ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αλλιώτικη, διδακτική και άκρως συγκινητική ήταν η αρχιερατική Θεία Λειτουργία και οι εκδηλώσεις στην μνήμη του Αγίου Στυλιανού που διοργάνωσε το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ.

‘Ηταν αλλιώτικη διότι ήταν αφιερωμένη στους ευεργέτες, δωρητές και στυλοβάτες της κοινότητας και του σχολείου που γιόρτασαν, το διήμερο και συγκεκριμένα τον Στυλιανό Ζερβούδη, που γιόρταζε ανήμερα και τους κ.κ. Μερκούριο Αγγελιάδη, Αικατερίνη Σπανούδη – Ευαγγελάτου και Αικατερίνη Ντένη – Καψή που γιόρτασαν την προηγούμενη, 25η Νοεμβρίου 2022.

Ήταν διδακτική, διότι ο καθηγητής Γεώργιος Σπηλιοτόπουλος και η δασκάλα Σοφία Γεργατσούλη-Σοφίλλα οι οποίοι παρουσίασαν τους τιμώμενους δίδαξαν και υπενθύμισαν σε όλους την αναγκαιότητα διδασκαλίας της ιστορίας των κοινοτήτων στις νεότερες γενιές.

Ήταν συγκινητική, διότι ο ναός και η κοινοτική αίθουσα είχαν πλημμυρίσει από την αγάπη των μελών της κοινότητας για την ομογένεια.

Εξίσου συγκινητική ήταν η παρουσία των παιδιών και των εγγονιών του ευεργέτη και στυλοβάτη της κοινότητας Στυλιανού Ζερβούδη, καθώς ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους ότι η οικογένεια είναι κινητήρια δύναμη και συνάμα το ορμητήριο της αέναης κοινωνικής προσφοράς και δράσης του τιμωμένου.

Εξ άλλου κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το γεγονός ότι οι όλες οι εικόνες που δωρίστηκαν στους εορτάζοντες τα ονομαστήριά τους και στον πρώην πρόεδρο Κώστα Μανωλούκο προέρχονταν από την μυροβόλο Χίο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κώστας Μανωλούκος, Μερκούριος Αγγελιάδης, Αικατερίνη Ντένη Καψή, π. Ηλίας Παππάς, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας, π. Γεώργιος Καζούλης, Αγγελική και Στυλιανός Ζερβούδης και Ελευθερία Αγγελιάδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας βοηθούμενος υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς, π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου, του ιερατικού προϊσταμένου της Παναγίας του Άϊλαντ Παρκ, π. Γεωργίου Καζούλη και του π. Ηλία Παππά που την 1η Δεκεμβρίου 2022 θα αναλάβει τα καθήκοντα του βοηθού ιερατικού προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ.  

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Αθηναγόρας αναφέρθηκε στον ρόλο των κτητόρων του ναού, κ.κ. Στυλιανού Ζερβούδη και Μερκουρίου Αγγελιάδη και συνεχάρη την κοινότητα για την πρωτοβουλία τους να τους τιμήσουν και να εορτάσουν μαζί τους την ονομαστική εορτή.

Ο καθηγητής Δρ. Γεώργιος Σπηλιοτόπουλος αναφερόμενος στον Μερκούριο Αγγελιάδη επεσήμανε: «Σήμερα έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας δύο σπουδαίους ανθρώπους για την εκκλησία μας. Αρχικά, αυτόν που την άρχισε και τη θεμελίωσε. Να σας γνωρίσω τον κύριο Μερκούριο Αγγελιάδη. Τον πρώτο εργολάβο και θεμελιωτή της εκκλησίας μας. Μεγάλο ευεργέτη στην ομογένεια, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Άρχοντα του Πατριαρχείου. Επίσης έναν ενεργό παράγοντα στον ομογενειακό αθλητισμό και σε πολλούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στην Αμερική και στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη Σύμη Δωδεκανήσου».

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην κοινότητα του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στον Στυλιανό Ζερβούδη επεσήμανε ότι «τελειοποίησε την εκκλησία μας»

«Ο Steve, όπως τον γνωρίζουμε, είναι ο τελικός εργολάβος και μεγάλος ευεργέτης της εκκλησίας και του σχολείου μας. Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ευεργέτης-δωρητής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, φιλάνθρωπος και ακούραστος βοηθός στις ενορίες της Νέας Υόρκης και New Jersey. Η μεγάλη του δράση, εκτός από την Αμερική, επεκτείνεται και στην Ελλάδα, και ιδιαιτέρως στο χωριό του, στην Μέσα Διδύμα της Χίου. Κύριε Steve, είστε ένα ζωντανό παράδειγμα προς όλους μας, εσείς και η όμορφη οικογένειά σας! Σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε χρόνια πολλά!»

Η δασκάλα Σοφία Γεργατσούλη-Σοφίλλα παρουσίασε την κ. Αικατερίνη Ντένη Καψή, μέλος της σχολικής επιτροπής και την χαρακτήρισε «φιλάνθρωπο, δωρήτρια, υποστηρίκτρια της κοινότητας και του σχολείου.

Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία στο ιερό ναό του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Μαζί με τις αδερφές της Κωνσταντίνα και Γεωργία, δωρίζουν όλα τα λουλούδια όχι μόνο στην ενορία μας αλλά και σε πολλές άλλες ενορίες, μέσω του ανθοπωλείου τους «Columbia Florist». Χρόνια πολλά και σας ευχαριστούμε και πάλι!» επεσήμανε.

Αναφερόμενη στην Αικατερίνη Σπανούδη – Ευαγγελάτου επεσήμανε: «Τιμούμε επίσης σήμερα μια ακόμη ενορίτισσα που δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας: την κυρία Αικατερίνη Σπανούδη – Ευαγγελάτου, που είναι μέλος της σχολικής επιτροπής και πρώην μέλος του συμβουλίου. Ως Registered Nurse του Columbia Presbyterian Hospital, έχει συμπαρασταθεί επί πολλά χρόνια σε θέματα υγείας στους ενορίτες τρίτης ηλικίας και όχι μόνο. Χρόνια της πολλά και την ευχαριστούμε πολύ!».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε γεύμα στην κοινοτική αίθουσα «Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη», προσφορά του πρώην προέδρου Κώστα Μαλωνούκου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αγγελική Ζερβούδη, Στυλιανός Ζερβούδης, Μαρίκα Αρτόγλου και Μερκούριος Αγγελιάδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Νικόλαος Κατέχης, Στηβ Τενέδιος, Μερκούριος Αγγελιάδης, Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας, Δημήτριος Μουτάφης, Στυλιανός Ζερβούδης, Μιχάλης Κουλουρίδης, Γεράσιμος Αθανασόπουλος και Κώστας Μανωλούκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Αναστασία και Νικόλαος Κατέχης, Αικατερίνη Ντένη Καψή, Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα και Μαρίκα Αρτόγλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Στυλιανός Ζερβούδης, αριστερά και ο καθηγητής Δρ. Γεώργιος Σπυλιοτόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Σοφία Γεργατσούλη-Σοφίλλα, η οποία παρουσίασε τις τιμώμενες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Αικατερίνη Ντένη Καψή, αριστερά, ο Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Ελπιδοφόρος και η Μαρίκα Αρτόγλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.