«Αν ο Οδυσσέας ξεκινούσε το ταξίδι του σήμερα, καλύτερα θα ήταν να μην μπει στο πλοίο»

Η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται αλλά τελικά σημασία έχει από που ξεκίνησε και που μας οδηγεί

O ιστορικός και συγγραφέας Peter Frankopan που μίλησε για το μέλλον της Ελλάδας στην διάρκεια του κύκλου ομιλιών «Θάλεια Ποταμιάνου», που έγινε εντός του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Βαρθολομαίου, στην Παρκ Αβενιου. Ο Κολοσσός της Ρόδου και το άγαλμα της Ελευθερίας. Διαφάνεια στην διάλεξη με ομιλητή τον ιστορικό και συγγραφέα Πίτερ Φράνκοπαν. Φωτογραφία: ΕTA PRESS.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια διάλεξη σταθμό, για την πορεία της ανθρωπότητας αλλά και ειδικότερα για το μέλλον της Ελλάδας, όπου ο πληθυσμός της διαρκώς συρρικνώνεται και οι αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη είναι καταλυτικές, ο βραβευμένος ιστορικός και συγγραφέας Δρ. Πίτερ Φράνκοπαν (Dr. Peter Frankopan), άφησε το ακροατήριο του να καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο σε ό,τι αφορά το παρελθόν και την ιστορία και τίποτα από το παρόν και το μέλλον δεν θα περάσει απαρατήρητο.

Η διάλεξη του κ. Φράνκοπαν που είναι και διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έγινε υπό την αιγίδα της «Γενναδείου Βιβλιοθήκης» στην Αθήνα, που υπάγεται στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας και  δόθηκε στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων, αφιερωμένες στην μνήμη της «Θάλειας Ποταμιάνου», μιας Μικρασιάτισσας στην καταγωγή, που οι απόγονοι της θέλησαν να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο και δόθηκε μέσα στον ναό του Αγίου Βαρθολομαίου, στην Παρκ Άβενιου.

Ο Άγιος Βαρθολομαίος, είπε ο κ. Φράνκοπαν, ήταν ένας Άγιος που η χάρη του έφτασε από την Ιερουσαλήμ στη Νέα Υόρκη μέχρι και την μακρινή Ινδία.

Η Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, που μίλησε για το έργο που επιτελεί διαχρονικά μέχρι σήμερα η βιβλιοθήκη. Φωτογραφία: ΕTA PRESS

Την διάλεξη παρακολούθησαν πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί. Έδωσαν ακόμα το «παρών» τους ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη ΝΥ Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, μέλη της Πρυτανείας της σχολής και μέλη της γνωστής οικογένειας Ποταμιάνου.

Μαζί φυσικά με πλειάδα επιφανών ομογενών μεταξύ των οποίων και μελών του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας.

Τον ομιλητή παρουσίασε ο διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, κ. Γκλεν Λόουρι.

Ήταν η τρίτη στην σειρά διάλεξη με κύριο ομιλητή τον ιστορικό κ. Peter Frankopan. Η πρώτη είχε δοθεί στην Αθήνα και η δεύτερη στην Ουάσινγκτον, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου «Τζορτζτάουν».

Στιγμιότυπο από την διάλεξη του ιστορικού και συγγραφέα Dr. Peter Frankopan. Διακρίνονται μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Μαρία Θεοφίλη, ο πρόξενος κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου ο διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMa) κ. Γκλεν Λόουρι και οι υπεύθυνοι της Σχολής. Φωτογραφία: ΕTA PRESS

Ο ομιλητής χρησιμοποίησε και διαφάνειες για να δείξει στο κοινό την σχέση της Αρχιτεκτονικής με την Κλασική Ελλάδα. Όπου κι αν κοιτάξεις στη Νέα Υόρκη, είπε, θα δεις κτήρια που κατασκευάστηκαν με βάση την αρχιτεκτονική που ήταν εμπνευσμένη από την κλασική  αρχαιότητα. Ανάμεσα τους και το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Νέας Υόρκης.

Αν περίμενε κανείς να μην γίνει αναφορά στον συνεχιζόμενο καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία,  μάλλον απογοητεύθηκε.

Ο Πόλεμος αυτός είναι καταστροφικός, είπε και επέτεινε την κρίση στον τομέα της ενέργειας.

«Ο Πούτιν είχε πάντα στο μυαλό του την δημιουργία μια Τρίτης Ρώμης και μιας συνέχειας σε ότι αφορά το Βυζάντιο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο ιστορικός και συγγραφέας Peter Frankopan. Φωτογραφία: ΕTA PRESS

Αυτό όμως το θέμα, είπε ο ομιλητής, το εξάντλησα σε προηγούμενη ομιλία.

Τα στοιχεία του ομιλητή είναι αδιάσειστα. Υπήρχε και υπάρχει μεγάλη σχέση του Ελληνισμού με την Μαριούπολη, μια πόλη αφιερωμένη στην Παναγία καθώς και στις υπόλοιπες πόλεις από όπου πέρασε ο Ελληνισμός. Και η Οντέσα (Οδησσός) για τον Οδυσσέα.

Για να επιμείνει ο συγγραφέας και να αναφέρει κι άλλες πόλεις που διέπρεψε ο Ελληνισμός όπως η Τραπεζούντα.

Αλλά και η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Καβάφης.

Το μέλλον της Ελλάδας

Από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και μετά, είδαμε, σημείωσε ο ομιλητής να γίνονται κοσμογονικές αλλαγές στον πλανήτη.

Η Κίνα επεκτείνει τις εμπορικές της σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα έχει πλειοδοτήσει στα λιμάνια.

Η Ελλάδα επέκτεινε τις διπλωματικές σχέσεις της με χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε κοινές ασκήσεις με χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία.

Η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη πρεσβεία σε επίπεδο αριθμού προσωπικού, σε χώρα του Τρίτου Κόσμου, στην Σομαλία.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε την διάλεξη του ιστορικού και συγγραφέα Πίτερ Φράνκοπαν, στην εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου. Φωτογραφία: ΕTA PRESS

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Φράνκοπαν αναφέρθηκε και στις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και επεσήμανε το υψηλό ποσοστό αμυντικών δαπανών της Ελλάδας.

Τα υπόλοιπα θέματα που θέλησε να αναδείξει στην ομιλία του ήταν η Κλιματική αλλαγή και δραματικές επιπτώσεις που είχαν στην οικονομία οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη για εξασφάλιση καθαρής ενέργειας από άλλες πηγές ενέργειας.

Μίλησε ακόμα για τον ρόλο της Μετανάστευσης στην σύγχρονη Ελλάδα και επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες  εργάζονται πολλές ώρες εντούτοις η παραγωγικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Μήπως, είπε, είναι αυτά κάποια στοιχεία που θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε;

Ένα άλλο στοιχείο που ανέφερε ο ομιλητής ήταν και η ανεργία των νέων στην Ελλάδα, όπου τα ποσοστά της αυξάνονται σε περιόδους οικονομικής κρίση και είδαμε ότι αυξήθηκαν στην διάρκεια της Πανδημίας.

Η Ξενοφοβία και η εχθρότητα έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ευρώπη. Αυτά είναι σημάδια που με κάνουν να ανησυχώ, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα, τόνισε, έγινε γνωστή για τα ταξίδια του Οδυσσέα.

Αν όμως ο Οδυσσέας, είπε ο κ. Φράνκοπαν, ξεκινούσε το ταξίδι του σήμερα, καλύτερα να μην ξεκινούσε καθόλου, δηλαδή να μην έμπαινε ποτέ στο πλοίο.

Ποιο είναι το μέλλον της δημοκρατίας στο κόσμο; Δεν θα ήθελα να μαντέψω το μέλλον, αλλά να σταθώ σε παράγοντες που το προοιωνίζουν, είπε, όπως το κλίμα και οι δημογραφικές αλλαγές. Η τεχνολογία θα παίξει το ρόλο της και ίσως βοηθήσει να επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η Ελλάδα, κατέληξε, στέκεται με αβεβαιότητα απέναντι στο μέλλον.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Το αν θα ξανάμπαινε ο Οδυσσέας στο πλοίο
    η όχι ήταν μία ατυχής έκφραση , όσοι έχουν
    σχέση με την θάλασσα θα μας πούν πως αυτή
    η αλμυρή υγρή θεά , εμπνέει και απελευθερώνει
    τον άνθρωπο. Η ναυτοσύνη όσο και αν να έχει
    εκσυγχρονιστεί σήμερα δεν θα πάψει ποτέ να
    διαφέρει και ενδιαφέρει. Το μεγαλείο και την
    Σοφία του Θεού δεν την συναναντάς στους
    ναούς , αλλά στους Ωκεανούς , εκεί νιώθεις
    ότι συζείς με τον ίδιο το Θεό , γιατί γύρω σου
    βλέπεις τα δημιουργηματά του και κάθε μίλι
    του πλοίου στο υγρό δημιούργημά του μοιάζει
    με Θεϊκή πάτημασιά . Στον ωκεανό την ημέρα
    σε λούζει το φως του ήλιου και την νύκτα
    το ολόγιομο φεγγάρι , ο Αυγερινός η πούλια,
    ο πολικός Αστέρας οι διάφοροι αστερισμοί και τα
    αμέτρητα αστέρια σου χαρίζουν μια εικόνα
    μαγική , τόσο μαγική , που και άπιστος να είσαι
    θα ακουμπήσεις με δέος στην κουπαστή και η
    γλώσσα από μόνη της χωρίς την βοήθεια του νου,
    σαν σε παραλήρημα … θα ψάλλει τον ύμνον:
    “ Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε πάντα εν
    Σοφία εποίησες”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.