Αν και αίολο το εκλογικό συνέδριο η Εφορευτική Επιτροπή προκήρυξε εκλογές στην Ομοσπονδία Νέας Υόρκης

1
206
Σε πρώτο πλάνο ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής Αναστάσιος Καραγκούνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αν και το εκλογικό συνέδριο της 5ης και 6ης Ιουνίου 2021 της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης αμφισβητείται από την πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και τόσο η μειοψηφία όσο και η πλειοψηφία συμφώνησαν μετά τις διακοπές να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις, εν τούτοις η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι στις 30 Αυγούστου 2021 θα δώσει στην δημοσιότητα τον κατάλογο των υποψηφίων και των συλλόγων που έχουν δικαίωμα ψήφου, αγνοώντας πλήρως την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων για την αναβολή των εκλογών προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους Συλλόγους και φορείς που έχουν αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της Ομοσπονδίας.

Εάν την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων παρατείνει την ημερομηνία επανεγγραφής των συλλόγων τότε τα δεδομένα αλλάζουν άρδην, καθώς οι σύλλογοι και οι φορείς που θα επανενταχθούν δικαιούνται όχι μόνο του δικαιώματος του εκλέγειν, αλλά και του εκλέγεσθαι και η εν λόγω απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής για την διεξαγωγή τω εκλογών στις 19 Σεπτεμβρίου εκ των πραγμάτων στερεί από τους εν λόγω φορείς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Στιγμιότυπο από την έκτακτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Αίωλο το συνέδριο

Το εκλογικό συνέδριο όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ακόμη κι αν η πλειοψηφία των Πρώην Προέδρων αποφασίσει να το νομιμοποιήσει παραμένει αίωλο. Κι αυτό λόγω του πλημμελή ελέγχου των οικονομικών. Η Ομοσπονδία για πρώτη φορά στην 80ετή ιστορία της υποχρεώθηκε να αναθέσει σε Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή και σε ορκωτούς λογιστές τον έλεγχο των οικονομικών της τελευταίας Πενταετίας.

Η εν λόγω επιτροπή ζήτησε τουλάχιστον τρεις με πέντε μήνες για να ελέγξει τα οικονομικά και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιους αναλογούν.

Ακόμη και αν διεξαχθούν οι εκλογές στις 19 Σεπτεμβρίου όσοι υπηρέτησαν στα προεδρεία των πέντε τελευταίων ετών θα πρέπει να αποκλειστούν από το ψηφοδέλτιο, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές βραχυκυκλώσεις.

Αίωλο και το ψηφοδέλτιο

Στο εκλογικό συνέδριο της 5ης και 6ης Ιουνίου έγιναν υποδείξεις για το νέο συμβούλιο παραβιάζοντας τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Προτάθηκαν ονόματα χωρίς να είναι παρόντες και εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι πέντε τουλάχιστον από τους υποψήφιους που ήταν απόντες είτε δεν γνώριζαν για την υποψηφιότητά του, είτε δεν εκπροσωπούσαν τους συλλόγους που δηλώθηκαν.

Μελετώντας προσεκτικά τον κατάλογο των 35 υποψηφίων διαπιστώνουμε ότι μόνο τέσσερις γυναίκες ενδέχεται να τεθούν στην ετυμηγορία των ψηφοφόρων. Ακόμη και αν οι τέσσερις υποψήφιες καταφέρουν να εκλεγούν και πάλι οι γυναίκες θα αποτελούν μόνο το 20% του νέου Συμβουλίου.

Οι τρεις περίπου μήνες που ακολούθησαν από το εκλογικό συνέδριο κάθε άλλο παρά αισιοδοξία μπορεί να εμπνεύσουν για την νέα ηγεσία. Κι αυτό διότι από τους 35 υποψήφιους μόνο οι 13 συμμετείχαν στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις και στις πανομογενειακές συγκεντρώσεις του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Άρα η συντριπτική πλειοψηφία των προταθέντων δεν ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα στην Ομοσπονδία. Και εάν ενδιαφέρονται τώρα εν μέσω της κρίσης τότε πότε θα δείξουν το ενδιαφέρον τους.

Εύλογα τίθονται τα ερωτήματα: Δεν πρέπει οι ψηφοφόροι να γνωριστούν με τους υποψήφιους; Δεν πρέπει οι υποψήφιοι να κάνουν προγραμματικές δηλώσεις, είτε να εκφράσουν τα οράματά τους και τους στόχους της νέας ηγεσίας; Εάν δικαιούνται πότε θα γίνουν οι παρουσιάσεις;

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.