ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η στιγμή του εορτασμού των 100 χρόνων της Κοινότητας του Αγίου Αθανασίου, στο Παράμους της Νέας Ιερσέης, άργησε κατά έναν χρόνο, λόγω της Πανδημίας, αλλά επιτέλους έφτασε.

Ετσι την Κυριακή, όλοι μαζί, κλήρος και λαός θα προσέλθουν το πρωί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος και μετά από ένα μικρό διάλειμμα για να ξαποστάσουν, οι ενορίτες θα προσέλθουν στο πολυτελές χολ «The Terrace» για να τιμήσουν την τόσο σπουδαία αυτή επέτειο. Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Η βραδιά έχει μια ιδιαίτερη σημασία για όσους γνωρίζουν την ιστορία της Κοινότητας, που τα τελευταία χρόνια, κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του πρωτοπρεσβύτερου π. Ανάργυρου Σταυρόπουλου γνώρισε μια ιδιαίτερη άνθιση και έγραψε το πιο φρέσκο κεφάλαιο της ιστορία της.

Στο Παράμους μπορεί να γράφτηκε το πιο πρόσφατο κεφάλαιο, η ίδρυση όμως της Κοινότητας έγινε το 1921, στις 31 Οκτωβρίου, στο Πάτερσον της Νέας Ιερσέης, στην οδό Μάρκετ, σε ένα δωμάτιο ενός Εστιατορίου.

Ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ενώ τελεί την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: https://stathanasiosnj.org/

Λένε ότι η πίστη κάνει θαύματα

Άραγες η δημιουργία μιας κοινότητας εκείνη την εποχή από το πουθενά, δεν φαντάζει σε εμάς τους νεότερους ως ένα θαύμα; Το 1923 αγοράστηκε οικόπεδο για να χτιστεί σε αυτό ιερός ναός και τα θεμέλια του ναού αυτού, μπήκαν το 1928.

Από τότε και για ολόκληρες δεκαετίες μεγάλωσαν και πέρασαν από το ναό γενεές ομογενών που συνέβαλαν στην πρόοδο της Κοινότητας. Αργότερα, το 1979, αγοράστηκε ένα νέο οικόπεδο, στην σημερινή τοποθεσία, στον δρόμο Παράμους της πόλης επίσης Παράμους, δίπλα από τον ποταμό Saddle και εκεί μεταφέρθηκε η Κοινότητα, όπου για άλλη μια φορά γνώρισε την δεύτερη άνοιξη.

Κι αυτό γιατί εκτός από το ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο, (τον Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας), οικοδομήθηκε και εκπαιδευτήριο και πολιτιστικό κέντρο.

Η θεμελίωση του νέου Βυζαντινού ρυθμού Ναού έγινε το 1989 και ακολούθησαν τα θυρανοίξια στις 19 Απριλίου του 1992. Ήταν η αρχή ενός ακόμη κεφαλαίου στην πορεία προς το Χρυσό Ιωβηλαίο.  Με την βοήθεια των πιστών και την πνευματική ηγεσία του πατρός Ανάργυρου, σήμερα η Κοινότητα έφτασε να αριθμεί τις 400 οικογένειες.

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης. https://www.anamniseis.net/wp-content/uploads/2022/10/Paramous_Anargyros_Stavropoulos_Naos_1.jpg

Όλοι μαζί, μετέχουν και στους επιμέρους οργανισμούς της Κοινότητας, όπως το Κατηχητικό Σχολείο, το Ελληνικό Σχολείο, τον κύκλο μελέτης της Αγίας Γραφής και κατηχήσεως,  την δραστήρια Φιλόπτωχο Αδελφότητα, τον οργανισμό FOS για την διάδοση της Ορθοδοξίας, την ομάδα των ιεροπαίδων, τα προγράμματα Νεολαίας GOYA και “Hope και Joy”, τον Σύλλογο Γονέων και Διδασκάλων (PTO), τον Σύλλογο των Ηλικιωμένων, την Χορωδία, το χορευτικό, την ομάδα επισκέψεων στα Γηροκομεία, την Διακονία Αγάπης αλλά και το πρόγραμμα προσφοράς αναλώσιμων προϊόντων (Food Pantry).

Για όλα αυτά όσοι εργάστηκαν στο παρελθόν αλλά κι αυτοί που μετέχουν ενεργά έως και σήμερα, αισθάνονται μια ιδιαίτερη περηφάνια.

Δεν είναι άλλωστε και τόσες πολλές οι Κοινότητες που ξεπέρασαν σε ηλικία ακόμα και την ίδια την Αρχιεπισκοπή.  

Τον π. Ανάργυρο που ανέλαβε πλέον καθήκοντα προϊστάμενου στην Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, θα διαδεχθεί ο π. Νικόλαος Ματαράγκας, από την πρώτη Νοεμβρίου, του σωτηρίου έτους 2022, στην αυγή της νέας εκατονταετίας για την Κοινότητα του Αγίου Αθανασίου.

Σημ.

*Τα στοιχεία για την πορεία της Κοινότητας αναγράφονται στην ιστοσελίδα της: Stathanasiosnj.org

**Με Φωτογραφίες από την ίδια ιστοσελίδα.

Στιγμιότυπο από την είσοδο του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στο Γυμνατήριο της κοινότητας του Αγίου Αθανσίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.