Το Ίδρυμα «Oxi Day» τιμά τον κ. Βαρθολομαίο, τον κ. Στέφανο Τσερπέλη και άλλους αγωνιστές

1
104
Η αφίσα της εκδήλωσης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Το Ίδρυμα «The Washington Oxi Day Foundation» την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021, ανήμερα της 81ής επετείου του Έπους του 40 θα διοργανώσει δια ζώσης την 11η τελετή απονομής του Βραβείου Μητροπολίτη Χρυσόστομου στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο και του Βραβείου «Oxi Service Award»  στον άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευεργέτη της Ελληνικής Παιδείας Στέφανο Τσερπέλη για τις υπηρεσίες του στον Πόλεμο της Κορέας.

Παράλληλα θα απονεμηθούν τα βραβεία «Oxi Courage Award» στην Zarifa Ghafari,  την πρώτη και συνάμα την νεότερη γυναίκα δήμαρχο του Αφγανιστάν και στον φυλακισμένο ηγέτη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στην Κούβα, κ. Luis Manuel Otero Alcantara, το βραβείο «Vasilios S. Haseotis Service Award», στον κ. Efthemios J. (Tim) Bentas (για τις υπηρεσίες στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, και το Βραβείο «Calamos Service Award» στον κ. Pete Vergados για τις υπηρεσίες στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Οι εκδηλώσεις όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου θα ξεκινήσουν στις 2.30 μ.μ. με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και θα συνεχιστούν με το επίσημο δείπνο και την τελετή απονομής των Βραβείων στο Ινστιτούτο της Ειρήνης (US Institute of Peace).

Οι τιμώμενοι.

Οι εν λόγω εκδηλώσεις είναι οι πιο επίσημες και συνάμα οι πιο μαζικές που διοργανώνονται στην Ουάσινγκτον και κατ΄ επέκταση στην Αμερική για την 28η Οκτωβρίου και έχουν στόχο να ακονίσουν την μνήμη και να τιμήσουν το κουράγιο των Ελλήνων, των ομογενών και όλων όσων αγωνίζονται για την ελευθερία και την Δημοκρατία.

Οι φετινές εκδηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου που βραβεύεται για τους αγώνες για τις θρησκευτικές ελευθερίες και για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συμπίπτουν με την 30ή επέτειο της ενθρονίσεων του Πατριάρχη και την 200ή επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

Στις εκδηλώσεις αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και πολυμελής αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, καθώς επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και οι αρχιερείς που συνοδεύουν τον Πατριάρχη στο 11ήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, και εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Στέφανος Τσερπέλης δεν τιμάται μόνο για τα επιτεύγματά του ως παλαίμαχος, αλλά και για την πολυσχιδή δράση και την προσφορά του στην ομογένεια, στην εκκλησία και στην Ελληνική Παιδεία.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη και ο Στέφανος Τσερπέλης ενώ βλέπουν τα ιερά βιβλία και τα άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στα συντρίμμια του ιοστορικού ναού του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” – Δημήτρης Τσάκας.

Η βράβευσή του συμπίπτει με την 59η επέτειο του γάμου του με την Αρετή το γένος Ντατσίκα με την οποία έφεραν στον κόσμο τέσσερα κορίτσια και σήμερα πλέον απολαμβάνουν την αγάπη των έξι εγγονιών.

Ο Στέφανος και η Αρετή Τσερπέλη είναι ευεργέτες της ομογένειας, της Εκκλησίας, του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ , του υπό ανέγερση ιστορικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, του Καθεδρικού Ναού στο Μανχάταν και του Καθεδρικού Σχολείου.

Μια από τις μνημειώδεις δωρεές ήταν και παραμένει η δωρεά στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και συγκεκριμένα για την ανέγερση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου και την επέκταση των σχολικών εγκαταστάσεων.

Η κοινότητα τους τίμησε αποδίδοντάς το όνομά τους στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο και έκτοτε ονομάζεται «Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11η Σεπτεμβρίου. Διακρίνονται επίσης ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Στέφανος Τσερπέλης και η Ρεγγίνα Κατοπόδη. Φωτογραφία: ETA PRESS
- Advertisement -

1 COMMENT

  1. “Τρία πουλάκια κάθονταν…..” για χαρτι
    και για μελάνι τον καλό γαμπρό ( χρηματοδότη )
    μην χάνεις λέγει η λαϊκή μας παροιμία και η
    άλλη λαϊκή παροιμία συμπληρώνει , εκυλήσανε
    οι τεντζερέδες και βρήκανε τα καπάκια τους.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.