ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το οδοιπορικό για τα ελληνικά εστιατόρια στην περιοχή του «Μιντάουν» στο Μανχάταν, μας άφησε μια πικρή γεύση, όταν «ιδίοις όμασι», διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα μαγαζιά εστίασης παραμένουν κλειστά εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

Ένα από αυτά τα μαγαζιά και το ιστορικό «810 Deli & Café», του γνωστού Κεφαλλονίτη Γιάννη Ζαπάντη. Η επιχείρηση που βρισκόταν για 48 χρόνια στην ίδια τοποθεσία, λειτουργούσε 24 ωρες.

Το μαγαζί του Ζαπάντη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο Sheraton New York, στην εβδόμη λεωφόρο. Έναν από τους πιο κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους της Νέα Υόρκης.

Ο Γιάννης διάβασε για το οδοιπορικό στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα την αναδημοσίευση, στην ιστοσελίδα «Kefalonia Magazine.gr» και μου τηλεφώνησε.

Το εστιατόριο του ομογενή επιχειρηματία Γιάννη Ζαπάντη. Φωτογραφία ETA PRESS

Η κατάσταση μου είπε: «είναι τραγική».

Και πρόσθεσε: «Ένας άλλος επιχειρηματίας με τρία μαγαζιά εστίασης μόλις λίγα  τετράγωνα πιο κάτω, ο Βασίλης Κοκκώσης αγωνίζεται κάθε μέρα να τα κρατήσει ανοικτά».

Ο Γάννης Ζαπάντης αναφέρθηκε και στα υψηλά ενοίκια που κατέβαλε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς λόγους που επέλεξε να μην ξανανοίξει.

Στην διάρκεια της συζήτησης ο κ. Ζαπάντης θυμήθηκε ότι ο πρώτος από τους πολιτικούς που επισκέφθηκε εδώ και χρόνια το μαγαζί του ήταν ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Αθανάσιος Τσαλδάρης. Ανάμεσα στους πολιτικούς που το επισκέφτηκαν και ο αείμνηστος Αριστείδης  Καλαντζάκος και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Αθανάσιος  Ξαρχάς.

Το ξενοδοχείο Sheraton New York στην καρδιά του Μανχάταν. Φωτογραφία ETA PRESS

Τα τελευταία χρόνια την επιχείρηση είχε αναλάβει ο δραστήριος γιός του Γιάννη, ο Γεράσιμος Ζαπάντης και κοντά του συμμετείχαν και άλλα μέλη της οικογένειας, όπως τα ξαδέρφια του. Έτσι η σκυτάλη πέρασε στις νεότερες γενιές μέχρι που ήρθε ο κορωνοιός και τα πράγματα οδηγήθηκαν σε παύση.

Ο Γιάννης Ζαπάντης ασχολήθηκε έντονα με τα κοινά και έχει διατελέσει πολλά χρόνια στέλεχος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και έχει βραβευτεί για την προσφορά του στην ομογένεια και στην γενέτειρα.

Το εστιατόριο του ομογενή επιχειρηματία Γιάννη Ζαπάντη. Φωτογραφία ETA PRESS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.