ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. O ιστορικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου» το βράδυ του Σαββάτου, 25 Ιανουαρίου διοργάνωσαν με επιτυχία την καθιερωμένη γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας και την αναβίωση των εθίμων της Πρωτοχρονιάς.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, το οποίο φέρει το όνομα του ευεργέτη Πέτρου Γ. Πατρίδη και στο οποίο οι  συμπατριώτες του διοργανώνουν κάθε χρόνο την εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας και το πασχαλινό γλέντι.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα στελέχη του Συλλόγου, τα οποία είχαν φορεθεί με τις παραδοσιακές στολές της Δρόπολης, των Ριζών, του Πωγωνίου και των άλλων περιοχών της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου.

Στιγμιότυπο από το ξεφαντωμα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Θάλειας Στυλιανού.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νικόλαος Πάρος, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή, ευλόγησε και έκοψε τη βασιλόπιτα. Παράλληλα συνεχάρη τους Βορειοηπειρώτες για την αφοσίωσή τους στη διατήρηση και μεταλαμπάδευση των ηθών των εθίμων και των πολιτιστικών παραδόσεων του λαού μας.

Αμέσως μετά άρχισε το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Γιώργου Μπεζιάνη και τον Χρήστο Νάτση στο τραγούδι.

Λίγο πριν τη λήξη της εκδήλωσης η πρώην πρόεδρος των «Θυγατέρων της Ηπείρου» Θάλεια Στυλιανού αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλους όσους προσέφεραν δώρα και ενίσχυσαν τη λαχειοφόρο αγορά.

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους αρχαιότερους και συνάμα τους πιο δυναμικούς Συλλόγους της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και κατ΄ επέκταση της Αμερικής.

Η πρόεδρος των “Θυγατέρων της Ηπείρου” Κωνσταντίνα Κολέζη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Γιώργου Μπεζάνη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Γενική άποψη του Πολιτιστικού Κέντρου “Πέτρος Γ. Πατρίδης”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.