ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο αγώνας δρόμου του προέδρου Φίλιπ Κρίστοφερ, των συμπροέδρων και όλων των μελών της Επιτροπής Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την επίτευξη του στόχου της συγκέντρωσης των $400.000 που απαιτούνται για την διοργάνωση της παρελάσεως και των υπολοίπων εκδηλώσεων για την 202η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πριν και μετά την παρέλαση της 30ής Απριλίου, καθώς επίσης και η πορεία των προετοιμασιών για το Λεύκωμα, την διάθεση του λαχείου και το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας που θα παρατεθεί το βράδυ της 29ης Απριλίου 2023 στο Ξενοδοχείο Χίλτον βρέθηκαν στο της πανομογενειακής συγκέντρωσης που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 23ης  Μαρτίου 2023 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Η συγκέντρωση έλαβε χώρα αμέσως μετά την δεξίωση για την 25ης Μαρτίου που παρέθεσε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ο γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και στην οποία παρέστησαν ο πρώην και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ. Δημήτριος και Ελπιδοφόρος, αντίστοιχα, εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας και προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης, της πολιτικής και της οικονομίας.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση της διευθύντριας του καταστήματος της Atlantic Bank στην Αστόρια Αλεξάνδρας Λάσκαρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Κρίστοφερ κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στην πανομογενειακή επεσήμανε ότι απηύθυνε χαιρετισμό στην δεξίωση και ότι κάλεσε τους παρισταμένους να ενισχύσουν την οικονομική εκστρατεία και να συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις.

Αναφερόμενος στην οικονομική εκστρατεία ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε την ελπίδα πως θα ανταποκριθούν στις εκκλήσεις τους ορισμένοι φορείς και ιδιώτες με οικονομική επιφάνεια και θα συνεισφέρουν στην οργανωτική αρτιότητα και επιτυχία της παρέλασης.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Δήμος Σιώκης, ο οποίος ευθύνεται για τις Δημόσιες Σχέσεις αναφέρθηκε στις δηλώσεις συμμετοχής και τόνισε ότι έχουν ήδη 41 συμμετοχές, 19 άρματα και 2 μπάντες.  

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες στην πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Σιώκης αναφέρθηκε επίσης και στον ραδιομαραθώνιο που θα διοργανώσουν το απόγευμα της Δευτέρας, 3ης Απριλίου 2023 σε συνεργασία με το Hellas – FM και κάλεσε τους παρισταμένους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρώην προέδρου της Επιτροπής Παρελάσεως Ντίνου Ράλλη που δήλωσε ότι θα προσφέρει τα 500 πρώτα δολάρια.  

Ο συμπρόεδρος Νίκος Μπάρδης, ο οποίος για μια ακόμη χρονιά ηγείται της επιτροπής λευκώματος ανέφερε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 16.000 δολάρια, εκ των οποίων τα 12.500 έχουν ήδη κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Μπάρδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την χλιαρή ανταπόκριση των Συλλόγων και των Αδελφοτήτων και τόνισε ότι υπάρχουν και αρκετές εξαιρέσεις.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Συλλόγου Μεσσηνίων “Αριστομένης” Σταύρου Γιαννόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τόνισε επίσης ότι οι εστιάτορες και τα Παν Γκριγκόριανς ανταποκρίνονται και ότι θα κάνουν και εφέτος την διαφορά.

Η συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Νομική Καστανά, η οποία ηγείται της Πολιτιστικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα διοργανώσουν στο πλαίσιο του μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς και τόνισε ότι αύριο, Κυριακή το μεσημέρι θα λάβει χώρα η τελετή έπαρσης της σημαίας στην Πλατεία Αθηνών και αμέσως μετά (4.00 μ.μ.) θα λάβει χώρα στο Σταθάκειο η εκδήλωση για την 25η Μαρτίου με ομιλητές τον Δρα. Νίκο Αλεξίου, τον Λού Κάτσο και τον Ευάγγελο Αθανασόπουλο.

Εκτενή αναφορά έκανε και στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που θα λάβει χώρα την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια και κάλεσε τους Συλλόγους να προτείνουν στα μέλη τους να συμμετάσχουν για τον διαγωνισμό

Εκτενή αναφορά έκανε και στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν το τριήμερα 28 έως και 30 Απριλίου στο Μανχάταν, στην Αστόρια και στις άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης.  

Από την παρέμβαση του προέδρου του Παγχιακού Συλλόγου “Κοραής” Νέας Υόρκης Παναγιώτη Γεραζούνη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Χρήστος Βουρνάς μιλώντας εκ μέρους της Οικονομικής Επιτροπής, ανέφερε τα ποσά που είχαν ήδη εισπραχτεί από το Λεύκωμα, το Λαχείο και τις χορηγίες για το Χίλτον και τόνισε ότι μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, 23 Μαρτίου στους λογαριασμούς της Παρελάσεως υπήρχε συνολικό υπόλοιπο 74.916 δολαρίων.

«Είναι καλά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά εάν δεν έχουμε τα χρήματα θα αποδειχθούν πουλιά χωρίς φτερά. Ο χρόνος περνάει, ας επιταχύνουμε παρακαλώ», επεσήμανε ο κ. Βουρνάς.

Την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 και ώρα 7.30 η Επιτροπή Παρελάσεως θα διοργανώσει μια ενημερωτική συγκέντρωση για την παρέλαση στην κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον, ενώ η επόμενη πανομογενειακή συγκέντρωση θα συνέλθει την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην διεύθυνση 64 Schermerhorn St, Brooklyn, NY 11201.

Από την παρέμβαση του Δημητρίου Φίλιου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


3 COMMENTS

 1. B”H Enosis, Union, is neither soon to be attained in divided Cyprus nor in the proceedings of the fratricidal doings of the Federation of Hellenic Societies on NY. Ostensibly an attempt to symbolize an effort towards reconciliation of contentious sides seeking relief under law, they agreed on posting the Cypriot American Philip Christopher chair of this year’s Greek independence Parade committee. He’s well known for the multi-decades of fruitless effort to demonize Türkiye’s occupation of 40% of the island, occupied by its ethnic compatriots who sought the protection of the latter-day Ottomans while being allegedly mistreated by the dominant Greek majority in Cyprus during its brief existence as an independent United country. Philip Christopher’s reign as chair was in disastrous display during the latest increasingly diminishing assembly of the disinterested and apathetic —- judged by the tiny presence of individuals and organizations. Still, and instead welcoming input from the widest sources available, were he willing and welcoming, Christopher was intent on hearing from only those willing to be sycophants and ready to overlook obvious systemic problems. Thus, intentionally refusing to acknowledge my raised arm for comment, I rose indignantly to denounce his rush to adjourn the meeting; even as several past Federation presidents and the Greek American press failed to intervene to protest this travesty of unfettered speech in our American (not junta-like) democracy. The substance of my instant would constructive remarks went missing. Included were recommendations to seek involvement of Greek Jews as represented by Kehila Kedosha Janina, 280 Brooke Street, NYC; extending an invitation to Salonica native, child of Holocaust survivors and honored chair of Pfizer Pharmaceuticals Dr. Albert Bourlas, and other initiatives that I was prevented from voicing. Instead, with an onslaught of epithets, I was pushed away from the microphone by Christopher’s partisans, leaving me no alternative but to exit from this embarrassment and shame, a dramatic example of immaturity and political underdevelopment of Greeks on both sides of the Atlantic. Such fear and cowardice must be addressed, but not by me while such a person presides.the totality of this unfortunate incident doesn’t bode well for the parade, scheduled out of date, for Sunday, April 30. With fraternal affection, Asher 😢😩🤣🇬🇷

 2. Έμαθα ότι έγινε δημόσια μομφή εναντίων μου, από τον πρόεδρο της Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, στην Πανομογενειακή της Πέμπτης 23 Μαρτίου. Ζήτησε από την Ομοσπονδία να κάνει μήνυση σε ένα μέλος της Ομοσπονδίας (15 χρόνια μέλος και ηλικιακά νέος).

  Αυτές οι διασπαστικές προτροπές πηγάζουν από προσωπικές διαφορές που έχω με τον κ. αυτό. Η σημερινή κατάντια της Ομοσπονδίας οφείλεται καθαρά στην επίλυση προσωπικών διαφορών, εντός των τοιχών της Ομοσπονδίας.

  Υπενθυμίζω ότι ο κ. Κρίστοφερ είναι απλώς ένας πρόεδρος μιας επιτροπής, δεν είναι καν μέλος της Ομοσπονδίας. Ως μέλος, γνωρίζω ότι το αντικείμενο του Προέδρου της Παρελάσεως είναι η παρέλαση κι όχι το πως λειτουργεί και ποιοι λειτουργούν την Ομοσπονδία.
  Στον Παγκύπριο ας κάνει ότι θέλει, αλλά στην Ομοσπονδία ας ασχολείται μόνο με την παρέλαση του.

  Ρώτησε ο κ. Φίλιπ ποιος είναι αυτός και ποιος τον έφερε εδώ…
  Δεν με ήξερε; 6 χρόνια δούλευα εκεί στον Παγκύπριο…
  Το Labor Department το ξέρει καλύτερα…

  Να του συστηθώ λοιπόν… Εγώ είμαι μέλος της Ομοσπονδίας εδώ και 15 χρόνια γιατί αντιπροσωπεύω Ελληνικό Σύλλογο. Εσύ δεν αντιπροσωπεύεις Ελληνικό Σύλλογο; Γιατί δεν είσαι μέλος;

  Θα πρότεινα ο κ. Πρόεδρος να περιοριστεί στις αρμοδιότητες του, και να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Επι Γαλάτουλα, 4 μήνες πριν την Παρέλαση όλη η Νέα Υόρκη και η ευρύτερη περιοχή ήταν αφισοκολλημένη. Τώρα, σε ένα μήνα έχουμε παρέλαση και δεν έχω δει αφίσες πουθενά… Καλύτερα λοιπόν να βάλει μερικές αφίσες…

  H μομφή του κ. Κρίστοφερ προήλθε επειδή έβαλα στο Facebook της Ομοσπονδίας μια τρικάμερη συνέντευξη με την Congresswoman Κάρολιν Μαλόνι. Σε αυτή τη συνέντευξη, η Αμερικανίδα πολιτικός χαιρετίζει την παρέλαση και μιλάει για τις κινήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (που είναι και το θέμα της παρέλασης). Επίσης αναφέρεται σε όλα τα εθνικά θέματα.
  Πρώτου την βάλω, ρώτησα τον κ. Σιώκη που είναι υπεύθυνος, και μου είπε “ναι”.
  Τι είναι αυτό που δεν άρεσε στον κ. Κρίστοφερ κι έγινε Τούρκος όταν την είδε;
  Το γεγονός ότι ήταν δική μου παραγωγή;
  Ο σκοπός της παρέλασης είναι και να περάσει μηνύματα.
  Φέτος το μήνυμα ήταν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
  Που είναι η καμπάνια για να περάσει το μήνυμα;
  Που είναι το οπτικοακουστικό υλικό και η διαφήμιση;

  Να γιατί δεν υπάρχουν χορηγοί…
  Ο χορηγός θέλει τα λεφτά του να πηγαίνουν σε εθνικό έργο, όχι σε χρηματοδότηση τελετών στο Χίλτον, για να κορδώνονται οι “παράγοντες” της Ομογένειας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.