Η Χιακή Ομοσπονδία απένειμε το Ομήρειο στη γερουσιαστή Jeanne Shaheen (βίντεο)

0
Στιγμιότυπο από την απονομή του Ομήρειου Βραβείου στην Jeanne Shaheen. Στην πρώτη σειρά, πρώτος από αριστερά ο Νικόλαος Μιχαλιός ο οποίος θα τιμηθεί με το 40ό Ομήρειο Βραβείο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Αισθάνομαι  τυχερή και ευλογημένη που λαμβάνω το «Ομήρειο Βραβείο» αφ ενός μεν διότι ο Όμηρος με την Ιλιάδα και τη Οδύσσεια προσέφεραν τόσα πολλά στο Δυτικό Πολιτισμό, αφ ετέρου δε διότι με το ίδιο βραβείο έχουν βραβευτεί ο πρόεδρος Τζίμυ Κάρτερ, ο Τεντ Κένεντι, η Ολυμπία Σνόου και πολλοί άλλοι επιφανείς άνδρες», επεσήμανε η ομοσπονδιακή γερουσιαστής της πολιτείας του New Hampshire Τζιν Σαχίν (Jeanne Shaheen) αμέσως μετά την παραλαβή του Ομήρειου Βραβείου.​

Πρόκειται για το 39ο Βραβείο το οποίο απονεμήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 2 Φεβρουαρίου 2019, κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρατέθηκε στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια και το οποίο είχε πανομογενειακό χαρακτήρα, διότι παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών ομογενειακών οργανώσεων.​

Παραβρέθηκαν επίσης ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, αντίστοιχα, οι φιλέλληνες βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι και Γκρέις Μεγκ, ο νεοεκλεγείς ομοσπονδιακός  βουλευτής του Νιου Χαμσάιρ Χρήστος Πάππας, ο πολιτειακός γερουσιαστής Άντριου  Γουναρδής, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Κοντολιός. Παραβρέθηκαν επίσης και οι Σταμάτης Κριμιζής, Αθηνά Κρομμύδα, Νικόλαος Μιχαλιός και η Ελένη Χιώτη, οι οποίοι είχαν βραβευτεί την τελευταία δεκαετία με το Ομήρειο Βραβείο.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=qfY_Pr3Fyb8&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Η τιμώμενη και οι επίσημοι προσκεκλημένοι έτυχαν θερμής υποδοχής τόσο από το διοικητικό συμβούλιο, όσο και από τους ομογενείς που στην κυριολεξία είχαν κατακλύσει το Χιώτικο Σπίτι.

Ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος ανέπεμψε την προσευχή, μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και συνεχάρη την τιμώμενη.

​Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δρ. Κωνσταντίνος Μαλαφής, ο οποίος ανήκει στη νεότερη γενιά των ηγετικών στελεχών της Ομοσπονδίας.

​Ο δημοτικός σύμβουλος του Ρίτζφιλντ και συνάμα πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων και του ιστορικού Συλλόγου Παγχιακός «Κοραής» Νέας Υόρκης, Δημήτρης Κοντολιός, ο οποίος ηγούνταν της οργανωτικής επιτροπής του Ομηρείου συνεχάρη την ηγεσία της Ομοσπονδίας για την επάξια τιμή προς την φιλελληνίδα γερουσιαστή, διότι, όπως επεσήμανε, προσέφερε τη δική της συμβολή στο μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Jeanne Shaheen

​Ο συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Μάρκος Μαρινάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης και ανέφερε ονομαστικά τους ευεργέτες, τους δωρητές, τους χορηγούς και τους φίλους που προσέφεραν τον οβολό τους για την ενίσχυση του Ταμείου για το Ομήρειο Βραβείο.

​Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και της κυβερνήσεως και συνεχάρη τη Χιακή Ομοσπονδία για την άψογη διοργάνωση του επισήμου δείπνου.

​Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους αγώνες της ομογένειας και των φιλελλήνων για την επίλυση του Κυπριακού.

​Η φιλελληνίδα βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, η οποία είχε τιμηθεί στο παρελθόν με το ίδιο βραβείο αναφέρθηκε στην επιτροπή ελληνικών υποθέσεων του Κονγκρέσου και τόνισε ότι έχουν όλες τις απαιτούμενες ψήφους για να βάλουν βέτο σε κάθε νομοσχέδιο που αντιτίθεται στα συμφέροντα της ομογένειας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

​Παράλληλα αναφέρθηκε και στον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους.

​Η ομοσπονδιακή βουλευτής του Φλάσινγκ και του Μπέισαϊντ Γκρέις Μεγκ αναφέρθηκε με δέος στη προσφορά των ομογενών σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και της μεγαλωνύμου κοινότητας του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ. Στη συνέχεια συγχάρηκε την Ομοσπονδία για την απόφασή της να τιμήσει την Τζιν Σαχίν.

​Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Νότης Μηταράκης, καθώς επίσης και Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος μίλησε εκ μέρους των βραβευθέντων με το ίδιο βραβείο.

Στιγμιότυπο από την απονομή του Ομήρειου Βραβείου στην Jeanne Shaheen.

​Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός αναφέρθηκε στο Ομήρειο Βραβείο και εστίασε την προσοχή του στην πολυσχιδή δράση της Ομοσπονδίας τόσο στην ομογένεια, όσο και στη γενέτειρα.

​Εκτενή αναφορά ο ομιλητής έκανε και στη βοήθεια που παρείχε ο οργανισμός Help Chios Relief Fund τα δέκα τελευταία χρόνια της κρίσης στη Μητρόπολη της Χίου για την παροχή συσσιτίων, καθώς επίσης και την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου και στα δύο Γηροκομεία.

​Πέρσι η Χιακή Ομοσπονδία, όπως επεσήμανε ο ομιλητής, ίδρυσε το Ταμείο Υποτροφιών και την άνοιξη θα προσφέρει τις πρώτες υποτροφίες στους ομογενείς φοιτητές που έλκουν την καταγωγή τους από τη Χίο.

​Η τιμώμενη αναφέρθηκε στον ρόλο της ως μέλους της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Κογκρέσου και εστίασε την προσοχή της στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην επίσκεψη που είχε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το 2015 στο νησί τη Λέσβου την περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης με τους πρόσφυγες.

​Αναφερόμενη στην προσφορά της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην πολιτεία της επεσήμανε ότι είναι η πιο ισχυρή εθνική ομάδα και τόνισε ότι περίτρανη απόδειξη το γεγονός ότι στις πρόσφατες εκλογές κατάφερε να εκλέξει ως βουλευτή τον Χρήστο Πάππα, ο οποίος είναι ο μοναδικός άντρας στην αντιπροσωπεία της πολιτείας στο Κογκρέσο.

​Η Jeanne Shaheen είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Αμερικής που έχει εκλεγεί κυβερνήτης και συνάμα ομοσπονδιακή γερουσιαστής. Η τιμώμενη εκπροσωπεί την πολιτεία του New Hampshire και μάλιστα ηγείται της αντιπροσωπείας της πολιτείας στο Κογκρέσο. Στην εν λόγω πολιτεία διαβιούν χιλιάδες ομογενείς, οι οποίοι κατέχουν αξιοζήλευτη θέση τόσο στην οικονομία, όσο και στην πολιτική.

​Η τιμώμενη έχει διατελέσει πολιτειακή γερουσιαστής από το 1992 έως το 1996 και κυβερνήτης της εν λόγω πολιτείας από το 1997 έως και το 2003 και ένεκα των πολιτικών που υιοθέτησε και εφάρμοσε δημιουργήθηκαν 67.000 νέες θέσεις εργασίας και προώθησε το εξωτερικό εμπόριο.

​Το 2009 εκλέχτηκε ομοσπονδιακή γερουσιαστής και το 2014 επανεκλέχτηκε καταρρίπτοντας ένα επί πλέον ρεκόρ για τα δεδομένα της πολιτείας του New Hampshire και κατέστη η δεύτερη υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος που επανεκλέγεται.  

Στο βήμα η ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι.
Γενική άποψη της αίθουσας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.