ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μοναδικές και άκρως συγκινητικές στιγμές βίωσαν την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, τόσο οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Γυμνασίου και του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, όσο και η ίδια η Ελληνοαμερικανίδα Ελένη Καραδήμα (Ellen Karadimas), συγγραφέας του βιβλίου «Στη Σκιά της Νυρεμβέργης» (In the Shadow of Nuremberg).

Η παρουσίαση εντάσσονταν στο πλαίσιο του προγράμματος «Read Across America» και του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς, όπως έχουν ανακηρύξει τον Μάρτιο οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και καταλυτικό και συνάμα συντονιστικό ρόλο ανέλαβε η Κλάουντια Τόσκου, μέλος της Σχολικής Επιτροπής.  Σήμερα, Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 οι μαθητές της 4ης, 5ης , 6 και 7ης τάξης θα γνωριστούν με τον ομογενή Τζον Θεοδωρακάτο (John Theodorakatos), συγγραφέα του μυθιστορήματος «Johnny and his Flying Blanket».

Η συγγραφέας, η οποία γεννήθηκε στην Γερμανία και έλκει την καταγωγή της από τα Τρίκαλα λίγο πριν την παρουσίαση είχε μια εγκάρδια συνομιλία με τον διευθυντή του Λυκείου Τζον Αλφιέρη, την υποδιευθύντρια Ελένη Καραγιώργου, το νέο ιερατικό προϊστάμενο π. Βασίλειο Τσουρλή και την Κλάουντια Τόσκου, μέλος της Σχολικής Επιτροπής.

Η ιστορία της συγγραφέως και του π. Βασιλείου Τσουρλή έχουν δύο πολύ σημαντικά κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία σχετίζονται με την γενέτειρα και τον τόπο καταγωγή τους. Αμφότεροι γεννήθηκαν στην Γερμανία και έλκουν την καταγωγή τους από τα Τρίκαλα και η συζήτηση εστιάστηκε στα θέματα που αφορούν την διατήρηση και μεταλαμπάδευση των παραδόσεων των τριών πατρίδων.

Ο πρόωρος αποχωρισμός από την ζωή του πατέρα της συγγραφέως είχε τις δικές της επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Ελλάδα και η κ. Καραδήμα επεσήμανε ότι αν και δεν ομιλεί την ελληνική γλώσσα, εν τούτοις οι παραδόσεις και ο πολιτισμός παραμένουν τα ισχυρά στοιχεία της ίδιας της ταυτότητάς της.  

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου της Ellen Karadimas, η οποία άλαβε χώρα στην βιβλιοθήκη του σχολείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η παρουσίαση του βιβλίου διέφερε από τις συνηθισμένες παρουσιάσεις μετά την κυκλοφορία ενός βιβλίου, καθώς οι μαθητές είχαν ήδη μελετήσει το βιβλίο και το ενδιαφέρον τους προκάλεσε την ευαρέσκεια της συγγραφέως.

Η βιβλιοπαρουσίαση έλαβε χώρα υπό την σκιά των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και το δράμα των προσφύγων και παρείχε την δυνατότητα στην συγγραφέα να υπενθυμίσει στους μαθητές ότι «ένα πρόσωπο κάθε φορά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».  

Ο π. Βασίλειος Τσουλής ενώ υποδέχεται την συγγραφέα Ellen Karadimas και ο διευθυντής του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Δρ. Τζον Αλφιέρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Ελένη Καραγιώργου, Κλάουντια Τόσκου, η συγγραφέας Ellen Karadimas και ο διευθυντής του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Δρ. Τζον Αλφιέρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η συγγραφέας Ellen Karadimas, ενώ παρουσιάζει το βιβλίο της Στην Σκιά της Νυρεμβέργης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.