Στις καλένδες η κατάργηση της μείωσης της εθνικής σύνταξης των Βορειοηπειρωτών και των Ποντίων (βίντεο)

1
584
Ο βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης. Φωτογραφία: www.himara.gr

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στις «ελληνικές καλένδες» παρέπεμψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Βρούτσης την υλοποίηση της προ ενός έτους υπόσχεσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση της μείωσης της εθνικής σύνταξης των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, των Ποντίων και των παλιννοστούντων από τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο κ. Βρούτσης απαντώντας σήμερα, 29 Μαϊου 2020, σε ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας κ. Γιώργου Μουλκιώτη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της υπόσχεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού, πλην όμως απέφυγε να δώσει πειστικές απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα.

Η εν λόγω συζήτηση αγνοήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συστημικών μέσων ενημέρωσης και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μόνο η ιστοσελίδα www.himara.gr  δημοσίευσε την ερώτηση του κ. Μαλκιώτη και προέβαλε το βίντεο, το οποίο μας έδωσε το έναυσμα να το απομαγνητοφωνήσουμε ούτως ώστε να αποκτήσουν και οι συλλογικοί φορείς των Βορειοηπειρωτών και των Ποντίων της Αμερικής για το μείζον θέμα που απασχολεί τα αδέλφια μας στην γενέτειρα.

Παραθέτουμε τον διάλογο του κ. Βρούτση με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Μουλκιώτη

Η αρχική δήλωση του Υπουργού

«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και εγώ ως αρμόδιος υπουργός που χειρίζομαι το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Ασφάλισης σεβόμαστε συνολικά, τιμούμε και στηρίζουμε τους ομογενείς από την Βόρειο Ήπειρο και από τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή είναι μια στάση πολιτική την οποία έχουμε εκφράσει και προεκλογικά και διατηρούμε και μετεκλογικά.

Θα είμαι πολύ σύντομος στην απάντησή μου, υπό την έννοια ότι στην ερώτηση την οποία θέσατε εάν τηρούνται οι υποσχέσεις. Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν όσον αφορά την αποκατάσταση της όποιας ανισότητας έχει διαμορφωθεί μεταξύ των συγκεκριμένων πληθυσμιακών κατηγοριών που ανέφερα πιο πριν, τους οποίους και τιμούμε, και σεβόμαστε και τηρούμε. Αυτή είναι η αλήθεια, κ. Μουλκιώτη. Δυστυχώς υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία δείχνετε να αγνοείτε, ή μέσα στο πλαίσιο της ερώτησής σας αποφύγατε να την παραθέσετε.

Το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεσμεύσεών μας δεν μπορεί να υλοποιηθεί απόλυτα, διότι μας βρήκε ξαφνικά μια πανδημία που άλλαξε τον ρου όλων αυτών που έχουμε δρομολογήσει. Δηλαδή τα ζητήματα που είχαν να κάνουν με εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες ισχύουν – το επαναλαμβάνω – ως δεσμεύσεις, αλλά μπαίνουν μπροστά άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με άλλες προτεραιότητες.

Η Βορειοηπειρώτες ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες στην πρόσφατη διαδήλωση. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη.

Προτεραιότητα ήταν να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Προτεραιότητα είναι να κρατήσουμε ζωντανές τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις, να δώσουμε τα 800 ευρώ στους εργαζόμενους, να ανοίξουν τώρα τα ξενοδοχεία.

Οπότε καταλαβαίνεται και νομίζω ότι έχω την κατανόηση τη δική σας ότι αυτή τη στιγμή ναι μεν ισχύουν οι δεσμεύσεις μας, το χρονοδιάγραμμα των προτεραιοτήτων αλλάζει όσον αφορά την υλοποίησή του, υπό τη έννοια των νέων δεδομένων για την οικονομία και την κοινωνία».

Δευτερολογία Μουλκιώτη

Κ.  Υπουργέ, Θα περίμενα μια άλλη απάντηση μετά από τόσον καιρό διαρκών υποσχέσεων προς αυτούς τους συμπολίτες μας. Ειλικρινά περίμενα να ακούσω «ναι, ξεκινάμε», είτε «υπάρχει μια επιτροπή που μελετάει το θέμα». Αντιθέτως βλέπω ότι  δεν υπάρχει τίποτε.

Πράγματι η πανδημία είναι ένα ζήτημα, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι την θεωρώ εντελώς προσχηματική την άποψη της κυβέρνησης ότι λόγω της πανδημίας δεν έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος. Δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ το χρονοδιάγραμμά σας το πώς θα υλοποιήσετε αυτή την υπόσχεση. Η έκφρασή σας ότι αγνοώ την πανδημία ήταν λάθος.

Κ. υπουργέ, από τον Μάιο του 2019 υπάρχει υπόσχεση του νυν Πρωθυπουργού ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εμείς μόλις έρθουμε θα αλλάξουμε τον νόμο Κατρούγκαλου σε ότι αφορά αυτούς του ανθρώπους. Και αυτό έχει δημοσιευτεί με πανηγυρικό τρόπο στον τύπο και θα το καταθέσω στα πρακτικά.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2020, τότε που ψηφίζονταν ο δικός σας νόμος υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον καλλιτέχνη, κ. Χρήστο Μάστορα, και λέει ότι δέσμευση για τις συντάξεις αυτών των ανθρώπων στο νομοσχέδιο. Δεν έγινε τίποτε.

Ένα από τα πανό που χρησιμοποίησαν οι Βορειοηπειρώτες στο συλλαλητήριο και στην πορεία διαμαρτυρίας. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη.

Δυστυχώς δεν έγινε τίποτε από αυτά. Θα καταθέσω στα πρακτικά το δελτίο τύπου της Νέας Δημοκρατίας που λέει ότι  «δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πως στο νέο νόμο που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προς αντικατάσταση του νόμου Κατρούγκαλου θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας από την Αλβανία πρόνοιες του νόμου που δημιουργούν προσκόμματα στην θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.

Συνομολογεί ο κ. Πρωθυπουργός και εσείς το λέτε. Γιατί δεν την υλοποιήσατε αυτή τη δέσμευση όταν φέρατε στην Βουλή τον δικό σας νόμο για το ασφαλιστικό σύστημα; Παρέμεινε κενού περιεχομένου και κούφια υπόσχεση. Ο Πρωθυπουργός υιοθετεί αυτή την αντίληψη που υφίσταται αυτή τη στιγμή; Την γνωρίζει, ή σκόπιμα το αφήνουμε να πάει στις καλένδες;

Δεν μπορούμε να βάζουμε πρόσχημα τον covid-19 γι αυτό που δεν υλοποιήθηκε.

Ένα από τα πανό που χρησιμοποίησαν οι Βορειοηπειρώτες στο συλλαλητήριο και στην πορεία διαμαρτυρίας. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη.

Πείτε μας έστω και σήμερα ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει μια υλοποιήσιμη υπόσχεση, για την οποία δε μπορεί να υπάρξει άλλο τρενάρισμα.

Δευτερολογία Ι. Βρούτση:

Κ. Μουλκιώτη, οι δεσμεύσεις μας ισχύουν. Το πώς όμως εμείς θα υλοποιήσουμε το χρονοδιάγραμμά μας, επιτρέψτε μου να σας πως πως είναι δικαίωμα της κυβέρνησης. Οι δεσμεύσεις ισχύουν. Την σκληρή πραγματικότητα μιας πανδημίας που χτύπησε την χώρα και άλλαξε συθέμελα ότι έχουμε προγραμματίσει σε επίπεδο οικονομίας, εργασίας, στήριξης της κοινωνίας με διαφορετικό τρόπο προτεραιοτήτων, όμως το χρονοδιάγραμμα και οι υποσχέσεις θα υλοποιηθούν σε χρόνους που εμείς θα επιλέξουμε έτσι ώστε να εξαλείψουμε αδικίες, να στηρίξουμε κοινωνικές ομάδες όπως οι συγκεκριμένες με τον τρόπο που νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει.

Οι ομογενείς φίλοι, τα αδέλφια μας οι Βορειοηπειρώτες και οι ομογενείς από την Σοβιετική Ένωση να αισθάνονται σιγουριά με αυτή την κυβέρνηση. Είμαστε κοντά τους τους σεβόμαστε, τους στηρίζουμε και ότι έχουμε υποσχεθεί ισχύει, όμως τα πράγματα άλλαξαν λόγω των συγκεκριμένων γεγονότων.

Η ερώτηση του κ. Μουλκιώτη:

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση​

Θέμα: «Κατάργηση μείωσης της Εθνικής Σύνταξης των μελών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης»

Με το άρθρο 7 παρ. 2 του ν. 4387/2016 προβλέπεται η μείωση της εθνικής σύνταξης βάσει ετών μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα. Ειδικότερα προβλέπεται ότι πλήρης εθνική σύνταξη χορηγείται εφόσον ο υποψήφιος συνταξιούχος διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 40 χρόνια μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας του και του έτους συνταξιοδότησής του. Σε διαφορετική περίπτωση, η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής.

Επειδή ένας από τους κύριους στόχους του κοινωνικού κράτους είναι η αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη κατανομή των οικονομικών πόρων μεταξύ των πολιτών, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης σε όλους τους συνταξιούχους και

επειδή οι συμπατριώτες μας από τη Βόρεια Ήπειρο και τον Πόντο ήρθαν στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1990 και πήραν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς το 1998 και άρα είναι αντικειμενικά αδύνατη η προβλεπόμενη συμπλήρωση 40 ετών διαμονής στη χώρα μας

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση κατάργηση της μείωσης της Εθνικής Σύνταξης των μελών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης;

Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα προκειμένου να μην εφαρμοστεί η δυσμενής διάταξη περί μείωσης της εθνικής σύνταξης κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής των ως άνω δικαιούχων ώστε να μην πληγούν περαιτέρω τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Μουλκιώτης

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/me-galanoleykes-pono-kai-orgi-oi-vorioipirotes-sto-syllallitirio-gia-to-syntaksiodotiko/

https://www.anamniseis.net/diadilosi-vorioipiroton-stin-platia-klafthmonos-gia-to-syntaksiodotiko-kai-ta-epidomata/

https://www.anamniseis.net/den-mas-theoroun-ellines-gie-mou-leei-o-pateras-ston/

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.