ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο Σημείο Μηδέν επέστρεψαν το βράδυ της Τετάρτης, 4ης Αυγούστου 2021, οι διαδικασίες για την διεξαγωγή των εκλογών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, καθώς η πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων κατήγγειλε δημοσίως και θεώρησε αντικαταστατικές, έκνομες και παράνομες όλες τις διαδικασίες των δύο τελευταίων μηνών για την διενέργεια των εκλογών που δρομολογήθηκαν με πρωτοβουλία της μειοψηφίας.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων, η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Δημήτριο Καλαμαρά, Δήμο Σιώκη, Νίκο Διαμαντίδη και Ηλία Τσεκερίδη και ο επίτιμος πρόεδρος και ευεργέτης της Ομοσπονδίας Βασίλειος Σταθάκος παραχώρησαν ανοικτή συνέντευξη τύπου και μοιράστηκαν την έδρα με τον απερχόμενο πρόεδρο, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτρη Α. Γωνιά, τον οποίο την Παρασκευή καθαίρεσε η ίδια η Επιτροπή του και τον ταμία της Ομοσπονδίας Δημήτριο Παλιούρα και χαρακτήρισαν αντικαταστατικές όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το εκλογικό συνέδριο της 5ης και 6ης Ιουνίου 2021 και από τις δύο πρόσφατες γενικές συνελεύσεις. Διεμήνυσαν ότι προϋπόθεση για την διενέργεια των εκλογών είναι ο εξονυχιστικός έλεγχος των οικονομικών της Ομοσπονδίας σε βάθος πενταετίας, η διαγραφή των συλλόγων σφραγίδων και η προσέλκυση όλων των φορέων που έχουν απομακρυνθεί την τελευταία δεκαετία.

Στην συνέντευξη παραβρέθηκε και μίλησε και ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος, ο οποίος ανήκει στην μειοψηφία, καθώς επίσης και πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων που είχαν απομακρυνθεί από την Ομοσπονδία.

Παραβρέθηκε επίσης και ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης.

Στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι Δημοσθένης Τριανταφύλλου Αχιλλέας Λυγγέρας, Δημήτριος Φίλιος, Πέτρος Δούκας, Σπύρος Γαραφύλλης και Νικόλαος Κωστακόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η εν λόγω συνέντευξη έλαβε χώρα μία περίπου εβδομάδα μετά την συνέντευξη της μειοψηφίας και όπως και στην προηγούμενη οι πρώην πρόεδροι δεν τόλμησαν να εισέλθουν στο βάθος αναλύοντας τις καταγγελίες για τις ατασθαλίες και το πιο σημαντικό δεν παρουσίασαν ένα ρεαλιστικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση.  

Οι εκπρόσωποι των σωματείων συνέστησαν στους πρώην προέδρους ότι η πλειοψηφία έχει την μεγαλύτερη ευθύνη και ότι να μην προχωρήσουν σε εκλογές πριν ολοκληρωθεί η κάθαρση και αποδοθούν ευθύνες, καθώς επίσης και πριν την απαλλαγή της ομοσπονδίας από τις σφραγίδες.  

Η συνέντευξη

Ο επίτιμος πρόεδρος και συνάμα ευεργέτης της Ομοσπονδίας, Βασίλειος Σταθάκος έκανε μια σύντομη αναδρομή στο έργο της Ομοσπονδίας και στην συμβολή της στην προώθηση των εθνικών θεμάτων και εξέφρασε την θλίψη του για το γεγονός ότι η Ομοσπονδία έχει βυθιστεί στην άνευ προηγουμένου κρίση.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Α. Γωνιάς, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δημήτριος Καλαμαράς, Δήμος Σιώκης, Δημήτριος Παλιούρας και ο Νίκος Αλυσανδράτος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο κ. Σταθάκος θεώρησε απαράδεκτες τις πρωτοβουλίες της μειοψηφίας και κυρίως τις προσπάθειες για την διενέργεια των εκλογών χωρίς τον έλεγχο των οικονομικών και έθεσε ευθέως το ερώτημα, γιατί καταρρέει η Ομοσπονδία.

Οι οικονομικές ατασθαλίες, τα καπελώματα των συλλόγων, όπως επεσήμανε, είναι η αιτία που η Ομοσπονδία καταρρέει.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην την αφήσουμε να καταρρεύσει», επεσήμανε ο κ. Σταθάκος και τόνισε την αναγκαιότητα της διεύρυνσης της Ομοσπονδίας παρέχοντας την δυνατότητα σε όλους τους συλλόγους που είχαν αποχωρήσει για διάφορους λόγους να ενταχθούν εκ νέου στους κόλπους της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Σταθάκος κάλεσε και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να συνδράμουν στο κάλεσμά τους υπενθυμίζοντάς τους ότι χωρίς αμερόληπτο και αντικειμενικό τύπο δεν υπάρχει δημοκρατία.  

Ο πρώην πρόεδρος Νίκος Διαμαντίδης ευχαρίστησε τον κ. Σταθάκο για την δωρεά και κάλεσε όλους προέδρους να συνεργαστούν για να υλοποιήσουν το όραμα για μια ισχυρή και με εγνωσμένο κύρος Ομοσπονδία.

Ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης, κ. Χρήστος Βουρνάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο κ. Καλαμαράς ανέφερε ότι η μειοψηφία παραβίασε τις αποφάσεις της Καταστατικής Συνέλευσης και ότι προσπάθησε να καπελώσει την πλειοψηφία. Αναφερόμενος στους συλλόγους της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι στις πρόσφατες εκλογές συμμετείχαν πάνω από 80 σύλλογοι και είκοσι περίπου εξ αυτών δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές.

Επεσήμανε ότι έχει καταθέσει στην Επιτροπή των Πρώην Προέδρων 20 καταγγελίες εις βάρους του τέως προέδρου Πέτρου Γαλάτουλα και τόνισε ότι δεν εξετάστηκαν ποτέ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπέγραψε ο γενικός Γραμματέας Διονύσιος Πυλαρινός για τρία χρόνια παραβιάζοντας την απόφαση του συμβουλίου για ένα έτος και ισχυρίστηκε ότι ζημιώθηκε η Ομοσπονδία με το ποσό των $20.000 χωρίς ποτέ της να λάβει το πρόγραμμα αυτό. Αναφερόμενος στην δικαστική αγωγή του κ. Μαστροκυριάκου εις βάρους του Πέτρου Γαλάτουλα και η οποία συμπεριέλαβε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την ίδια την Ομοσπονδία τόνισε ότι αντί η μήνυση να οδηγήσει στην απομάκρυνση του κ. Γαλάτουλα από την Ομοσπονδία οδήγησε στην ανάδειξή του ως προέδρου της Ομοσπονδίας και μάλιστα για δύο θητείες.

Αν και το βράδυ της Δευτέρας κατά την διάρκεια της σύσκεψης της πλειοψηφίας ενώπιον του καθηγητή Νίκου Αλεξίου, μέλους της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής, αποφάσισαν να αγκαλιάσουν την επιτροπή και να συνεργαστούν για την ολοκλήρωση με επιτυχία του ελέγχου με τους ορκωτούς λογιστές, εν τούτοις ο κ. Καλαμαράς εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο εκλογής των μελών της και για το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε η πρόταση για την ένταξη του Κώστα Λαμπρόπουλου στην επιτροπή.

Ο επίτιμος πρόεδρος και ευεργέτης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Βασίλειος Σταθάκος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

«Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκε από μια παράνομη συνέλευση», επεσήμανε ο κ. Καλαμαράς υπενθυμίζοντας ότι δύο μέλη της και συγκεκριμένα ο κ. Πολύκαρπος Κοτρώνης και ο Γιάννης Στρουμπάκης έπρεπε να αποκλεισθούν λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Ο κ. Κοτρώνης, όπως επεσήμανε, λόγω της υποψηφιότητάς του για το νέο συμβούλιο και ο κ. Στρουμπάκης, λόγω του ότι η μητέρα του Σοφία Στρουμπάκη έχει αναμιχθεί με την παρέλαση και δη το λαχείο της παρελάσεως.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που επικρατούσε στα οικονομικά της Ομοσπονδίας τον Ιούλιο του 2018 και τόνισε ότι όλα ξεκίνησαν με την μήνυση της Ομοσπονδίας για $30.000 για το φωτοτυπικό και τόνισε ότι η Ομοσπονδία υποχρεώθηκε μαζί με τα δικηγορικά έξοδα να καταβάλει το ποσό των $15.000.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην αποστολή χρημάτων στην Ελλάδα με εντολή του κ. Πέτρου Γαλάτουλα και εν αγνοία του διοικητικού συμβουλίου, καθώς επίσης και στην δικαστική διαμάχη στην οποία έχει εμπλακεί ο κ. Γαλάτουλας για ψήφο των αποδήμων.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δήμος Σιώκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Αναφερόμενος στην αποστολή των $9.500 με εντολή του κ. Γαλάτουλα για το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη ο κ. Μεϊμάρογλου επεσήμανε ότι βρήκε το ηλεκτρονικό μήνυμα της εντολής του κ. Γαλάτουλα προς τον α΄ αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βασίλειο Γκουρνέλο και την υπόσχεση ότι οι $7.000 θα επιστραφούν στην Ομοσπονδία από δωρεές των Ομοσπονδιών Σικάγου και Φιλαδέλφειας  οι οποίες θα διέθεταν $2.000 εκάστη και άλλων τριών χιλιάδων από ιδιωτικές δωρεές ομογενών.

Ο κ. Μεϊμάρογλου ισχυρίστηκε ότι η εν λόγω αποστολή έγινε εν αγνοία του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης και ότι καμιά από τις υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν.

Αναφερόμενος στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε η μειοψηφία την Παρασκευή ο κ. Μεϊμάρογλου ισχυρίστηκε ότι δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του καταστατικού για την σύγκλισή της και ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις της είναι άκυρες, διότι δεν υπήρξε απαρτία.

«Αποτύχαμε ολοσχερώς όλοι οι πρώην πρόεδροι να εκπληρώσουμε την αποστολή μας» επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης, ο οποίος λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπόρεσε να ήταν παρών και μίλησε με ανοικτή ακρόαση.

Η κ. Αγγελική Βουρνά και ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Αναφερόμενος στα αίτια της αποτυχίας επεσήμανε ότι η επιτροπή  δυσλειτούργησε λόγω των δικτατορικών μεθόδων που εφάρμοσε ο συντονιστής της, κ. Τιμολέων Κακούρος.

Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτρης Α. Γωνιάς, ο οποίος επέμενε στην αρχή της κάθαρσης των οικονομικών της Ομοσπονδίας και την απαλλαγή από τους συλλόγους σφραγίδες εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αντικατάστασή του από την Εφορευτική Επιτροπή την προηγούμενη Παρασκευή και τόνισε ότι ήταν παράνομη διότι «καταδικάστηκε εν ερήμην».

Εκτενή αναφορά έκανε στον ρόλο των σφραγίδων στην συντήρηση της νοσηρής κατάστασης και του κατεστημένου και τόνισε ότι αν δεν επιστρέψουν οι σύλλογοι που έχουν διαγραφεί είτε έχουν απομακρυνθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές.

Ο ταμίας της Ομοσπονδίας, κ. Δημήτριος Παλιούρας αναφέρθηκε στους τριγμούς που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2018 στους κόλπους της Ομοσπονδίας και είχαν ως αφορμή την συμφωνία για το φωτοτυπικό, η οποία ζημίωσε την Ομοσπονδία με το ποσό των $10.940 και την συμφωνία για το λογισμικό που σύναψε ο γενικός γραμματέας Διονύσιος Πυλαρινός η οποία προκάλεσε ζημιά της τάξεως των $20.000.

Ο πρώην πρόεδρος Δημήτριος Καλαμαράς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίες αφορούσαν το σχέδιο για την επόμενη ημέρα και την ανατροπή της κατάστασης, το αίσθημα αυτοκριτικής δεν απαντήθηκαν επαρκώς.

Ο κ. Δημήτριος Καλαμαράς παραδέχτηκε ότι επί προεδρίας Πέτρου Γαλάτουλα μία από τις γραμματείς της Ομοσπονδίας εργαζόταν για λογαριασμό της τοπικής και νομαρχιακής οργάνωσης της Νέα Δημοκρατίας και ότι πληρωνόταν από το ταμείο της Ομοσπονδίας.

Άλλες παρεμβάσεις

Μετά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων πήραν τον λόγο ο πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Σωτήριος Κωνσταντακόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Χρήστος Βουρνάς, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Νέας Υόρκης «Κέφαλος» Νίκος Αλυσανδράτος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεγαρέων «Βύζας» Σπύρος Γαρυφάλλης, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλονιτών και Θιακών «Οδυσσεύς» Κώστα Βαγγελάτος και ο επιχειρηματίας και χορηγός της Ομοσπονδίας Αχιλλέας Λυγγέρας.

Αν και οι προσφωνήσεις τους διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά τα οποία συμπυκνώνονται στην βασική αρχή της Δημοκρατίας ότι κυβερνά η πλειοψηφία και ότι ο έλεγχος των οικονομικών πρέπει να συνοδευτεί με τον αποκλεισμό των σφραγίδων και την προσέλκυση όλων των συλλόγων και κοινοτήτων που έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της νοσηρής κατάστασης που επικρατούσε στους κόλπους της Ομοσπονδίας και στα ηγετικά της όργανα.

Ο πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Σωτήρης Κωνσταντακόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος επεσήμανε ότι προ μερικών ετών βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ίδια κρίση στους κόλπους της Πανηλειακής Ομοσπονδίας και τόνισε ότι κατάφεραν να απαλλαγούν από τις επτά σφραγίδες και να επαναφέρουν την οργάνωση σε μια νέα τροχιά ανόδου.

Ο πρώην πρόεδρος, κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, ο οποίος ανήκει στην μειοψηφία παρακολούθησε την συνέντευξη και μάλιστα κατέθεσε τις απόψεις του, οι οποίες συνοψίζονται στις ευθύνες των κ.κ. Πέτρου Γαλάτουλα και των κ. Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και τόνισε ότι είναι συνυπεύθυνοι για την κατάρρευση και την διάλυση.

Αναφερόμενος στις οικονομικές ατασθαλίες επεσήμανε ότι και εμείς οι πρώην πρόεδροι δεν ξέραμε πολλά πράγματα μεταξύ των οποίων και τις δωρεές σε μετρητά των τελεταρχών Ιβάν Σαββίδη και Παντελή Μπούμπουρα, των $70.000 και $40.000, αντίστοιχα και τα μετρητά που διαχειρίστηκε ο πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και ότι προέβησαν σε καταγγελίες και μάλιστα εγγράφως προς την Εφορευτική Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Δημήτριος Α. Γωνιάς, Νίκος Διαμαντίδης, Βασίλειος Σταθάκος και Δημήτριος Καλαμαράς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.