Eσπερινή μυσταγωγία έζησαν οι πιστοί την παραμονή της γιορτής στον Άγιο Δημήτριο στην Αστόρια

Σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και κατανυκτικότατα εψάλη ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη, στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό της Αστόρια. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο εσπερινός του Αγίου Δημητρίου ήταν για μια ακόμη χρόνια μια πραγματική μυσταγωγία, που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι πιστοί Ομογενείς και μέλη της κοινότητας, βρέθηκαν στον Καθεδρικό ναό της Αστόριας.

Κι άλλες χρονιές έτυχε να βρεθούμε σε εσπερινούς, στον ίδιο ναό, αλλά πάντα υπήρχε και χοροστατούσε εκεί στην διάρκεια μεγάλων εορτών και πανηγύρεων κάποιος Επίσκοπος ή και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Φέτος, όμως και λόγω της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αμερική που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν παρέστη στον εσπερινό κάποιος Ιεράρχης.

Αυτό ανακοίνωσε, μιλώντας στους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, στο τέλος του Εσπερινού.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους προσκυνητές δεν το πρόσεξαν, διότι εκτός από τους ιερείς στην ακολουθία συμμετείχαν και δυο διάκονοι, που συνήθως συνοδεύουν έναν Επίσκοπο. Ο διάκονος Ηλίας και ο διάκονος Σωφρόνιος.

Εξάλλου, την περασμένη Τρίτη, από νωρίς το απόγευμα η αρμόδια υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Δήμου της Νέας Υόρκης, είχε εκδόσει ειδικό δελτίο για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και πιθανότητα εμφάνισης φαινομένων πλημμυρών.

Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: ETA PRESS

Όμως καθ’ όλη την διάρκεια της ακολουθίας του εσπερινού ο καιρός ήταν καλός. Και μια εσπερινή αύρα διαχεόταν μέσα στο ναό από τα ανοικτά παράθυρα.

«Φως ιλαρόν, Αγίας Δόξης…»

Οι πιστοί λοιπόν κατάφεραν να μεταβούν στο ναό χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες. Ο καιρός επιδεινώθηκε και άρχισε να βρέχει δυνατά, μόλις έφυγε από το ναό και ο τελευταίος προσκυνητής.

Φτάνοντας στο ναό και πριν ακόμα μπεις μέσα οι κατανυκτικές ψαλμωδίες γέμιζαν την ψυχή σου και την ατμόσφαιρα. Θύμιζαν βυζαντινές μυσταγωγίες.

Στην δεξιά πλευρά στο ψαλτήρι ήταν ο ιεροψάλτης κ. Αντώνης Κεχαγιάς μαζί με τον ιεροψάλτη της Αγίας Αικατερίνης κ. Ιωάννη Χαρτοφύλη και άλλους καλλίφωνους ιεροψάλτες που συμπλήρωναν μια μικρή χορωδία.

Και στο αριστερό ψαλτήρι ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης ο κ. Δημήτρης Κεχαγιάς που συμπλήρωνε την πλούσια υμνολογία του πανηγυρικού εσπερινού με την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

Ο ναός ήταν φωτισμένος και ο ιερατικώς προϊστάμενος ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος μαζί με τους άλλους ιερείς της κοινότητας, τον π. Δημήτριο Μπαλίδη και τον π. Νικόλαο Πάρο, υποδέχθηκαν και τους επισκέπτες ιερείς άλλων κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, όπως ο π. Παύλος Παλαιστίδης του Αγίου Νικολάου, Φλάσινγκ, ο π. Γεράσιμος Μακρής, από τον Τίμιο Σταυρό, Μπρούκλιν και ο π. Γρηγόριος-Τηλέμαχος Σταμκόπουλος που εργάζεται στην Αρχιεπισκοπή.

Η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου εντός του ναού και της κάρας με το λείψανο του Αγίου ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ακολουθίας, με την συμμετοχή του κλήρου της Κοινότητας, με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο και παρουσία των συμπροσευχομένων επισκεπτών κληρικών. Φωτογραφία: ETA PRESS

Τόσο η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου του μεγαλομάρτυρα, εντός του ναού όσο και της ασημένιας ιερής θήκης όπου φυλάσσεται το τίμιο λείψανο του μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου, ήταν από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της βραδιάς.

Ακολούθησε ένα φωτισμένο κήρυγμα γεμάτο αναφορές στον βίο του Αγίου Δημητρίου και στην ανάγκη να ζήσουμε ως Χριστιανοί την ζωή των μαρτύρων που βίωσαν βασανιστήρια και διατράνωσαν την πιστή τους σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες.

Ο ιεροκήρυκας της βραδιάς, δεν ήταν άλλος από τον Αρχιμανδρίτη π. Αυγουστίνο Ψωμά, που υπηρετεί ως βοηθός ιερέας στο ναό της Αγίας Τριάδος στο Νιού Ρασέλ.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος είχε υπηρετήσει την Κοινότητα της Αγίας Αικατερίνης ως ιεροψάλτης.

Ο λόγος του μεστός και προσιτός συγκίνησε και άγγιξε όλους τους πιστούς.

Ακολούθησε η Αρτοκλασία και αμέσως μετά την απόλυση, ο π. Νεκτάριος μοίρασε τον άρτο στους πιστούς, οι οποίοι τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης του Κορωνοιού, καθ’ όλη την διάρκεια της ακολουθίας, έφευγαν από το ναό προσκυνώντας  την εικόνα και το ιερό λείψανο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος στην παρουσία της νεολαίας GOYA, στον εσπερινό και μάλιστα στη τιμητική πρώτη θέση. Ήταν μια δίκαιη αναγνώριση της σημασίας και του ρόλου που έχουν στην κοινότητα τα μέλη του οργανισμού.

Λίγο πριν βγουν οι προσκυνητές από το ναό, οι κυρίες της Φιλοπτώχου, πρόσφεραν σε όλους ένα γλύκισμα με την ευκαιρία της πανήγυρης.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.