Απεβίωσε ο εκδότης του μηνιαίου Περιοδικού «Estiator» Παναγιώτης Μακριάς

0
O Μπάμπης Μαρκέτος (αριστερά) και ο Παναγιώτης Μακριάς (δεξιά)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο εκδότης του μηνιαίου δίγλωσσου περιοδικού «Estiator» Παναγιώτης Μακριάς δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το μεσημέρι της Παρασκευής, 19 Απριλίου 2019 άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Φλόριδας όπου νοσηλευόταν. Ο θάνατός του οφείλεται στο καρδιακό επεισόδιο που υπέστη το βράδυ της Τετάρτης 17 Απριλίου 2019.

Η θλιβερή αυτή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στη Νέα Υόρκη, όπου έχει την έδρα του το Περιοδικό και όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Η οικογένεια σεβόμενη την τελευταία επιθυμία αποφάσισε να απευθύνει σε στενό οικογενειακό κύκλο τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο πρόεδρος του Πανγκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και κατ΄ επέκταση της Αμερικής Δημήτρης Καυχίτσας μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Παναγιώτη Μακριά και εξέφρασε τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 Στη σχετική ανακοίνωση τύπου αναφέρεται ότι ο Παναγιώτης Σ. Μακριάς, γεννήθηκε στην Χίο, στις 28 Ιουνίου 1932 από γονείς Μικρασιάτες.  Ήταν πτυχιούχος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών της Παντείου και ασχολήθηκε όλη του τη ζωή με τη δημοσιογραφία. Αρχικά άσκησε το επάγγελμα στη Χίο τις τοπικές εφημερίδες «Πρόοδος» και «Χιακός Λαός», των οποίων υπήρξε αργότερα και ανταποκριτής στην Αθήνα.

Ο αείμνηστος Παναγιώτης Μακριάς. Φωτογραφία Περιδικό”Estiator”

Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο Χίου, συνέχισε σπουδές στην Αθήνα και εργάστηκε στις εφημερίδες «Αθηναϊκή», «Εμπρός».

Υπηρέτησε την θητεία του στο Ναυτικό σαν έφεδρος σημαιοφόρος και ήταν Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (1955-1957).

Στην Αθήνα εξέδιδε την μηνιαία εφημερίδα  «Η Χιακή». Ήταν Αρχισυντάκτης της «Ναυτιλιακής» (1958-1960) και στη συνέχεια ανταποκριτής του περιοδικού αυτού στη Νέα Υόρκη.

Διετέλεσε επί 16 χρόνια χρονογράφος, αρθρογράφος και Διευθυντής Συντάξεως του «Εθνικού Κήρυκα» Νέας Υόρκης (1963-1977).

 -Από το 1979 έως 1983, διατέλεσε, ανταποκριτής της «Ελευθεροτυπίας» Αθηνών στη Νέα Υόρκη και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

 -Από το 1978 μέχρι το 2006 εξέδιδε το μηνιαίο περιοδικό Greek–American Review (πρώην Νέα Υόρκη) και το Estiator από το 1988.

 Ο Παναγιώτης Μακριάς μαζί με την σύζυγο του Κάθυ, απέκτησαν δύο κόρες την Στέφανυ και την Όλγα.  Η Στέφανυ Μακριάς θα αναλάβει την προεδρία της εταιρείας και η Βίκυ Τσαβαλιά τη διεύθυνση της μηνιαίας έκδοση.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.