ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου στο Καθεδρικό Σχολείο του Μανχάταν και η επιτυχημένη χριστουγεννιάτικη συναυλία αποτελούν χειροπιαστά τεκμήρια του ανέμου δημιουργίας που πνέει στο Καθεδρικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Πρόκειται για ένα από τα ιστορικά σχολεία της ομογένειας και το πιο σημαντικό το μοναδικό ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό Σχολείο στο Μανχάταν, το οποίο τους τελευταίους μήνες επανήλθε σε νέα τροχιά προόδου, η οποία πιστώνεται στην αγαστή συνεργασία της νέας διευθύντριας Μερόπης Κυριάκου και των εκπαιδευτικών με την σχολική επιτροπή με επικεφαλής τον Κώστα Ηλιάδη.

Η κ. Μερόπη Κυριάκου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς» και συνάμα συγγραφέας και στα τέλη Αυγούστου ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα της διευθύντριας του εν λόγω Σχολείου, το οποίο είναι ένα μπουτίκ σχολείο στο οποίο ο χρόνος αμέσου διδασκαλίας ανά μαθητή είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει σε όλη την μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

ΟΙ μαθητές, οι δάσκαλοι και η διευθύντρια Μερόπη Κυριάκου σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

Η κ. Μερόπη Κυριάκου κατά την διάρκεια της συνέντευξης στις «Αναμνήσεις» αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του πρώτου τριμήνου και στους στόχους της για την υιοθέτηση και εφαρμογή νέων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου στο επόμενο σχολικό έτος (2023).

Ερωτηθείσα για τα πρώτα βήματα προόδου η κ. Κυριάκου επεσήμανε ότι σε συνεργασία με τον Διευθυντή Παιδείας. Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Κώστα Ηλιάδη εργάζονται πυρετωδώς για την επανέναρξη του Γυμνασίου του σχολείου το 2023, τμήμα του σχολείου το οποίο ανεστάλη το 2019.

«Το σχολείο το οποίο υπάρχει στο απαιτητικό περιβάλλον του Μανχάταν προχωρεί δυναμικά προς τον 21ο αιώνα. Έχουν επαναλειτουργήσει αίθουσες και εργαστήρια τα οποία ήταν κλειστά τα τελευταία 3 χρόνια, όπως για παράδειγμα το εργαστήριο της επιστήμης και το εργαστήριο της τεχνολογίας.

Η διευθύντρια Μερόπη Κυριάκου σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους μαθη΄τες και την δασκάλα.

Έγινε εισαγωγή νέας τεχνολογίας στον χώρο και με τη βοήθεια της χορηγίας η οποία ελήφθη από το Krieger Foundation, από την ερχόμενη βδομάδα στο σχολείο ενισχύονται τα μαθήματα coding και εισάγεται το μάθημα της Ρομποτικής και τα εργαστήρια STEM, στα οποία θα συμμετέχουν οι μαθητές από το προνήπιο μέχρι και την 5 τάξη. Θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω την οικογένεια Krieger για την χορηγία, για την αγάπη και την πίστη τους στο σχολείο του Καθεδρικού. Την ευθύνη των μαθημάτων της τεχνολογίας και της επιστήμης έχει ο πλήρως καταρτισμένος δάσκαλός του τμήματος κ. Rombert Rainford.

Οι τέχνες αποτελούν επίσης έναν σοβαρό παράγοντα στην εκπαίδευση του Καθεδρικού. Με μια νέα αίθουσα μουσικής υποδέχεται το 2022 το σχολείο, πλήρως εξοπλισμένη με lounge χώρο για τη διδασκαλία της θεωρίας της μουσικής όπως και χώρο εξάσκησης της χορωδίας του σχολείου. Διδάσκων του μαθήματος της μουσικής και υπεύθυνος της χορωδίας του σχολείου ο κ. Θεόδωρος Αλβανός. Η χορωδία του σχολείου μόλις ολοκλήρωσε τη Χριστουγεννιάτικη της Συναυλία και ετοιμάζεται για τις επόμενες τις δράσεις, μεταξύ άλλων και το βραβευμένο μιούζικαλ του Νίκου Κυπουργού, «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει», επεσήμανε.  

Τα μικρά σε αριθμό τμήματα, όπως επεσήμανε, παρέχουν τη δυνατότητα διδασκαλίας των μαθημάτων του κοινού προγράμματος από ένα αξιόλογο, καταρτισμένο και έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό με τέτοιο τρόπο που η διδασκαλία υπερβαίνει το αναμενόμενο επίπεδο και οι μαθητές προχωρούν και εμβαθύνουν στην καθορισμένη ύλη ξεπερνώντας το επίπεδο του τμήματος στο οποίο βρίσκονται. Οι μαθητές του σχολείου του καθεδρικού εξασφάλισαν και εξακολουθούν να εξασφαλίζουν θέσεις στα καλύτερα λύκεια της πόλης και κατ’ επέκταση στα καλύτερα πανεπιστήμια.

Οι νεαροί ρεπόρτες επί τω έργω

Στη διδασκαλία των τεχνών έρχεται να προστεθεί και το θέατρο το οποίο θα κάνει αρχή ως εργαστηριακό μάθημα από τον μήνα Ιανουάριο. Την ευθύνη της διδασκαλίας έχει ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Φώτης Μπατζάς.

Η διδασκαλία του μαθήματος των Ελληνικών είναι καθημερινή και σε αυτήν συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου. Την ευθύνη της διδασκαλίας της γλώσσας την έχει η κ. Αθανασία Φίλου. Πέραν τις γλώσσας στις δράσεις του σχολείου περιλαμβάνεται ο ελληνικός πολιτισμός και η κουλτούρα τα οποία δεν περιορίζονται σε ένα μόνο μάθημα. Τα τμήματα προετοιμασίας για την εξέταση της ελληνομάθειας αρχίζουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η προετοιμασία για τον Παναμερικανικό Διαγωνισμό Μυθολογίας επανήλθε στο σχολείο αυτόν τον Ιανουάριο και οι μαθητές της 3ης – 5ης τάξης προετοιμάζονται και συμμετέχουν την άνοιξη. Η εξέταση και η προετοιμασία γίνονται στην αγγλική γλώσσα. Η ενασχόληση με την Μυθολογία για τον παναμερικανικό διαγωνισμό, γίνεται στα πλαίσια των ενισχυτικών κλαμπ τα οποία το σχολείο ξεκίνησε τους τελευταίους 2 μήνες μέσα στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί και το κλαμπ φιλαναγνωσίας, το κλαμπ των νεαρών ρεπόρτερ και σύντομα το κλαμπ για σκάκι. 

Το εργαστήριο Επιστημών.

Στις προτεραιότητες της διεύθυνσης και της σχολικής επιτροπής συμπεριλαμβάνεται και η ενίσχυση της διδασκαλίας κι άλλων ξένων γλωσσών στο άμεσο μέλλον, προς ενίσχυση του προγράμματος.

Παρότι το Σχολείο του Καθεδρικού δεν διαθέτει μεγάλα γήπεδα, το μάθημα της φυσικής αγωγής δεν απουσιάζει από το αναλυτικό πρόγραμμα. Ο Προπονητής και επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής Brian McMahon βρίσκεται στο σχολείο 2 φορές την εβδομάδα για να προπονήσει τους μαθητές του σχολείου. Έχουμε την τύχη να μοιραζόμαστε τον ίδιο προπονητή με τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία του Μανχάταν. Το ίδιο ισχύει και για τον μουσικό μας τον κ. Αλβανό. Η συνεργασία και η στήριξη στην όποια δράση μεταξύ του προσωπικού είναι άμεση και τους ευχαριστώ όλους προσωπικά.

Οι μαθητές μας έχουν την χαρά να απολαμβάνουν και κάποιες απογευματινές δραστηριότητες μετά το πέρας των ωρών του σχολείο, δραστηριότητες που αφορούν τους ελληνικούς χορούς, τη γυμναστική και τη μουσική.

Το εργαστήριο τεχνολογίας.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις η κ. Κυριάκου επεσήμανε ότι συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμένος αριθμός των μαθητών ανά τάξη και στο σύνολο και η όχι και τόσο θετική φήμη που το ακολουθούσε.

«Στα δύσκολα γίνεται περισσότερη δουλειά και όχι στα εύκολα», επεσήμανε η κ Κυριάκου εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για την αμέριστη συμπαράσταση και η στήριξη που τους παρέχει η σχολική επιτροπή. . 

«Το σχολείο ετούτο έχει τη δυνατότητα και τις προοπτικές και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί να του δώσουμε την παλαιά του αίγλη! «, κατέληξε η κ. Κυριάκου.   

Η Μερόπη Κυριάκου με τον Θεόδωρο Αλβανό.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.