
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως διδακτικό και πλούσιο σε συγκινήσεις ήταν το ετήσιο Συμπόσιο στην μνήμη του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης, 20ής Μαΐου 2025 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
Ήταν διδακτικό όχι μόνο για τους μαθητές – νικητές του καθιερωμένου ομώνυμου διαγωνισμού, αλλά και για τους σπουδαστές και ιατρούς που το παρακολούθησαν, ένεκα των εισηγήσεων τόσο της Δρ. Θεοφανώ Ορφανέλλη, Καθηγήτριας Γυναικολογίας – Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή «Albert Einstein» και της καθηγήτριας Dr. Heidi Stuhlmann, που ήταν κεντρική ομιλήτρια και συνάμα αποδέκτης του ετήσιου βραβείου που φέρει το όνομα του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου, όσο και των υπολοίπων ομιλητών.
Ήταν συγκινητικό, διότι αποτέλεσε ταυτόχρονα και ένα μνημόσυνο στον ομογενή καθηγητή Νευροακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ Δρα Απόστολο Τσιούρη, που στις 11 Μαρτίου 2025 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 53 ετών.

Η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη, Καθηγήτρια Ογκολογικής Ακτινολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο NYU και τέως αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης συνεπήρε το ακροατήριο με την ομιλία της για τον αείμνηστο Δρ. Απόστολο Τσιούρη.
Το φετινό Συμπόσιο ήταν άρτια διοργανωμένο και η επιτυχία του οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες τόσο του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Δρ. Σπύρου Μεζίτη, όσο και των μελών της, Δρ. Αντωνίου Γασπαρή (προέδρου του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης), Δρ. Θεοφανώς Ορφανέλλη, Δρ. Στέλλας Λυμπέρη, Άννας Σαριγιάννη, Δημοσθένη Τριανταφύλλου και του φιλέλληνα Δρ. Φρανκ Τσέρβενακ.
Το Συμπόσιο αποτελεί μια από τις κορυφαίες δράσεις του ιστορικού Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και μια σύμπραξη του Συλλόγου με την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας και Επιστήμης, την Ιατρική Σχολή του Κορνέλ (Weill Medical College) και τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Αμερικής «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος».
Το Συμπόσιο ξεκίνησε με την ξενάγηση των μαθητών – νικητών του διαγωνισμού έκθεσης – στο εργαστήριο, στο οποίο έκανε τις έρευνες του ο Δρ. Γεώργιος Παπανικολάου και οι οποίες οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ού αιώνα στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για το ομώνυμο τεστ «Pap test», το οποίο ανακαλύφθηκε το 1920 και το οποίο έσωσε εκατομμύρια ζωές γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ακόμη και σήμερα έναν και πλέον αιώνα μετά το «Pap test» αποτελεί ένα αναντικατάστατο και πολύτιμο εργαλείο στην φαρέτρα της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.
Το συμπόσιο είχε ως συμποσιάρχες τον Δρ. Σπύρο Μεζίτη, καθηγητή Ενδοκρινολογίας στο Κορνέλ, πρώην πρόεδρο του εν λόγω Συλλόγου και συνάμα πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής και τον Δημοσθένη Τριανταφύλλου, ιδρυτή και πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας και Επιστήμης.

Η κεντρική εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δρ. Σπύρου Μεζίτης, η Δρ. Θεοφανώ Ορφανέλλη, η οποία εκπροσώπησε τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης Δρ. Αντώνιο Γασπαρή και ο φιλέλληνας Δρ. Frank Chervenak, πρώην Διευθυντής Γυναικολογίας στο Κορνέλ και Λένοξ Χιλ Νέας Υόρκης.
Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης ακολούθως παρουσίασε με διαφάνειες τη ζωή, το έργο και την ιστορία των Συμποσίων του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης με τα ονόματα των βραβευθέντων ερευνητών και των φοιτητών Ελληνικής καταγωγής στο Κορνελ που έλαβαν οικονομική υποστήριξη από το ταμείο υποτροφιών «HMS NY Scholarship Fund».
Στη συνέχεια o κ. Δημοσθένης Τριανταφυλλου μίλησε για την προσωπική του εμπειρία με τον Δρ. Παπανικολάου.

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Ιφιγένεια Καναρά εξέφρασε τον ενθουσιασμό της, καθώς συμμετείχε για πρώτη φορά στο Συμπόσιο εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Η κ. Καναρά συνεχάρη τους ομιλητές και μαζί με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής επέδωσαν τα χρηματικά έπαθλα και τα πιστοποιητικά στους νικητές του μαθητικού διαγωνισμού έκθεσης για την προσφορά του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου στην Ιατρική και στον Ελληνισμό.
Ο Δρ. Παπανικολάου, συν τοις άλλοις, πολέμησε με άλλους εθελοντές από Αμερική στους Βαλκανικούς Πολέμους και ήταν συνιδρυτής του αρχαιότερου και μεγαλύτερου Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου εκτός Ελλάδας!
Η καθηγήτρια Γυναικολογίας Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής «Albert Einstein» του Μπρονξ Δρ. Θεοφανώ Ορφανέλλη παρουσίασε μέσω διαφανειών τα μυστικά του Τεστ Παπ που έσωσε και συνεχίζει να σώζει ζωές.

Ο καθηγητής Γυναικολογίας Dr. Frank Chervenak παρουσίασε τη καθηγήτρια και διευθύντρια του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοφυσικής που περιλαμβάνει το Ανατομικό Εργαστήριο Δρ. Παπανικολάου και το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell Νέας Υόρκης, Dr. Heidi Stuhlmann.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στον πειραματικό τρόπο σκέψης και εφαρμογής στις Βιοϊατρικές Επιστήμες και εξέθεσε με κατανοητό τρόπο τις έρευνες στον πλακούντα και την εφαρμογή μεθόδων γενετικής.
Αμέσως μετά ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης και η Δρ. Θεοφανώ Ορφανέλλη απένειμαν στην Δρ. Heidi Stuhlmann το Ετήσιο Βραβείο Δρ. Γεωργίου Ν. Παπανικολάου.
Ο Δρ. Σπυρος Μεζίτης ευχαρίστησε τόσο τους παρευρισκόμενους με φυσική παρουσία και τους περίπου σαράντα συμμετέχοντες μέσω ΖΟΟΜ παγκοσμίως. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παράδοση θα συνεχιστεί και τον Μάιο του 2026 στο Κορνέλ. Ευχήθηκε σε όλους καλό καλοκαίρι και τους κάλεσε να στηρίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ομογενειακών Συλλόγων.