Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Queens College

Διοργανώθηκε από το Κέντρο Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με τον «Ίκαρο»

0
108
Οι Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί φοιτητές οι οποίοι συμμετείχαν στο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών «Ίκαρος», παρουσίασαν ένα εκτενές αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη τιμώντας τη μνήμη του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης με το πολυσχιδές μουσικό του έργο άφησε όχι μόνο πολύτιμη μουσική παρακαταθήκη αλλά ταυτόχρονα και μια παρακαταθήκη ιδεών και αξιών για τις επόμενες γενιές. Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας και υποδιευθύντριας του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών  Δρ. Μαρίας Αθανασοπούλου οι φοιτητές παρουσίασαν πτυχές από τη ζωή του και το πλούσιο έργο του.

Μίλησαν για τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ζωής του, τον αγώνα του ενάντια στη Γερμανική Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, την εξορία, αλλά και τον αντιδικτατορικό αγώνα του εντός και εκτός Ελλάδας κινητοποιώντας τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής, συμβάλλοντας έτσι στην επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Οι φοιτητές ενώ χορεύουντον Ζορμπά.

Άκουσαν τα τραγούδια που συνέθεσε εμπνευσμένος από τα γεγονότα που έζησε. Αναφέρθηκαν στις τιμητικές διακρίσεις, τα βραβεία και τις συνεργασίες του με τα πιο σπουδαία ονόματα της μουσικής, της ποίησης, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της πολιτικής.  Άκουσαν ένα απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη το Θεοδωράκη που μιλούσε για τους Έλληνες της Διασποράς.

Διάβασαν ποιήματα και άκουσαν τραγούδια που σημάδεψαν τόσο τη διεθνή μουσική πραγματικότητα, όσο και τη Νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας αφήνοντας πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά στον τόπο μας. Στο τέλος της εκδήλωσης χόρεψαν συρτάκι με το πασίγνωστο τραγούδι του «ο Ζορμπάς», παρασύροντας στον χορό και άλλους φοιτητές μη Ελληνικής καταγωγής που θαύμαζαν τον διάσημο Έλληνα μουσικοσυνθέτη και παρακολούθησαν την εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Δρ. Μαρία Αθανασοπούλου, αριστερά και οι αφηγητές.
Οι πρωταγωνιστές του αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη στο Κολέγιο του Κουίνς.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.