Το αίνιγμα του ανασχηματισμού: Το Μαξίμου διαψεύδει, οι υπουργοί σε αναμμένα κάρβουνα

0
70
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει η Αλίκη Χατζή

Εδώ και μήνες οι πρόωρες εκλογές και οι αλλαγές στην κυβέρνηση του διαψεύδονται κατηγορηματικά, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σχεδόν σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο κι έπειτα από την «κατσάδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους απασχολημένους με την προεκλογική τους εκστρατεία υπουργούς, κόπασαν οι φήμες για εκλογές το φθινόπωρο και φούντωσαν τα σενάρια περί «σαρωτικού», «δομικού» κ. λ. π ανασχηματισμού.

Για την εξέλιξη αυτή έπαιξαν μεγάλο ρόλο κάποιες φήμες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον ότι το ενδεχόμενο αλλαγών σε ορισμένα υπουργεία συζητήθηκε στο στενό επιτελείο του Μαξίμου σε συνεδρίαση που παρουσιάστηκαν επεξεργασμένα εναλλακτικά σενάρια για τις πολιτικές κινήσεις των επόμενων μηνών.

Η σχετική φημολογία διακινήθηκε στο τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε, κατά βάση από τον αντιπολιτευτικό Τύπο και μετά την, ομολογουμένως, επιτυχημένη εμφάνιση και ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο κυριάρχησε στην σχετική αρθρογραφία η εκτίμηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα σπεύσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το ταξίδι στις ΗΠΑ. Έτσι ώστε, να προλάβει μια ενδεχόμενη δυσμενή οικονομική εξέλιξη το φθινόπωρο.

Οι υπουργοί που πράγματι έχουν λάβει, εμμέσως ή και αμέσως, κάποια προειδοποιητικά  μηνύματα που φανερώνουν την δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τον τρόπο που χειρίζονται το χαρτοφυλάκιο τους, αισθανόμενοι προφανώς ανασφάλεια, όχι μόνο την διέρρευσαν σε δημοσιογράφους αλλά ανέβαλαν και προγραμματισμένες εδώ και καιρό δραστηριότητες τους.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία άρχισαν να ψάχνουν και τις πιθανές ημερομηνίες. Χθες, Δευτέρα δεν …γινόταν λόγω της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή αποφοίτησης του Boston University, σήμερα, Τρίτη επίσης δεν γίνεται λόγω της παρουσίας του στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, αύριο, Τετάρτη επιστρέφει πολύ αργά το βράδυ, την Παρασκευή έχει υπουργικό Συμβούλιο… οπότε μένει κενή η Πέμπτη. Λες;

Κάπως έτσι έγινε και η ερώτηση κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα στον Γιάννη Οικονόμου και… μια παράξενη (μπορεί και ειρωνική) διατύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου βοήθησε να συντηρηθεί η φημολογία.ADVERTISING

«Ξέρω ότι δεν προαναγγέλονται οι ανασχηματισμοί αλλά μήπως είναι καλό να μην κανονίσουμε τίποτα για αυτή την Πέμπτη;», ρωτήθηκε από δημοσιογράφο. «Μην κανονίσετε για να ενημερωθείτε για τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή», απάντησε ως προτροπή στους δημοσιογράφους να μην δίνουν σημασία στα όσα ακούγονται παρασκηνιακά, αλλά… ο Γιάννης Οικονόμου ερμηνεύθηκε διαφορετικά. Δηλαδή, ότι είναι πιθανό να γίνει ανασχηματισμός την Πέμπτη. Ορισμένοι εκφράζουν μάλιστα βεβαιότητα, θυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πέρυσι τον Αύγουστο προχώρησε σε αλλαγές στην κυβέρνηση ημέρα που είχε οριστεί συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου…

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο διαψεύδεται κατηγορηματικά το σενάριο του ανασχηματισμού.

Γιατί ανασχηματισμός;

Ανασχηματισμό κάνει ένας πρωθυπουργός όταν θέλει να αλλάξει ή πολιτική, ή πρόσωπα. Μπορεί να ισχύει κάτι από τα δυο στην παρούσα φάση; Ας δούμε τα δεδομένα.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι και παραμένει η ίδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σχεδιάσει με απόλυτη σαφήνεια το κυβερνητικό σχέδιο για το επόμενο ο διάστημα και απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει κανένα λόγο να το αλλάξει.

Από την άλλη πλευρά, αν προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση αυτές θα πρέπει να αφορούν στην οικονομία και την ανάπτυξη, ώστε να σταλούν μηνύματα στους πολίτες που δοκιμάζονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Είναι σκόπιμο αυτό; Ένα χρόνο πριν από τις εκλογές νέα πρόσωπα σε υπουργεία, πότε θα προλάβουν να μάθουν τη στρατηγική, τους ανθρώπους, τα προβλήματα, τις διαχειριστικές δυνατότητες, τις εκκρεμότητες, τις εναλλακτικές; Και πώς θα αντιμετωπιστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ η υπουργοποίηση «κάποιων» αντί «άλλων»;

Τις απαντήσεις σε αυτά, σίγουρα τις δίνει ο πρωθυπουργός που δέχεται τα σενάρια. Επί του συγκεκριμένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ακούσει μεν , δεν έχει απαντήσει για κανένα όμως – ούτε θετικά , ούτε αρνητικά. Αν και όλοι στο Μαξίμου συμφωνούν ότι  στην παρούσα φάση λέει: «τα κεφάλια μέσα»!

Πηγή: www.mononews.gr

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.