Ενθουσιασμένοι οι ομογενείς που φοιτούν στο Αγγλικό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ

0
Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη με τους ομογενείς φοιτητές που άρχισαν τα μαθήματα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενθουσιασμένοι είναι οι Ελληνοαμερικανοί φοιτητές που εγγράφτηκαν στο Αγγλικό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και θα παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα στην Θεσσαλονίκη.

Τρεις εξ αυτών και συγκεκριμένα η Αντωνία Δημοπούλου, ο Αμπέλ Νίκολας και ο Δημήτριος Αποστολάτος συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το μεσημέρι της Τρίτης, 21 Σεπτεμβρίου 2021, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για το ενδιαφέρον τόσο της Ομοσπονδίας, όσο και του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς» και του Ιατρικού Συλλόγου.

Η κ. Στέλλα Κοκόλη στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στα οφέλη του προγράμματος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο που είναι καθηγητής του Αριστοτέλειου και ευλόγησε το πρόγραμμα, του γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη, τον Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης και κυρίως του προέδρου Δρ. Παναγιώτη Μανώλα, των πρώην προέδρων, Δρ. Γιώργου Ντάγκα και Δρ. Γεωργίου Λιακέα, του Δρα Σπύρου Κοκόλη και των στελεχών της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, τον αντιπρόσωπο της Ιατρικής Σχολής κ,  Νικόλαο Φώρογλου και όσους υποστήριξαν την προσπάθεια.

Τόσο η κ. Κοκόλη, όσο και η πρόεδρος του «Προμηθέα» Μερόπη Κυριάκου ευχήθηκαν επιτυχίες στους φοιτητές και τους διαβεβαίωσαν ότι θα είναι αρωγοί στις προσπάθειές τους για να κατακτήσουν τις κορυφές της γνώσης.

«Είστε τυχεροί και συνάμα προνομιούχοι γιατί θα σπουδάσετε στην γενέτειρα της επιστήμης και δη της Ιατρικής και συγκεκριμένα του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ Κοκόλη υπενθυμίζοντας στους φοιτητές ότι θα ευεργετηθούν πολλαπλά, διότι θα αγγίξουν τον πολιτισμό της γενέτειρας των προγόνων τους και ότι θα διδαχτούν τα ήθη, τα έθιμα και την γλώσσα.

Επιτυχίες ευχήθηκε στους φοιτητές και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Δρ. Γεώργιος Μελικόκης.

Το πρόγραμμα είναι εξαετούς φοίτησης και οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη ή να έρθουν πίσω στις χώρες υποδοχής για να λάβουν τις απαραίτητες εξετάσεις που απαιτούνται από τις διάφορες χώρες όπως συμβαίνει και στην Αμερική όταν τελειώσουν τις ιατρικές σχολές.

Στο πρόγραμμα δικαιούνται να εγγραφούν όσοι έχουν τελειώσει το λύκειο σε αμερικανικό σχολείο ή έχουν πάρει μερικά credits σε πρωτοετή φοίτηση σε αμερικανικά κολέγια. Πρέπει απαραίτητα να έχουν αμερικανικό διαβατήριο και να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα άπταιστα.

Φοιτητές που έχουν φοιτήσει 1 ή 2 χρόνια σε κολλέγια και έχουν πάρει βιολογία ή χημεία μπορούν να τους δοθούν credits και να μην επαναλάβουν τις ίδιες τάξεις στο πρόγραμμα του πανεπιστημίου όμως απαραίτητα η φοίτηση είναι 6ετης. 

Τέλος τα δίδακτρα τα ετήσια είναι 12.000 ευρώ πολύ λιγότερα απ’ ότι στοιχίζει – απ’ ότι καταλαβαίνετε – σε άλλα πανεπιστήμια της Αμερικής. Οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν την κατοικία, για την διαμονή τους σε επιλεγμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές μετά το 4ο έτος παίρνουν μαθήματα και ελληνικής γλώσσας αν θελήσουν να μείνουν γιατροί στην Ελλάδα.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.