ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το πρωί της Τετάρτης, 24 Φεβρουαρίου 2021, στα πέριξ του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Μαρκέλλας στην Αστόρια υπήρχαν μποτιλιαρίσματα, ενώ στην 26η Οδό υπήρχαν διπλοσταθμευμένα αυτοκίνητα. Οι ακτίνες του ήλιου και οι ανοιξιάτικες για την εποχή θερμοκρασίες έλιωναν το χιόνι και τον παγετό, αλλά τα πρόσωπα των ομογενών που κατευθύνονταν προς τον ναό ήταν σκυθρωπά. Εισέρχονταν στον ναό μουγκοί, λες και είχαν πιει το αμίλητο νερό, άναβαν ένα κεράκι έκαναν τον Σταυρό τους, κοντοστέκονταν στον πίνακα με τις φωτογραφίες του Απόστολου Παπαϊωάννου, κατευθύνονταν προς τα στασίδια και ανέμεναν υπομονετικά την έναρξη της Εξόδιου Ακολουθίας προεξάρχοντος του Μητροπολίτη, ΓΟΧ, κ. Δημητρίου.

Αν και ο ναός ήταν γεμάτος, εν τούτοις επικρατούσε άκρα του τάφου σιωπή, διότι ο Απόστολος Παπαϊωάννου, ο οποίος υπηρέτησε για τέσσερις και πλέον δεκαετίες το αναλόγιο των Ιεροψαλτών για πρώτη φορά δεν ήταν εκεί να ψάλει τους Ύμνους. Στο αναλόγιό του είχαν τοποθετήσει το ράσο του και οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Αλέξανδρος Κραμπής, Γιώργος Κατσαρός και Ιωάννης Σπανός ένωσαν τις φωνές τους με τον Μητροπολίτη Δημήτριο και τους ιερείς π. Θεόδωρο Γιαννακόπουλο, π. Κλεάνθη Κορκοτά, π. Νικόλαο Συρίγγο και τον π. Θεολόγο και έψαλαν το «Μακαρία η Οδός».

Ο Μητροπολίτης Δημήτριος εξήρε την προσφορά του Αποστόλου Παπαϊωάννου και τόνισε ότι ακόμη και πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο για την χειρουργική επέμβαση ενδιαφερόταν να μην μείνει κενό το αναλόγιο.

Παράλληλα τόνισε ότι έχει κάνει πολλές δωρεές στην Αγία Μαρκέλλα και ότι υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση το αναλόγιο.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για συναισθηματικούς λόγους» επεσήμανε ο κ. Δημήτριος υπενθυμίζοντας ότι σήμερα κλείνει ένα κεφάλαιο στην ζωή του αειμνήστου και ότι είμαστε όλοι εδώ να προσευχηθούμε καλό παράδεισο σε έναν άξιο υπηρέτη στον αμπελώνα του Κυρίου,

«Αγαπούσε την Εκκλησία και είχε αγάπη για όλους», επεσήμανε ο Μητροπολίτης ΓΟΧ Δημήτριος, ο οποίος με την βοήθεια του ιερατικού προϊσταμένου, π. Θεόδωρου Γιαννακόπουλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του το Σάββατο και ανέγνωσε την συγχωρητική ευχή.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, στο Νοσοκομείο της Μινεόλα, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα έχοντας στο πλευρό την πολυαγαπημένη σύζυγό του, Κατερίνα, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Στιγμιότυπο από τη Εξόδιο Ακολουθία του Αποστόλου Παπαϊωάννου, που τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρκέλλας στην Αστόρια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Από την Ασγάτα στο Αμερικανικό Όνειρο

Γεννήθηκε στην Ασγάτα της Κύπρου στις 14 Απριλίου 1944 σε μια πολύτεκνη και με παραδόσεις οικογένεια. Ο πατέρας του Ιωάννης Παπαϊωάννου ήταν ιερέας και η μητέρα του Μαρία διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο τόσο ως μητέρα, όσο και ως πρεσβυτέρα και γαλούχησαν τα παιδιά τους με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1966 ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκε στην Αστόρια, την Μέκκα του Ελληνισμού της Αμερικής. Ως γόνος ιερέα από την πρώτη στιγμή συνδέθηκε με την Αγία Μαρκέλλα και ανέλαβε το αναλόγιο του Ιεροψάλτη και το υπηρέτησε με πάθος μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Αρχικά εργάστηκε σε εστιατόριο των θείων του και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα προσελήφθη  σε βιοτεχνία ενδυμάτων, όπου εργάστηκε για τέσσερις περίπου δεκαετίες ως ράφτης.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου, ο οποίος υπηρέτησε με πάθος για πάνω από τέσσερις δεκαετίες το αναλόγιο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Μαρκέλλας της Αστόριας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Εδώ γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του, την Αικατερίνη (Κατερίνα) το γένος Κυριάκου, που κατάγονταν από την Καλαβασό, το γειτονικό χωριό. Το 1968 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, την Μαρία, την Ελένη και τον Γιάννη, τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Τα παιδιά τους αποφοίτησαν από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της Αγίας Μαρκέλλας και με την επιμονή των γονέων τους ομιλούν άπταιστα την ελληνική και ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αστόρια.

Ο Θεός τον αξίωσε να δει τα παιδιά του να εισέρχονται στην Αγία Μαρκέλλα για να χορέψουν τον Χορό του Ησαΐα και μετά από μερικά χρόνια για την βάφτιση των παιδιών τους. Μια από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες του αειμνήστου ήταν όταν είδε την εγγονή του την Χρίστα να εισέρχεται στο ναό για τον χορό του Ησαΐα με τον Μάρκο Ταμασόπουλο.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το μεγαλύτερο δώρο της ζωή του, όπως έλεγε με έκδηλη υπερηφάνεια και ο ίδιος, ήταν ο προσφάτως γεννημένος δισέγγονός του, Θέμις Ταμασούρης και ανέμενε με λαχτάρα την ώρα της βάφτισής του.

Ο Θεός όμως είχε άλλα σχέδια για εκείνον. Τον ήθελε κοντά του και τώρα πλέον θα παρακολουθεί από ψηλά την βάφτιση του Θέμη.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του, Αικατερίνη, το γένος Κυριάκου, τα παιδιά του Μαρία και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Ελένη και Θεόδωρο Αντωνίου, Γιάννη Παπαϊωάννου και Σταυρούλα το γένος Στρατηγάκη, τα εγγόνια Χρίστα και Μάρκο Ταμασόπουλο, Κατερίνα και Αναστασία Παπαθεοδώρου, Λεύκιο Αντωνίου, Πολίνα (Αποστολίνα) Αντωνίου, Γεωργία Παπαϊωάννου και Αποστόλη Παπαϊωάννου, τον δισεγγονό Θέμη Ταμασόπουλο, τα αδέλφια, τα γυναικαδέλφια, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ασγατιτών σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους προσκεκλημένους και τους τιμώμενους στον πιο πρόσφατο χορό του Συλλόγου. Τρίτος από αριστερά διακρίνεται ο θρυλικός ταμίας του Συλλόγου Απόστολος Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: Αρχείο Αναμνήσεων.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρκέλλας στην διεύθυνση Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρκέλλας στην Αστόρια στην διεύθυνση 22-68 26th Street, Αstoria, NY 11105.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αιωνία η μνήμη.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου με την σύζυγό του Κατερίνα και τα παιδιά του Ελένη Αντωνίου, αριστερά, Μαρία Παπαθεοδώρου και Γιάννη Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας..
Ο Απόστολος Παπαϊωάννου με τα εγγόνια του Αποστόλη και Γεωργία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Στην πρώτη σειρά ο Αποστόλης και η Γεωργία Παπαϊωάννου, ενώ στην δεύτερη από αριστερά από αριστερά οι Χρίστα Ταμασόπουλος Κατερίνα Παπαθεοδώρου, Αναστασία Παπαθεοδώρου, Λεύκιος Αντωνίου και Πολίνα (Αποστολίνα) Αντωνίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο Απόστολος Παπαϊωάννου και η Αικατερίνη το γένος Κυριάκου την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.