Τζερόμ Πάουελ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια παρά τον «πόνο» που θα προκαλέσει στην οικονομία των ΗΠΑ

0
Ο Τζερόμ Πάουελ.

Αυστηρή δέσμευση πως η FED θα προχωρήσει σε ανάσχεση του πληθωρισμού, έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Jackson Hole, προειδοποιώντας ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τρόπο που θα προκαλέσει «κάποιο πόνο» στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι η Fed θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της»  για την ανάσχεση του πληθωρισμού που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως  παρά το ύψος της αύξησης των βασικών επιτοκίων που έχει ήδη σημειωθεί, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για να σταματήσει την συγκεκριμένη πολιτική.

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα επιφέρουν επίσης πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανέφερε. «Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο».

Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η εστίαση της Fed είναι ευρύτερη από τα δεδομένα του πληθωρισμού των τελευταίων ενός ή δύο μηνών και θα συνεχίσει να προχωρά έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο κοντά στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

«Μεταφέρουμε σκόπιμα την πολιτική μας σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%,» παραδέχθηκε.

«Η σταθερότητα των τιμών είναι ευθύνη της Federal Reserve και χρησιμεύει ως το θεμέλιο της οικονομίας μας», εξήγησε. «Χωρίς σταθερότητα τιμών, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν».

Θ Πάουελ πρόσθεσε ότι «η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα ιστορικά αρχεία προειδοποιούν έντονα (για τις επιπτώσεις) μιας  πρόωρης χαλάρωση της πολιτικής», επισήμανε.

Ο Πάουελ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός πριν από 40 χρόνια παρέχει στην τρέχουσα Fed τρία μαθήματα: ότι οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του πληθωρισμού, ότι οι προσδοκίες είναι κρίσιμες και ότι «πρέπει να τον διατηρήσουμε μέχρι να τελειώσει η δουλειά».

Επίσης σημείωσε ότι η αποτυχία της Fed να ενεργήσει δυναμικά στη δεκαετία του 1970 προκάλεσε τη διαιώνιση των υψηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό που οδήγησε στις δρακόντειες αυξήσεις επιτοκίων στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σε αυτή την περίπτωση, ο τότε πρόεδρος της Fed Πολ Βόλκερ τράβηξε την οικονομία σε ύφεση για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ενώ δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν πιστεύει ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη έκβαση για την οικονομία των ΗΠΑ, ο Πάουελ σημείωσε ότι η διαχείριση των προσδοκιών είναι κρίσιμη εάν η Fed πρόκειται να αποφύγει ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με αυτό του Βόλκερ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, «χρειάστηκε τελικά μια μακρά περίοδος πολύ περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για να περιοριστεί ο υψηλός πληθωρισμός και να ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού στα χαμηλά και σταθερά επίπεδα που ήταν ο κανόνας μέχρι την άνοιξη του περασμένου έτους», είπε ο Πάουελ. . «Στόχος μας είναι να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα ενεργώντας με αποφασιστικότητα τώρα».

«Φυσικά, ο πληθωρισμός έχει σχεδόν την προσοχή όλων αυτή τη στιγμή, γεγονός που υπογραμμίζει έναν ιδιαίτερο κίνδυνο σήμερα: Όσο περισσότερο συνεχίζεται η τρέχουσα περίοδος υψηλού πληθωρισμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να παγιωθούν οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό», είπε.

Πηγή: https://www.mononews.gr/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.