Άκρως διδακτική η εκδήλωση του Ε/Α Επιμελητηρίου «Αμφορέας – οι δύο όψεις του οίνου»

Τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Γρακλείου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως διδακτική ήταν η τέταρτη εκδήλωση οινογνωσίας με τίτλο «Αμφορέας – οι δύο όψεις του οίνου» (The Amphora – The two sides of Wine) που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω εκδήλωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έλαβε χώρα διαδικτυακά και ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, διότι παρείχε την δυνατότητα στους ομογενείς να ξεναγηθούν στις προθήκες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και να μάθουν περισσότερα για τις παραδόσεις των αρχαίων προγόνων μας σχετικά με την παραγωγή, την διατήρηση και την κατανάλωση του οίνου και τον ρόλο των αμφορέων, των πήλινων δοχείων στην διατήρηση του οίνου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός καλωσόρισε τους ομογενείς και εστίασε την προσοχή του στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν διαδικτυακά την τελευταία χρονιά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις άοκνες προσπάθειες της εκτελεστικής διευθύντριας του Επιμελητηρίου Αλεξάνδρας Σπύρου Μητσάκη.

O πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός. Φωτογραφία: Zoom

Η αρχαιολόγος και συνάμα ξεναγός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Μεταξία Ρούτση ξενάγησε τους ομογενείς στις προθήκες του Μουσείου και εστίασε την προσοχή της στους αμφορείς, στα πατητήρια, στα αγάλματα και στις τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί και οι οποίοι αποδεικνύουν ότι οι παραδόσεις της καλλιέργειας της αμπέλου και της παραγωγής του οίνου έχουν την αφετηρία τους στην αρχαιότητα.

Εκτενή αναφορά έκανε στην ανάμιξη του οίνου με το νερό, στα συμπόσια των αρχαίων Ελλήνων και τον ρόλο των γυναικών στα συμπόσια.

Η  Άντρια Ιγκλέση από την εισαγωγική εταιρεία «Athenee Importers & Distributors» με έδρα το Χέμπστεντ του Λογνκ Αϊλαντ αναφέρθηκε στην ιστορία της οινοποιίας στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια γεωγραφικά μήκή με τις άλλες οινοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης.

Η Αντρια Ιγκλέση, η οποία ανέλαβε την παρουσίαση των ομιλητών.

Ο Νίκος Καρατζάς ιδρυτής του κτήματος «Οίνωψ» (Oenops Wines) με έδρα την Δράμα επεσήμανε ότι το κρασί αποτελεί μέρος του ευζήν και εστιάσε την προσοχή του στην σπουδαιότητα της γνώσης της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας.

Εκτενή αναφορά έκανε στον τρόπο παραγωγής του Ροδίτη και του Ξυνόμαυρου και τόνισε ότι όλα γίνονται με το χέρι και ότι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή της αμπέλου.

Ο οινολόγος Michael Madrigale  επεσήμανε ότι ο Ροδίτης είναι το πιο αρωματικό κρασί που είχε γευτεί ποτέ.

Ακολούθησε η παρουσίαση των ποικιλιών «Natural Red»,  «Natural Orange» και  «Pollios Oinos» του κτήματος «Anatolikos Vineyards» που ιδρύθηκε το 2005 από τους αδελφούς Σάκη και Μάριο Νικολαϊδη περιοχή των Αβδήρων της Ξάνθης, στη Θράκη.

Αμφορέας. Φωτογραφία: Zoom

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι η παραγωγή του οίνου γίνεται σε αμφορείς και ότι τα σφραγίζουν με μελισσοκέρι. Εκτενή αναφορά έκανε στις ποικιλίες και στις αναλογίες του σταφυλιού που χρησιμοποιούν για την παραγωγή των εν λόγων κρασιών.

Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και σχόλια από τον οινολόγο Michael Madrigale καθώς επίσης και από το ακροατήριο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης και τόνισε ότι παρείχε την δυνατότητα σε όλους να διδαχτούν περισσότερα για το παρελθόν και το παρόν του ελληνικού οίνου.  

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της Μεταξίας Ρούτση.
Αμφορέας διακοσμημένος με κοχύλια. Φωτογραφία: Zoom
Το πατητήρι στην Κρήτη. Φωτογραφία: Zoom.
Τοιχογραφίες σχετικά με την προσφορά του οίνου. Φωτογραφία: Zoom
Το πατητήρι στην Κρήτη. Φωτογραφία: Zoom.
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της Μεταξίας Ρούτσι. Φωτογραφία: Zoom
Ο χάρτης με την αμπελοκαλλιέργεια. Φωτογραφία: Zoom
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.