ΑΘΗΝΑ. (www.mononews.gr) Για άλλη μια φορά η σκληρή στάση της Γερμανίας για άντληση φθηνής ρευστότητας μέσω ενός ευρωομολόγου κόντεψε να τινάξει στον αέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες, εκ νέου με τηλεδιάσκεψη.

Η κατάσταση έγινε οριακή με το βέτο του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, οι οποίοι απέρριψαν το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην απόρριψη της πρότασης για ευρωομόλογο.

Την παρτίδα έσωσε η μεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που πρότεινε να επιστρέψουν οι ηγέτες στο τραπέζι σε δύο εβδομάδες, όταν θα συζητήσουν επίσημες προτάσεις που θα καταθέσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Αν και η σύνοδος στόχευε στο να καταδείξει την ενότητα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας, εν τούτοις η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, με κύριο εκφραστή την Γερμανία, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων έδωσε την αντίθετη εικόνα.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε να μένει. Θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε. Οι συνέπειες του κορονοϊού πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι τους επόμενους μήνες, αλλά από αύριο το πρωί»  είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica, μια φράση που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανάλογη με του Κόντε ήταν και η στάση του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Ομάδα εννέα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είχε ζητήσει με κοινή επιστολή τους την έκδοση ευρωομολόγων για τον κορονοϊό. Το ομόλογο αυτό θα είχε την εγγύηση όλων των χωρών της ΕΕ αλλά για να προχωρήσει θα πρέπει να συμφωνήσει και η Γερμανία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020. (EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι εννέα ηγέτες, τονίζοντας ότι οι εννέα χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Επισήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Υπέρ της ιδέας των ευρωομολόγων η Κριστίν Λαγκάρντ

Την ιδέα των ευρωομολόγων υποστήριξε, όπως αναφέρει το Bloomberg, και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που προειδοποίησε τους ηγέτες ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κρίση «επικών» διαστάσεων. Αλλά οι εκκλήσεις της έπεσαν σε ώτα μη ακουόντων στις περιπτώσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, απηχώντας ανάλογες διαφωνίες για την κρίση χρέους που λίγο έλειψε να διαλύσουν προ περίπου μια δεκαετίας την ευρωζώνη. Αρκετές χώρες θεωρούν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι η καλύτερη λύση για το πρόβλημα, αλλά η Ιταλία το απέρριψε.

Αν και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε όσον αφορά τη δραματικότητα της κατάστασης, αντέδρασε στις προτάσεις για αμοιβαιοποίηση χρέους προειδοποιώντας κατά μη ρεαλιστικών προσδοκιών με κατηγορηματικούς τόνους, μετά την επιστολή που έστειλαν πριν τη σύνοδο εννέα ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζοντας την ιδέα των ομολόγων corona. Στο πλευρό της Μέρκελ έσπευσε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Οργή Κόντε 

Εξοργισμένος από τη σθεναρή αντίδραση στην ιδέα των ομολόγων corona της Γερμανίας και της Ολλανδίας ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έριξε τη «βόμβα» στην τηλεδιάσκεψη δηλώνοντας ότι δεν θα προσυπογράψει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου.

«Πρέπει να αντιδράσουμε με καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, είπε ο Κόντε στους ομολόγους, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Κι έδωσε τελεσίγραφο δέκα ημερών στην Ένωση να επανέλθει με μια «επαρκή λύση», χωρίς να διευκρινίζει τι σκοπεύει να κάνει σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό.

Στο πλευρό του ο Πέδρο Σάντσεθ

Στο πλευρό του έσπευσε και ο Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας που θρηνεί μαζί με την Ιταλία τα περισσότερα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη.

«Εάν δεν προτείνουμε τώρα μια ενιαία, ισχυρή κι αποτελεσματική απάντηση σ’ αυτή την οικονομική κρίση όχι μόνον θα είναι βαρύτερες οι επιπτώσεις της, αλλά θα διαρκέσουν και περισσότερο και θα διακινδυνεύσουμε ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα» είπε ο Σάντσεθ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη της οικονομικής κρίσης του 2008, που έσπειραν τους σπόρους της δυσαρέσκειας και του διχασμού για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και προκάλεσαν την άνοδο του λαϊκισμού. Πρέπει να το μάθουμε το μάθημα αυτό» τόνισε.

Ο Σαρλ Μισέλ προσπάθησε να «σώσει» το τελικό κείμενο συμπερασμάτων και τελικά το κατάφερε απευθύνοντας έκκληση για προτάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αμετακίνητη η Μέρκελ

Την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας» δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.

Η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες.

Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Επισήμανε ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.

«Ανακουφισμένη» δήλωσε η κυρία Μέρκελ για την επικείμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επισήμανε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει το συντομότερο δυνατό την υποδοχή από την Γερμανία ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα, διότι, όπως είπε, «κάθε μέρα μετράει».

Πηγή: www.mononews.gr

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.