ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αντιπρόσωποι της Νεολαίας των Ποντίων από τη γενέτειρα, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τις κοιτίδες του Ποντιακού Ελληνισμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης την Τετάρτη αναμένεται να αφιχθούν στο Νόργουακ του Κονέκτικατ προκειμένου να συμμετάσχουν στο 12 Φεστιβάλ Ποντιακής Νεολαίας.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που διοργανώνει η νεότερη γενιά των Ποντίων με την υποστήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και των Ποντιακών Συλλόγων από όλη την επικράτεια.

Το φεστιβάλ φιλοξενείται από τη νεολαία και το Σύλλογο Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ και θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής 21 Ιουνίου 2019 και θα λήξει το βράδυ της Κυριακής 23 Ιουνίου 2019.

Η αφίσα του φεστιβάλ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ και συνάμα πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής Κώστας Τσιλφίδης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των προετοιμασιών και για το ενδιαφέρον των νέων από όλη την επικράτεια για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα.

Αν και οι Σύλλογοι των Ποντίων και τα χορευτικά έχουν τους δικούς τους λυράρηδες, εν τούτοις η οργανωτική επιτροπή προσκάλεσε τους δημοφιλείς καλλιτέχνες Θεόφιλο Πουταχίδη, Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Ειρήνη Σαχταρίδου και Κυριάκο Παπαδόπουλο, οι οποίοι αναμένεται να έρθουν σήμερα Δευτέρα από την Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος των δρώμενων θα λάβουν χώρα στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ , ενώ την Κυριακή τα δρώμενα θα συνεχιστούν στο Νόργουακ του Κονέκτικατ και συγκεκριμένα στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου.

Αναφερόμενος στα πολιτιστικά δρώμενα o κ. Τσιλφίδης επεσήμανε ότι το βράδυ της Παρασκευής οι νέοι θα παρακολουθήσουν την αναβίωση των ιστορικών στιγμών της Γενοκτονίας, μέσα από το αξεπέραστο έργο «Η Καμπάνα του Πόντου».

Το Σάββατο οι νέοι θα παρακολουθήσουν την αναβίωση του εθίμου των «Μωμόγερων» το οποίο έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και το οποίο έχει καταγραφεί στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Παράλληλα θα παρακολουθήσουν και τα διάφορα σεμινάρια για τη Γενοκτονία και για τα θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

Το βράδυ του Σαββάτου θα λάβει χώρα ο επίσημος χορός στον οποίο τα χορευτικά θα παρουσιάσουν τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τους χορούς.

Το πρωί της Κυριακής οι νέοι θα παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νόργκουακ και αμέσως μετά θα πρωταγωνιστήσουν στην επίδειξη χορών στο προαύλιο του ναού.

Τη Δευτέρα οι αντιπρόσωποι της νεολαίας των Παμποντιακών Ομοσπονδιών θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη όπου θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με την μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Μαρία Θεοφίλη και με το γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα.

Παράλληλα θα επιδιώξουν συνάντηση και με το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.  

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.