Ανάλυση: Η κρίση στην Ομοσπονδία της Νέας Υόρκης και η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων

0
Στιγμιότυπο από την έκτακτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων», τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τα τεκταινόμενα των έξι τελευταίων εβδομάδων στους κόλπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης μιλούν από μόνα τους και αν μη τι άλλο παρέχουν την δυνατότητα στους αναγνώστες να πάρουν μια γεύση της τραγικής κατάστασης και να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους για τους οποίους η Ομοσπονδία οδηγήθηκε στην χειρότερη κρίση των 80 και πλέον ετών της ύπαρξής της.

Τα πρώτα σημάδια της τρικυμίας και του ναυαγίου εκδηλώθηκαν το φθινόπωρο του 2019 όταν ξέσπασε η βεντέτα μεταξύ του προέδρου Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και του αντιπροέδρου Πέτρου Γαλάτουλα. Το Διοικητικό Συμβούλιο βραχυκυκλώθηκε και οι πρώην πρόεδροι ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την επίτευξη της εκεχειρίας.

Την περίοδο εκείνη οι «Αναμνήσεις» τάχτηκαν κατά των παζαριών και προέτρεψαν τους συμβούλους να παραιτηθούν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμο για την επίλυση των διαφορών με τις ενδεδειγμένες δημοκρατικές διαδικασίες και κυρίως των πρόωρων εκλογών.

Εάν τον Νοέμβριο του 2019 η Ομοσπονδία θα είχε οδηγηθεί στις εκλογές παραμερίζοντας τους πρωτεργάτες της γκρίνιας και της διχόνοιας θα μπορούσε να αποφευχθεί η παράλυση του 2020 και 2021.

Από αριστερά οι κ.κ. Γρηγόρης Δημητρουλάκος, Αναστάσιος Καραγκούνης και Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Το 2019 οι πρώην πρόεδροι απέτυχαν να εκπληρώσουν τον ειρηνοποιό τους ρόλο και σα να μην έφτανε αυτό οδήγησαν τα πράγματα στην καταστατική συνέλευση εν μέσω της πανδημίας και στις 6 Φεβρουαρίου 2021 ανέλαβαν τα ηνία της Ομοσπονδίας.

Αν και γνώριζαν τα ουσιαστικά αίτια της βεντέτας και ότι η οργάνωση ήταν εγκλωβισμένη στους συλλόγους σφραγίδες εν τούτοις δεν κατάφεραν έστω για τα μάτια του κόσμου να αναλάβουν μια δημόσια πρωτοβουλία προσέλκυσης των ιστορικών Συλλόγων και των κοινοτήτων που έχουν αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας λόγω του ανθυγιεινού περιβάλλοντος που επικρατούσε στα ηγετικά όργανα και στην γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Το αίτημα της πλειοψηφίας των πρώην προέδρων για την διαφάνεια και για τον έλεγχο των οικονομικών των παρελάσεων των τελευταίων αιτών ξεκινώντας από το επίσημο δείπνο στο Χίλτον, την φιλοξενία των Ευζώνων, τα λαχεία, τις ενοικιάσεις των αιθουσών της Ομοσπονδίας και τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανάθεση έργων και άλλα παρεμφερή οδήγησαν στον διχασμό της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων.

Οι κ.κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, Απόστολος Τομόπουλος και Νίκος Βέλλιος συνεργάστηκαν με τον συντονιστή της Επιτροπής, κ. Τιμολέοντα Κακούρο και προχώρησαν στην προετοιμασία της οργάνωσης για τις εκλογές αγνοώντας πλήρως την πλειοψηφία και συγκεκριμένα τους κ.κ. Δημήτριο Καλαμαρά, Ηλία Τσεκερίδη, Νίκο Διαμαντίδη και Δήμο Σιώκη.

Το αίτημα της πλειοψηφίας για τον οικονομικό έλεγχο και για την διαφάνεια βρήκε την συμπαράσταση του επιτίμου προέδρου, κ. Βασιλείου Σταθάκου και άρχισε να προβληματίζει τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας και τους Συλλόγους μέλη.

Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η επιμονή της Εφορευτικής Επιτροπής και δη του προέδρου της Δημητρίου Α. Γωνιά για την διαλεύκανση των καταγγελιών και των ενστάσεων άλλαξαν άρδην τα δεδομένα.

Η σύγκλιση των δύο ανοικτών συνεδριάσεων από τον κ. Γωνιά έφεραν έντονα στο προσκήνιο τις οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες και προκάλεσαν έναν άνευ προηγουμένου προβληματισμό για την κρίση που επικρατούσε στους κόλπους της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων.

Τις δέκα τελευταίες ημέρες το μικρόβιο που προκάλεσε την διχόνοια στην απερχόμενη διοίκηση και στην Επιτροπή των Πρώην Προέδρων μεταδόθηκε και στην ίδια την Εφορευτική Επιτροπή και στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις που παρακολούθησαν οι «Αναμνήσεις» είδαμε τον Δημήτριο Α. Γωνιά να κονταροχτυπιέται με τον γραμματέα Αναστάσιο Καραγκούνη και τον Γρηγόρη Δημητρουλάκο να ζητά την αποπομπή του.  

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας, η οποία συγκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Σταθάκειο ήταν οφθαλμοφανές ότι είχε ως στόχο την απαλλαγή του Δημητρίου Α. Γωνιά από τα καθήκοντά του στην Επιτροπή και την συγκρότηση Εξελεκτικής Επιτροπής.

Ο Σπύρος Πυργιώτης, ο οποίος ηγούνταν της εξελεκτικής επιτροπής που έκανε τον πρόσφατο οικονομ ικό απολογισμό. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Αν και οι «Αναμνήσεις» προέτρεψαν τους κ.κ. Τομόπουλο, Κακούρο και Γεωργόπουλο να εκλέξουν προεδρείο της συνελεύσεως, εν τούτοις το αίτημα έπεσε στο κενό. Στο βήμα ανέβηκαν οι κ.κ. Τομόπουλος, Κακούρος και Βέλλιος και ο κ. Κακούρος από συντονιστής μιας επιτροπής εμφανίστηκε με ύφος υπερπροέδρου και έφτασε στο σημείο να αρνείται να παραχωρεί το μικρόφωνο στους αντιπροσώπους που ζητούσαν τον λόγο προκαλώντας εκνευρισμό τους.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την εκλογή Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής και το ναυάγιο της προσπάθειας αποπομπής του κ. Γωνιά αποτελεί ένα ιστορικό και ελπιδοφόρο γεγονός, διότι αποτελεί την αφετηρία μιας νέας πορείας.

Θέλω να πιστεύω ότι η Εξελεγκτική Επιτροπή θα συνεργαστεί άψογα με την Εφορευτική Επιτροπή και θα ερευνήσουν σε βάθος τα πάντα ξεκινώντας από τους λόγους για τους οποίους αντικαταστήθηκαν  πρόσφατα οι νομικοί σύμβουλοι και ο ορκωτός λογιστής της Ομοσπονδίας. Να διερευνήσουν επίσης γιατί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της Ομοσπονδίας οδηγήθηκαν σε τεχνικούς υπολογιστών.

Θέλω επίσης να πιστεύω πως οι πρώην πρόεδροι – οι οποίοι απέτυχαν παταγωδώς και με την ανικανότητά τους έφεραν την Ομοσπονδία άλλους έξι μήνες πίσω – δεν θα διαπράξουν το ίδιο ατόπημα που διέπραξαν με την Εφορευτική Επιτροπή.

Θέλω επίσης να πιστεύω ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα βρουν την δύναμη να παραδεχτούν τις αδυναμίες τους και να προσκομίσουν στην Επιτροπή όσα τεκμήρια διαθέτουν για όσα είπαν στις κατ’ ιδίαν και από κοινού στις «off the record» συνομιλίες με τις «Αναμνήσεις» και θα τους δώσουν φτερά και θα τους ενθαρρύνουν να προχωρήσουν στο έργο τους.

Ακόμη και αν δεν ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος των πέντε τελευταίων ετών μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2021 η Εξελεγκτική Επιτροπή σε συνεργασία με την Εφορευτική Επιτροπή έχουν κάθε δικαίωμα να προτείνουν σε όσους έχουν πρωταγωνιστεί στην διχόνοια και στην κρίση να στερηθούν αυτοβούλως των δικαιωμάτων του εκλέγεσθε ούτως ώστε να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία από το μηδενική βάση.

Να συγκλεισθεί το εκλογικό συνέδριο στα τέλη Σεπτεμβρίου και το αργότερο την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου να διεξαχθούν οι εκλογές.

Είναι πλέον γνωστό ότι το Καταστατικό της Ομοσπονδίας είναι φτιαγμένο στα μέτρα των διοικούντων την Ομοσπονδία την τελευταία δεκαετία και στην διασφάλιση της παντοδυναμίας των σφραγίδων και δεν παρέχει λύσεις σε κρίσεις όπως η παρούσα. Η Ομοσπονδία είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ως τέτοιος οφείλει να υπακούει στους κανονισμούς που διέπουν την λειτουργία των εν λόγω οργανισμών. Εάν οι αντιπρόσωποι έστω και την ύστατη στιγμή αποφασίσουν να εφαρμόσουν τους εν λόγω κανονισμούς η γενική συνέλευση της 19ης Σεπτεμβρίου θα έχει αναστάσιμο χαρακτήρα και θα οδηγήσει στην αναγέννηση από τις στάχτες της Ομοσπονδίας.

Η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων

Η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων το βράδυ της Πέμπτης έχασε μια τελευταία ευκαιρία να διασώσει την υστεροφημία της και υπενθύμισε σε όλους πως αυτοί που ευθύνονται για την κρίση δεν μπορούν να προσφέρουν λύση. Δοκιμάστηκαν το 2019 και απέτυχαν. Δοκιμάστηκαν επί μακρόν και το 2021 και αυτή την φορά απέτυχαν παταγωδώς.

Οι «Αναμνήσεις» τόσο δημοσίως όσο και στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες προέτρεψαν του πρώην  προέδρους να συγκαλέσουν μια συνέντευξη τύπου προκειμένου να πληροφορηθεί η ομογένεια για τα αίτια και τους πρωτεργάτες της κρίσης.

Οι υποσχέσεις τους έπεσαν στο κενό, ενώ ο συντονιστής κ. Τιμολέων Κακούρος προτίμησε να παραχωρήσει συνέντευξη στον κ. Γιάννη Κουταλή και να την αναρτήσουν στον λογαριασμό της Ομοσπονδίας στο Facebook. Κάνετε κλικ εδώ  για να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Κακούρου.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.