ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την Κυριακή, 15 Μαϊου 2022, θα λάβει χώρα η παρέλαση της ομογένειας της Νέας Υόρκης στην 5η Λεωφόρο για την 201η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου 2022, κατά την διάρκεια της σύσκεψης της Επιτροπής Παρελάσεως που έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια υπό την προεδρία του προέδρου της Τζον Κατσιματίδη.

Αν και το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο έχει ήδη πάρει την άδεια για την 27η Μαρτίου 2022, εν τούτοις ο κ. Κατσιματίδης επικαλούμενος την ανεπάρκεια χρόνου για την προετοιμασία της παρελάσεως πρότεινε ως πρώτη ημερομηνία την 15η Μαϊου 2022 και ως εναλλακτική σε περίπτωση κωλύματος με τις δημοτικές αρχές την 22η Μαϊου 2022.  

Η επιτροπή αποφάσισε επίσης όπως η παρέλαση και οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν κατά την διάρκεια του μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς να είναι αφιερωμένες στην τριπλή εκατονταετηρίδα που εορτάζει και τιμά η ομογένεια. Πρόκειται για την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της AHEPA, της κορυφαίας οργάνωσης των Ελληνοαμερικανών.  Παράλληλα θα τιμηθούν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης καθώς επίσης και τα 2.500 από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας που είχαν προγραμματιστεί να τιμηθούν στην παρέλαση του 2020, που ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα αποφασίστηκε ομόφωνα όπως την επόμενη Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2022 να συγκληθεί στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια η πρώτη πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση.

Η σύσκεψη

Η επιτροπή παρελάσεως, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι τριμερής και συγκεκριμένα από την Αρχιεπισκοπή, το εν εξορία εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο και την Πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων η οποία έχει καταλάβει και αλυσοδέσει το Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής συμμετείχαν ο κ. Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Επιτροπής, ο Λου Κάτσος, ο οποίος θα επιλαμβάνει τα εφήμερα θέματα εκ μέρους του κ. Κατσιματίδη και ο Γιώργος Βενιζέλος.

Από το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχαν ο πρόεδρος Τιμολέων Κακούρος και οι κ.κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, Σπύρος Πυργιώτης, Νίκος Μπάρδης, ο Πολύκαρπος Κοτρώνης, Γιώργος Ξερακιάς, Σοφία Στρουμπάκη, Σπυριδούλα Τσουκαλά και Άννα Νότη, καθώς επίσης ο Αναστάσιος Καραγκούνης και ο Γιάννης Κουταλής.

Στιγμιότυπο από την σύσεκψη της Επιτροπής Παρελάσεως της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Από την Πλειοψηφία των Πρώην Προέδρων συμμετείχαν μόνο ο Δημήτριος Καλαμαράς και ο Νικόλαος Διαμαντίδης, οι οποίοι είναι και οι συντονιστές της επιτροπής, ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, καθώς επίσης οι προσκείμενοι προς την εν λόγω επιτροπή Χρήστος Βουρνάς, Δημήτριος Α. Γωνιάς, Ντίνος Ράλλης, Δημήτριος Φίλιος, Χριστίνα Κωστάκη, Κώστας Ουρανίτσας και Βασίλειος Εγκλέζος.

Στην συνεδρίαση παρέστη και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος δεν έχει αναμιχτεί με καμιά από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και ο οποίος προσέφερε την δική του συμβολή στην ομαλή διεξαγωγή της σύσκεψης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ομαλά με την προτροπή του κ. Κατσιματίδη να ασχοληθούν και να συζητήσουν αποκλειστικά και μόνο θέματα που σχετίζονται με την παρέλαση.

Η πρότασή του για να αναλάβει ο κ. Δημήτριος Καλαμαράς τον ρόλο του συμπροέδρου μαζί με τον κ. Νίκο Μπάρδη πυροδότησε αντιδράσεις και παρ’ ολίγο να ανατινάξει στον αέρα την διαδικασία. Ο πρόεδρος του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου Τιμολέων Κακούρος επιφυλάχτηκε να το θέσει επί τάπητος την πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο. Το Διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε το ίδιο βράδυ – για μια ακόμη φορά στην εξορία – και αποφάσισε να συναινέσει στην πρόταση Κατσιματίδη και να συμπορευτούν με συμπρόεδρο τον Δημήτριο Καλαμαρά.

Όρθιοι από αριστερά διακρίνονται οι Σπύρος Πυργιώτης, Αναστάσιος Καραγκούνης και Γιώργος Γεωργόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά έγιναν προτάσεις για την συγκρότηση της επιτροπής Παρελάσεως και των υποεπιτροπών της.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κ. Τζον Κατσιματίδης και αντ’ αυτού όταν παρίσταται η ανάγκη ο Λου Κάτσος. Συμπρόεδροι της Επιτροπής είναι οι Νίκος Μπάρδης και Δημήτριος Καλαμαράς. Τα καθήκοντα της γραμματέως αναλαμβάνει η κ. Σπυριδούλα Τσουκαλά και υπεύθυνοι του ταμείου της παρελάσεως είναι ο Δημήτριος Παλιούρας και ο Χρήστος Βουρνάς.

Υπεύθυνοι του λαχείου ανέλαβαν οι Αναστάσιος Καραγκούνης και Βασίλειος Εγκλέζος και υπεύθυνη του λευκώματος η Σοφία Στρουμπάκη.

Υπεύθυνη του διαγωνισμού Μις Ανεξαρτησίας ανέλαβε η Νομική Καστανά με βοηθό την Χριστίνα Κωστάκη. Υπεύθυνοι της εκδήλωσης για το Μπόουλινγκ Γκριν, ο Πολύκαρπος Κοτρώνης, ο Τάσος Παρδάλης και η Μεμή Σταθάτου – Φουλτζιέρη.

Στιγμιότυπο από την σύσκεψη της Επιτροπής Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Υπεύθυνος του επισήμου δείπνου της Ομοσπονδίας που προηγείται της παρελάσεως ανέλαβε εκ νέου ο Φίλιπ Κρίστοφερ και της δεξίωσης πριν την παρέλαση στο εστιατόριο «Αύρα» ο Δημήτριος Καλαμαράς.

Υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων αναδείχτηκαν οι Γιάννης Στρουμπάκης και Δημήτριος Φίλιος. Υπεύθυνος για τεχνική υποστήριξη ο Γιάννης Κουταλής και υπεύθυνος της Επιτροπής Νεολαίας ο Κώστας Ουρανίτσας.

Την ευθύνη για την υποδοχή του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς ανέλαβαν οι Μάκης Χρονόπουλος και Αντώνης Βασιλόπουλος.

Οι υποεπιτροπές θα πλαισιωθούν από άλλους εθελοντές που θα προταθούν στην επικείμενη σύσκεψη της Επιτροπής Παρελάσεως, καθώς επίσης και στην πανομογενειακή συγκέντρωση

Λειτουργία Σταθάκειου

Και οι τρεις πλευρές συναίνεσαν όπως το Σταθάκειο ανοίγει και λειτουργεί Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 9.00 π.μ. –  5.00 π.μ. και τα βράδια για προγραμματισμένες και εγκεκριμένες από την Επιτροπή συσκέψεις και εκδηλώσεις.

Ο κ. Κατσιματίδης πρότεινε την πρόσληψη του Σταύρου Παπαγερμανού, ως γραμματέα για την περίοδο της παρελάσεως, αλλά ο πρόεδρος του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου Τιμολέων Κακούρος επικαλέστηκε τους κανόνες που διέπουν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και πρότεινε την προκήρυξη της θέσης εργασίας στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης ούτως ώστε να επιλέξουν τον καλύτερο από τους υποψήφιους.

Όρθιοι από αριστερά διακρίνονται οι Σπύρος Πυργιώτης, Αναστάσιος Καραγκούνης, Τιμολέων Κακούρος, Γιάννης Κουταλής και Γιώργος Γεωργόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Ντίνος Ράλλης πρότεινε να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της παρελάσεως.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της παρελάσεως και την μεταφορά χρημάτων από τους λογαριασμούς της Ομοσπονδίας σε ανεξάρτητο λογαριασμό για την παρέλαση αποφασίστηκε όπως το θέμα συζητήσουν κατ΄ ιδίαν και το διευθετήσουν οι κ.κ. Νίκος Μπάρδης και Δημήτριος Καλαμαράς.

Κι αυτό διότι η πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων κρατάει τα κλειδιά του Σταθάκειου Κέντρου και το εκλεγμένο και εν εξορία διοικητικό συμβούλιο έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς.

Πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της σύντομης επικοινωνίας μεταξύ του κ. Νίκου Μπάρδη και του κ. Δημητρίου Καλαμαρά μετά το πέρας της σύσκεψης διαφάνηκε διάθεση απεμπλοκής του ζητήματος που αφορά τα κλειδιά και την κατάληψη του Σταθάκειου και την διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων σχετικά με τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας.

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.