ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στο Μανχάταν την Κυριακή είχε πλημμυρίσει από αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους ευεργέτες τους και συγκεκριμένα το ζεύγος Στυλιανού και Αγγελικής Ζερβούδη. Αν και ο Στυλιανός και η Αγγελική δεν ανήκουν στην εν λόγω κοινότητα εν τούτοις ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του ιερατικού προϊσταμένου, π. Ιερόθεου Μαρκόπουλου και χρηματοδότησαν το ξυλόγλυπτο παγκάρι το οποίο σμιλεύτηκε στην γενέτειρα

Με την ταπεινοφροσύνη και με την απλότητα που τους χαρακτηρίζει κατάφεραν να διδάξουν και να υπενθυμίσουν σε όλους ότι επιμένουν ελληνικά και ελληνορθόδοξα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους προσκυνητές η παρουσία των παιδιών, των νυφάδων και των εγγονιών τους και η απαράμιλλη ευλάβειά τους.

Η κοινότητα των Αγίων Αναργύρων είναι μια από τις ιστορικές κοινότητες του Μανχάταν, η οποία αν και ο ελληνισμός τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες αποψιλώθηκε, εντούτοις οι ομογενείς από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης προσέρχονται, εκκλησιάζονται και την στηρίζουν με τον οβολό τους.

Ο π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος ο οποίος διακονεί για 32 συναπτά έτη την κοινότητα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όσους προσέφεραν και συνεχίζουν το προσφέρουν τον οβολό τους για τον εξωραϊσμό και την ανακαίνιση του ναού.

Ειδική μνεία έκανε στην πανδημία του κορωνοϊού και προσευχήθηκε όπως ο Θεός εξαλείψει και απαλλάξει την ανθρωπότητα από την θανατηφόρο ασθένεια.  Συνέστησε στους προσκυνητές να διατηρήσουν την πίστη τους και να πορευθούν με αγάπη.

Στην συνέχεια ευλόγησε τις φανουρόπιτες που οι ομογενείς είχαν εναποθέσει στο προσκυνητάρι του Aγίου Φανουρίου και τέλεσε την ακολουθία του μυρώματος του παγκαρίου, το οποίο σμιλεύτηκε στην Ελλάδα με την δωρεά της οικογένειας Ζερβούδη.

Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αντί του αγιασμού ο π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος κάλεσε τους δωρητές να μυρώσουν από κοινού το παγκάρι.

Ακολούθησε το μύρωμα του παγκαρίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας «Παναγία η Ελεούσα» και της ξυλόγλυπτης εικόνας της Παναγίας.

Αμέσως μετά τέλεσε το μνημόσυνο και ανέγνωσε τις ευχές του Αγίου Κυπριανού για τον εξορκισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η κοινότητα προσέφερε κέρασμα σε όλο εκκλησίασμα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τους ευεργέτες της Συλιανό και Αγγελική Ζερβούδη.

Σε πρώτο πλάνο ο ευεργέτης Στυλιανός Ζερβούδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την τελετή μύρωσης του παγκαρίου της κοινότητας των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ευεργέτης Στυλιανός Ζερβούδης με τα παιδιά του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Στυλιανός Ζερβούδης, ενώ μυρώνει το παγκάρι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος ενώ ευλογεί υα παιδιά και τα εγγόνια του Στυλιανού και της Αγγελικής Ζερβούδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος, ενώ μυρώνει την θυρίδα της Φιλοπτώχου Αδελφότητας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος , ενώ μειρώνει την κυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος ενώ τελεί το μνημόσυνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την τελετή στο παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τα μνημόσυνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.