Αγιασμός των Θεοφανίων στον Ποταμό Χάντσον από την Κοινότητα του Ευαγγελισμού

0
110
Με ηλιοφάνεια και σχετικά καλές θερμοκρασίες (σε σχέση με την περυσινή τελετή) έγινε φέτος η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στον Ποταμό Χάντσον, στο Ριβερσάιντ Παρκ, που παρακολούθησαν με ευλάβεια όχι μόνο οι πιστοί αλλά και αρκετοί περιπατητές και ποδηλάτες του πάρκου. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αγιασμός των υδάτων του Ποταμού Χάντσον ήταν για πολλά χρόνια, μια παράδοση της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου Downtown, που αργότερα (μετά το τρομοκρατικό χτύπημα το 2001) μετονομάστηκε σε Αγιο Νικόλαο στο Ground Zero.

Όμως, όσοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εκεί την τελετή, έχουν εδώ και μια δεκαετία, την ευκαιρία να δουν την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων την πρώτη Κυριακή μετά τα Αγια Θεοφανία, που γίνεται με πρωτοβουλία του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Γκίλμπερτ και από την Κοινότητα του Ευαγγελισμού, στο Ριβερσάιντ Παρκ.

Η τελετή αυτή φέτος έλαβε χώρα την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την θεία λειτουργία, κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό.

Τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας για τον κορωνοιό σχηματίστηκε πομπή και με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο κατευθύνθηκε προς το πάρκο Ριβερσάιντ, όπου και έγινε η κατάδυση του Σταυρού.

Η πομπή που σχηματίστηκε στο ναό του Ευαγγελισμού μετά τη Θ. Λειτουργία κατέληξε στο Ριβερσάιντ Παρκ, δίπλα από τον ποταμό Χάντσον. Φωτογραφία: ETA PRESS

Αρκετοί πιστοί ακολούθησαν την πομπή και μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου και τον αγιασμό είδαν από κοντά την κατάδυση του Σταυρού. Μαζί με τους περιπατητές και τους ποδηλάτες που περνούσαν από το πάρκο, στο ύψος της εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο West Side Highway, στον δρόμο 96.

Η τελετή ήταν μια ευκαιρία να νοιώσουν οι πιστοί το νόημα της εορτής των Θεοφανίων, που όπως είπε, νωρίτερα στην διάρκεια του κηρύγματος, ο π. Χρυσόστομος, είναι η μετάνοια.

Φέτος, η τελετή είχε κι ένα ιδιαίτερο μήνυμα, αφού μόλις το περασμένο Σάββατο, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος γιόρτασε την 10η επέτειο από την χειροτονία του εις διακόνου.

Μιλώντας στις «Αναμνήσεις» μετά τη τελετή ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, επεσήμανε ότι «ήταν μια όμορφη τελετή καθαγιασμού των υδάτων για την Κοινότητα του Ευαγγελισμού, που κατάφερε να τελέσει τον Αγιασμό του Χάντσον ποταμού, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Προσευχόμαστε ώστε τα νερά που καθαγιάστηκαν απο το Αγιο Πνεύμα να προσφέρουν θεραπεία σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η τελετή της κατάδυσης του Σταυρού έλαβε χώρα στα νερά του ποταμού Χάντσον, με φόντο το Ετζγουότερ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: ETA PRESS
Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκίλμπερτ την ώρα της Θείας Λειτουργίας στο ναό του Ευαγγελισμού. Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, ο Αρχιμανδρίτης γιόρτασε την 10η επέτειο από την ημέρα που χειροτονήθηκε διάκος. Φωτογραφία: ETA PRESS
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.