ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης και Καναδά μέσω κοινής ανακοίνωσης αναφέρονται στα διαχρονικά μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και του Έπους και τονίζουν ότι «η πρόσφατη ιστορία μας έχει να επιδείξει λαμπρά παραδείγματα φιλοπατρίας, ηρωισμού, αυτοθυσίας». «Ωστόσο, δυστυχώς, κρύβει και πολλά παραδείγματα ανηθικότητας και προδοσίας», αναφέρει η ανακοίνωση και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά την επέτειο αναφωνώντας «ΟΧΙ» στο φασισμό και τον επεκτατισμό.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης τύπου: Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων…

1940-2020: 80 χρόνια – πολλά για να συνεχίσεις να υποφέρεις, αλλά λίγα για να σβήσεις και να ξεχάσεις.

Ασφαλώς, ο ελληνικός λαός είπε «όχι» στον κατακτητή και αντιστάθηκε, αλλά όχι «σύσσωμος», όπως συνεχώς επαναλαμβάνεται σε δεκάρικους λόγους κάθε 28η Οκτώβρη από κάθε πολιτικάντη. Η ιστορία των οκτώ αυτών δεκαετιών είναι ακόμη πρόσφατη και νωπή στη μνήμη μας και, ιδιαίτερα στη μνήμη εκείνων που, στα βαθιά τους πια γεράματα, θυμούνται και ξαναζούν τη φρίκη του φασισμού, αλλά και του οπορτουνιστικού δωσιλογισμού.

Η πρόσφατη ιστορία μας έχει να επιδείξει λαμπρά παραδείγματα φιλοπατρίας, ηρωισμού, αυτοθυσίας. Ωστόσο, δυστυχώς, κρύβει και πολλά παραδείγματα ανηθικότητας και προδοσίας.

Προ ημερών, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το θράσος, με μια από τις συνήθεις του κορώνες εντυπωσιασμού, να ισχυρισθεί ότι η αντίσταση στον κατακτητή δεν έγινε από την Αριστερά, αλλά από όλους τους Έλληνες. Όχι, κ. Μητσοτάκη, δεν μπορείτε να πουλάτε ακόμη τον ίδιο μύθο. Ναι, ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του ήταν εναντίον των κατακτητών, αλλά άλλο να επιθυμείς την απελευθέρωση κι άλλο να θυσιάζεσαι γι’ αυτήν.

Λίγα, λοιπόν, τα 80 χρόνια για να ξεχαστούν γεγονότα, είτε εκείνα που προηγήθηκαν της 28ης Οκτωβρίου, είτε εκείνα που ακολούθησαν. Δεν παρελθοντολογεί η Αριστερά, αλλά και δεν επιτρέπει τη διαστρέβλωση της ιστορίας και τη βεβήλωση της μνήμης των ηρώων πατριωτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σέβεται και τιμά το «ΟΧΙ» στο φασισμό και τον επεκτατισμό. Παράλληλα, όμως, με την προστασία της κυριαρχίας, οι πατριώτες εκείνοι θυσιάστηκαν και για την περιφρούρηση της δημοκρατίας, της ισότητας των πολιτών, της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας στη χώρα μας, σε αντίθεση με τους δωσίλογους, που πρόδωσαν κάθε ηθική αξία.

Στη φετινή επέτειο φωνάξαμε ακόμη ένα  «ΟΧΙ», το όχι στην εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», και συντασσόμαστε καθημερινά με όσους αντιπαλεύουν τον φασισμο και τη μισαλλοδοξία.

Συγχρόνως, όμως, φέτος αντιμετωπίζουμε και την πρόκληση μιας πανδημίας που απειλεί τη ζωή, ανατρέπει την καθημερινότητα και γεννά ανασφάλεια, ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη προστασία.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.