ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ και συνάμα στυλοβάτης του αγώνα της ομογένειας του Ιλινόις για την Κύπρο και τα εθνικά θέματα Δημήτριος Ζεμενίδης (Demetrios Zemenides) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η σορός του το απόγευμα της Τρίτης, 11 Αυγούστου 2020 από τις 5.00 έως τις 8.30 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών και Χαραλάμπους στην διεύθυνση 7373 N Caldwell Ave, Niles, IL.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Τετάρτης, 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 10.00 π.μ. στον εν λόγω ναό και αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο Memorial Park Cemetery.

Ο Δημήτριος Ζεμενίδης με τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά της οικογένειας.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Ειρήνη το γένος Ανδριανοπούλου, τα παιδιά Έντυ Ζεμενίδη και Βίκυ το γένος Θάνου, Φώτη Ζεμενίδη και Ιωάννα το γένος Αντωνοπούλου, Δρα Παναγιώτη Ζεμενίδη, τα εγγόνια, Δημήτριο, Γιώργο και Ειρήνη Ζεμενίδη, Δημήτριο Ζεμενίδη, τα αδέλφια Σώζο, Άλκιστη και Μάρω, την κουνιάδα του Έφη, την ανιψιά του Γεωργία, τα λοιπά ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1942 στον Αμίαντο της Αμμοχώστου και μεγάλωσε στην Λευκωσία. Οι αείμνηστοι γονείς τους Αυξέντιος και Παναγιώτα, το γένος Παύλου έφεραν στον κόσμο έξι παιδιά και συγκεκριμένα τον Σώζο, τον Παύλο, τον Πέτρο, την Άλκιστη, την Μάρω και τον Δημήτριο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Σε ηλικία 14 ετών εντάχτηκε στην ΕΟΚΑ και πολέμησε για την ελευθερία της Κύπρου. Το 1968 ήρθε με υποτροφία για σπουδές στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου του Ιλινόις (University of Illinois). Εκεί γνωρίστηκε με την Ειρήνη το γένος Ανδριανοπούλου που κατάγονταν από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας και σπούδαζε στην ίδια σχολή. Οι κοινοί αγώνες κατά της Χούντας τους έφεραν πιο κοντά και στις 26 Φεβρουαρίου 1971 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα.

Από αριστερά διακρίνονται ο Αντριου Άθενς, Γιώργος Παφίτης, Δημήτριος Ζεμενίδης και Γιώργος Νταλάρας.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1973 έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, τον Έντυ (Αυξέντιος) και μετά από μερικούς μήνες επέστρεψαν στην Κύπρο διότι ήθελαν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν εκεί.

Ο Δημήτριος προσελήφθη ως αρχιτέκτονας στα δημόσια έργα, ενώ η Ειρήνη σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο και έκαναν όνειρα να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής του εκεί, χωρίς ποτέ τους να φανταστούν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή και κατοχή.

Η Ειρήνη ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί και ο Δημήτριος αποφάσισε να επιβιβαστούν στο καράβι με προορισμό το Σικάγο, ενώ ο ίδιος παρέμεινε προκειμένου να συνεχίσει τον αγώνα.

Τον Δεκέμβριο του 1974 επέστρεψε και ο ίδιος στην Αμερική, όπου τον περίμεναν η Ειρήνη με τον Έντυ και τον νεογέννητο Φώτη.  

Ο Δημήτριος Ζαμενίδης με τα εγγόνια του Δημήτρη (αριστερά) και Γιώργο. Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά της οικογένειας.

Ο αείμνηστος προσελήφθη στο τμήμα Πολεοδομίας του Σικάγου και έγινε προϊστάμενος των επιθεωρητών (Chief Architectural Reviewer), ενώ η Ειρήνη δημιούργησε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο.

Αμφότεροι εργάστηκαν σκληρά και κατάφεραν να ζήσουν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο. Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και τους παρείχαν την δυνατότητα να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια.

Ο Έντυ είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής και πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας «The Hellenic American Leadership Council», ο Φώτης είναι καλλιτέχνης και ο Παναγιώτης Ψυχίατρος.

Ο αείμνηστος έχει ασχοληθεί έντονα με τα κοινά και έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα της ομογένειας για το Κυπριακό και τα εθνικά μας θέματα. Έχει διατελέσει πολλά χρόνια πρόεδρος της Αδελφότητας Κυπρίων του Ιλινόις, έχει υπηρετήσει στο συμβούλιο της κοινότητας των Αγίων Ταξιαρχών και Χαραλάμπους και ήταν μέλος της Πολιτιστικής Χορωδίας του Σικάγου.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στο «The Hellenic American Leadership Council’s Beirut Relief Fund (https://www.hellenicleaders.com/Beirutrelieffund ) είτε στο Project HOPE (a project of the Greek Orthodox Metropolis of Chicago to feed the hungry) στη διεύθυνση Greek Orthodox Metropolis of Chicago, 555 E. Butterfield Road, Suite 201, Lombard, Illinois, 60148.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.