ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διττό χαρακτήρα είχε το αποκριάτικο γλέντι της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον της Νέας Ιερσέης το οποίο έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 26 Φεβρουαρίου 2022 στην κοινοτική αίθουσα. Ο πρώτος σχετίζονταν με την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της κοινότητας και ο δεύτερος με την βράβευση τεσσάρων πυλώνων της. Πρόκειται για το ζεύγος των Δρ. Σπύρου και Δρ. Αμαλίας Σπυρέα (Drs. Spiros and Emily Spireas), τον Γιώργο Βερβερίδη (George Ververides) και τον Τζέιμς Κνίκο (James Knicos) που με την δράση τους και την γενναιοδωρία τους σημάδεψαν τις πέντε τουλάχιστον δεκαετίες της νεότερης ιστορίας της κοινότητας.

Η κοινοτική αίθουσα είχε βάλει τα γιορτινά της ενώ τα μπαλόνια για τα 100 χρόνια καθιστούσαν ακόμη πιο εντυπωσιακή την βραδιά. Η υποδοχή και η βράβευση των τιμωμένων αντανακλούσε την χαρά και την ευγνωμοσύνη για τους ηγέτες της κοινότητας που με τον αγώνα, τις θυσίες και την γενναιοδωρία τους σημάδεψαν το δεύτερο ήμισυ του πρώτου αιώνα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 100ετηρίδα, όπως επεσήμαναν τόσο ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Ντίνος Δημητρίου, όσο και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Τζέιμς Παύλου ξεκίνησαν με το αποκριάτικο και θα κορυφωθούν το φθινόπωρο με τον ετήσιο χορό της 100ετίας.

Το αποκριάτικο γλέντι, όπως επεσήμαναν ήταν η πρώτη μαζική και συνάμα η πρώτη ερανική εκδήλωση που διοργανώθηκε μετά από δύο χρόνια που ξέσπασε η πανδημία και στα πρόσωπα των ομογενών διέκρινε κανείς την χαρά που βρέθηκαν και πάλι μαζί για να αναβιώσουν τα έθιμα και να αποδώσουν τις δέουσες τιμές στους τιμώμενους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση του Δρα. Σπύρου Σπυρέα, ο οποίος αποκάλεσε “σπίτι μας” την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου και διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι αν και αυτή την περίοδο λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν συμμετέχει στο συμβούλιο, εν τούτοις ήταν και παραμένει αρωγός στο έργο των νεότερων και χορηγός σε κάθε πρωτοβουλία που θα λάβουν όχι μόνο για τον εορτασμό της 100ετίας, αλλά και για την επόμενη 100ετία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την σύμπραξη της Επιτροπής «Stewardship Committee» και ο Τζον Πασσαλάρης, ο οποίος ηγείται της επιτροπής αναφέρθηκε στους στόχους της επιτροπής και κάλεσε τα μέλη να εγγραφούν και να προσφέρουν την συνδρομή τους για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών πολιτιστικών, αθλητικών, πνευματικών και φιλανθρωπικών προγραμμάτων.

Οι τιμώμενοι

Ο Γιώργος Βερβερίδης έχει διατελέσει πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Κτιρίου και επί δικής του προεδρίας αναγέρθηκε ο περικαλλής ναός και ξεκίνησε μια νέα ανοδική πορεία. Ο τιμώμενος έχει διατελέσει για πέντε δεκαετίες διευθυντής νεότητας της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης και ακόμη και σήμερα προσφέρει της υπηρεσίες του στην κατηχητική παιδεία.

Ο Τζέιμς Κνίκος έλκει την καταγωγή του από την Λήμνο. Έχει διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας και μέλος της Επιτροπής Κτιρίου και ταυτόχρονα είναι το μακροβιότερο μέλος του συμβουλίου. Παράλληλα είναι μέλος και συνάμα γραμματέας του 72ου Τμήματος της AHEPA στο Τρέντον και στο πρόσωπό του τιμήθηκε και η 100ή επέτειο της ιδρύσεως της AHEPA.

Το ζεύγος Δρ. Σπύρου και Δρ. Αμαλίας Σπυρέα έχουν σημαδέψει το 4ο τέταρτο του πρώτου αιώνα με την προσφορά τους και την γενναιοδωρία τους στην κοινότητα, στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο και στο Ελληνικό νηπιαγωγείο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Τζέιμς Κνίκος, Δρ. Σπύρος Σπυρέας, Δρ. Αμαλία Σπυρέα, Γιώργος Βερβερίδης, Ντίνος Δημητρίου και π. Τζέιμς Παύλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας έχει διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας και μαζί με την σύζυγό του Δρ. Αμαλία Σπυρέα ανέλαβαν την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων για τον καθαγιασμό του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου.

Ο Δρ. Σπυρέας υπήρξε και παραμένει ευεργέτης της κοινότητας και επί δικής του προεδρίας και με την δική του γενναιοδωρία δημιουργήθηκε το πρότυπο Ελληνικό Νηπιαγωγείο. 

Το ζεύγος Σπυρέα είναι ιδρυτές της ανερχόμενης φαρμακοβιομηχανίας «Sigmapharm Laboratories» με έδρα το Μπενσάλεμ της Πενσιλβάνιας και ευεργέτες της Εκκλησίας, της Ελληνικής Παιδείας, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ και της ίδιας της παρελάσεως της Φιλαδέλφεια και έχουν βραβευτεί για την φιλανθρωπική δράση.

Ο Δρ. Σπυρέας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» προ δύο ετών αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Long Island University»  του Μπρούκλιν. Πρόκειται για την ίδια σχολή στην οποία δίδαξε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Σπύρος Σπυρέας, Δρ. Αμαλία Σπυρέα και Ντίνος Δημητρίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Από αριστερά διακρίνονται οι Τζέιμς Κνίκος, Δρ. Σπύρος Σπυρέας, Δρ. Αμαλία Σπυρέα, Γιώργος Βερβερίδης, Ντίνος Δημητρίου και π. Τζέιμς Παύλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον, ενώ τιμά τον Τζέιμς Κνίκο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον Ντίνος Δημητρίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα μέλη και τα στελέχη της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον ενώ παρακολουθούν την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Σε πρώτο πλάνο από αριστερά οι Ντίνος Δημητρίου, Γιώργος Βερβερίδης, Δρ. Σπύρος Σπυρέας και π. Τζέιμς Παύλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Εντυπωσιακός ο στολισμός της αίθουσας για τα 100χρονα της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.