο πατέρας της ήταν ιερέας.

Από το ίδιο χωριό κατάγονταν και ο Νικόλαος Μαλαφής, ο οποίος είχε έρθει σε ηλικία 23 ετών για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη. Όταν απέκτησε ένα κομπόδεμα και τακτοποίησε τα χαρτιά του επέστρεψε στην Χίο για να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, την Μαρκέλλα Κανέρη.

Οι πίνακες με τις φωτογραφίες της αείμνηστης Μαρκέλλας Μαλαφή καθιστούσαν ακόμη πιο συγκινητική την Νεκρώσιμη Ακολουθία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στις 30 Ιανουαρίου 1961 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στον Βροντάδο της Χίου και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Μερικές εβδομάδες μετά τον γάμο τους ξεκίνησαν το μεγάλο υπερπόντιο πολυήμερο ταξίδι με καράβι και ήρθαν στη Νέα Υόρκη.

Το ζεύγος αρχικά εγκαταστάθηκε στο Φρίπορτ του Λονγκ Άϊλαντ, πλησίον της Ελληνορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Δημητρίου του Μέρικ. Εργάστηκαν σκληρά και αξιώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν την δική τους στέγη. Ο Νικόλαος εργαζόταν μικροπωλητής φαγητού και η Μαρκέλλα ήταν το δεξί του χέρι. Με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν την δική τους καντίνα και η επιτυχία διαδέχονταν η μία την άλλη.

Ο Νικόλαος Ι. Μαλαφής και η Μαρκέλλα το γένος Κανέρη στις 30 Ιανουαρίου 1961 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στον Βροντάδο της Χίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία κορίτσια και συγκεκριμένα την Μαριάνθη, την Κυριακή και την Ανδριάννα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Το 1973 αγόρασαν σπίτι στο Μπέλμπορ του Λογνκ Αϊλαντ και το ζεύγος ήταν από τους πρωτεργάτες και συνάμα ευεργέτες της κοινότητας της Αγίας Μαρκέλλας στο Wantagh.

Ο Θεός αξίωσε τον Νικόλαο και την Μαρκέλλα Μαλαφή να ζήσουν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο και το πιο σημαντικό να δώσουν την δυνατότητα και στις δύο οικογένειές τους να έρθουν νόμιμα στην Αμερική. Και δεν αρκέστηκαν μόνο με αυτό, αλλά τους παρείχαν τα εφόδια να ζήσουν και οι ίδιοι το αμερικανικό όνειρο.

Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες ο Νικόλαος και η Μαρκέλλα παρέδωσαν τα ηνία των επιχειρήσεών τους στα παιδιά τους και ασχολήθηκαν με τα εγγόνια και τα δισέγγονα. Κάθε καλοκαίρι τα φιλοξενούσαν στα σπίτια τους, στις Τρύπες και στην Χώρα της Χίου, και τους παρείχαν την δυνατότητα να μεγαλώσουν σαν πραγματικοί Χιώτες.

Ο Νικόλαος και η Μαρκέλλα Μαλαφή με τα κορίτσια τους, την Μαριάνθη (αριστερά), την Κυριακή και την Ανδριάνα στην αγκαλιά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το 2018 η Μαρκέλλα και Νικόλαος επέστρεψαν από τις διακοπές στη Νέα Υόρκη και έκαναν όνειρα για την επόμενη χρονιά στο χωριό, χωρίς ποτέ τους να φανταστούν ότι ήταν η τελευταία φορά που πήγαν μαζί. Η Μαρκέλλα υπέστη εγκεφαλικό και δίδαξε και πάλι τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα με την αγωνιστικότητά της και την αγάπη για την ζωή.

Δεν γόγγυξε ποτέ και κατάφερε να διαψεύσει τα προγνωστικά των θεραπόντων ιατρών. Έζησε άλλα δύο χρόνια γεμάτα χαρές και ευχάριστες εκπλήξεις. Και μια από τις μεγαλύτερες χαρές ήταν ο  ερχομός των δισέγγονών της τα οποία κρατούσε πάντα στην αγκαλιά της.

Η αείμνηστη ήταν καλόκαρδη και αγαπούσε την οικογένειά της και όλον τον κόσμο. Το σπίτι της τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στις Τρύπες και στην Χώρα ήταν πάντα ανοικτό και όλοι διδάσκονταν από το φιλότιμο, την φιλοξενία, την αγάπη και την οποία τους υποδέχτηκαν.

Καθήμενοι οι Νικόλαος και η Μαρκέλλα Μαλαφή, ενώ όρθιες οι Κυριακή Γωνιά, Ανδριάνα Μαλαφή και Μαριάνθη Κανέρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας

Η κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας είχε τιμήσει τον Νικόλαο και την Μαρκέλλα Μαλαφή για την προσφορά τους και για την ευεργεσία τους.

Ο θάνατός της καταλυπεί τον σύζυγό της Νικόλαο Ιωάννου Μαλαφή, τα παιδιά Μαριάνθη και Παναγιώτη Κανέρη, Κυριακή και Κωνσταντίνο Γωνιά, Ανδριάννα Μαλαφή, τα εγγόνια Μιχάλη και Νατάσα Κανέρη, Μαρκέλλα Κανέρη, Σοφία και Αλέξανδρο Τσιμικάλη, Μιχάλη και Μαρία Γωνιά, Νίκη Γωνιά, Νίκο και Ashley Γωνιά, Ανδρέα και Νικολέτα Γωνιά, Γεώργιο Λιο, Μαρκέλλα και Νικολέτα Λιου, τα δισέγγονα Παναγιώτη, Βασίλειο και Αριάνα Κανέρη, Μαριάνθη, Γεωργία και Κωνσταντίνο Τσιμικάλη, Κωνσταντίνο Μ. Γωνιά και Κωνσταντίνο Α. Γωνιά, τα αδέλφια Γεώργιο και Μαρία Κανέρη, Ιωάννη Α. Κανέρη, Δέσποινα και Ευάγγελο Κατσάλα και Κυριακούλα Φωτεινού, τους κουνιάδους, Στέλιο Μαλαφή,  και τον π. Μαρκέλλο Μαλαφή, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στην κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας (1960 Jones Ave, Wantagh, NY 11793) για την εκπλήρωση της τελευταίας της επιθυμίας για την αγιογράφηση μιας εικόνας στη μνήμη της.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Αιωνία της η μνήμη. 

Η Μαρκέλλα Μαλαφή, καθήμενη, με τα κορίτσια της Ανδριάνα Μαλαφή, Κυριακή Γωνιά, και Μαριάνθη Κανέρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο Νικόλαος Ι. Μαλαφής και η Μαρκέλλα το γένος Κανέρη στις 30 Ιανουαρίου 1961 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στον Βροντάδο της Χίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Οι πίνακες με τις φωτογραφίες της αείμνηστης Μαρκέλλας Μαλαφή καθιστούσαν ακόμη πιο συγκινητική την Νεκρώσιμη Ακολουθία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην είσοδο του ναού η οικογένεια τοποθέτησε ένα τραπέζι με αρτοβουτήματα και νερά, διότι λόγω του κορωνοϊού δεν μπορούσαν να παραθέσουν μακαρία με τους εκατοντάδες των προσκυνητών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.