ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως διδακτική ήταν η διαδικτυακή οινογνωσία «Mytikas the nose of the Gods – Our Journey through the Attica & the Peloponnese» που διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης, 15 Οκτωβρίου 2020 το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Πρόκειται για την δεύτερη οινογνωσία, η οποία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού διοργανώθηκε διαδικτυακά και κατάφερε να ξεναγήσει νοερά τα στελέχη και τα μέλη στα οινοποιεία της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του οργανισμού την περίοδο της πανδημίας και τόνισε ότι η εν λόγω οινογνωσία είναι η δεύτερη και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, διότι το ελληνικό κρασί, όπως επεσήμανε, μπορεί και πρέπει να κατακτήσει την θέση που του αναλογεί στην αμερικανική αγορά. Παράλληλα εξήρε την συνεργασία της εκτελεστικής διευθύντριας Αλεξάνδρα Μιτσάκη με την Άντρια Ιγκλέση και τον διακεκριμένο οινολόγο Michael Madrigale και τους εκπροσώπους των οινοποιείων της Πελοποννήσου και της Αττικής.

Ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, συγχάρηκε τους ηγέτες του επιμελητηρίου για την πρωτοβουλία, η οποία, όπως επεσήμανε, παρέχει την δυνατότητα σε περισσότερους Αμερικανούς να εξοικειωθούν και να γευτούν τα ελληνικά κρασιά. 

Στο βήμα ο πρέδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, Μάρκος Δρακωτός, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Η Ελλάδα είναι η αρχαιότερη οινοπαραγωγική χώρα του κόσμου», επεσήμανε ο Δρ. Κούτρας υπενθυμίζοντας ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλλουν τα μέγιστα στην προώθηση του ελληνικού οίνου στις ΗΠΑ, που ως γνωστόν είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές οίνου στον κόσμο.

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στα ελληνικά κρασιά που εισάγονται στις ΗΠΑ και τόνισε ότι προέρχονται από γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και ότι κάθεμια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

Αναφερόμενος στο μερίδιο των ελληνικών κρασιών στην αμερικανική αγορά επεσήμανε ότι είναι πολύ μικρό, αλλά την τελευταία πενταετία παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις.

Η Άντρια Ιγκλέση από την εισαγωγική εταιρεία «Athenee Importers & Distributors» με έδρα το Χέμπστεντ του Λογνκ Αϊλαντ.

Η Άντρια Ιγκλέση από την εισαγωγική εταιρεία «Athenee Importers & Distributors» με έδρα το Χέμπστεντ του Λογνκ Αϊλαντ, η οποία ανέλαβε και τον συντονισμό εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να παρουσιάσουν τα κρασιά της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Η κ. Μαρία Μάρκου έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Κτήματος Μάρκου (Markou Vineyards) και εστίασε την προσοχή της σε δύο ποικιλίες και συγκεκριμένα στο «Savatiano» το οποίο είναι λευκό ξηρό και την «Retsina» η οποία παράγεται στην Ελλάδα για χιλιάδες χρόνια με την προσθήκη ρητίνης.

Η ‘Αντρια Ιγκλέση επεσήμανε ότι η ρετσίνα είναι ένα ποιοτικό κρασί, το οποίο πρέπει κανείς να το δοκιμάσει για αντιληφθεί τις αξίες του.

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης.

Ο Λεωνίδας Νασιάκος γενικός διευθυντής του «Semeli Estate» παρουσίασε «Semeli Nemea Reserve» το οποίο εμφιαλώνεται μετά από δύο χρόνια παραγωγής του και το οποίο όπως επεσήμανε είναι ερυθρός ξηρός οίνος, καθώς επίσης το λευκό κρασί «Mantinia» και το Μοσχοφίλερο το οποίο είναι αρωματικό και συμβάλει στην αρωματοθεραπεία.

Ο Χαράλαμπος Κανελλόπουλος από το Κτήμα Μερκούρη παρουσίασε το φημισμένο «2017 Estate Red» και το λευκό «2018 Foloi Mercouri Estate»και τόνισε ότι είναι ειδικά κρασιά, δεν είναι πολύ ακριβά και ότι πρέπει να συνοδεύονται με τα σωστά φαγητά.

Ο οινολόγος Michael Madrigale εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί στην γενέτειρα και τόνισε ότι τα ελληνικά κρασιά είναι ειδικά, δεν είναι πολύ ακριβά και ότι το κάθε ένα έχει τις δικές του ιδιότητες και ιδιαιτερότητες.

Η κ. Μαρία Μάρκου η οποία παρουσίασε τα κρασιά του Κτήματος Μάρκου (Markou Vineyards).

Καταλυτικό ρόλο στην ποιότητα του κρασιού παίζει το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται ο αμπελώνας, η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ της ημέρας και της νύχτας και η επιρροή της θαλάσσιας αύρας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός συνεχάρη τους παρουσιαστές διότι παράλληλα με την παρουσίαση των κρασιών έλαβαν και ένα μάθημα ιστορίας και μυθολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση κάνετε κλικ στην ιστοσελίδα  https://hellenicamerican.cc/ είτε στο Facebook:https://www.facebook.com/HACCNY/

Ο οινολόγος Michael Madrigale,μ ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί στην γενέτειρα.
Ο Λεωνίδας Νασιάκος γενικός διευθυντής του «Semeli Estate”.
Ο Χαράλαμπος Κανελλόπουλος από το Κτήμα Μερκούρη.
Τα οινοποιεία.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.