Ανάλυση: Στην Εφορευτική και στην Εξελεγκτική Επιτροπή οι ελπίδες για την αναγέννηση της Ομοσπονδίας ΝΥ

0
274
Ο κ. Απόστολος Τομόπουλος, αριστερά, ο κ. Τιμολέων Κακούρος, κέντρο και ο κ. Νίκος Βέλλιος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η παρατεταμένη και άνευ προηγουμένου κρίση που οδήγησε στην πλήρη παράλυση της Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης άνοιξε ήδη τον ασκό του Αιόλου, που λέει και ο λαός. Η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων η οποία ανέλαβε προ έξι μηνών την ευθύνη της εξόδου της Ομοσπονδίας από την κρίση απέτυχε παταγωδώς, διότι αντί να δει την κρίση ως ευκαιρία αναγέννησης της Ομοσπονδίας την διείδε ως ευκαιρία ανακύκλωσης και ανάδειξης μιας νέας ηγεσίας που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μιας κλίκας στελεχών, καθώς επίσης και τα κομματικά και άλλα συμφέροντα.

Η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων διασπάστηκε και τις τύχες τις Ομοσπονδίας τις ανέλαβε η μειοψηφία αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες αποτελούν ψιλά γράμματα για την κραταιά.   

Η τριανδρία Γιώργου Γεωργόπουλου, Απόστολου Τομόπουλου και Νίκου Βέλλιου, έχοντας με το μέρος τους τον συντονιστή της Επιτροπής Τιμολέοντα Κακούρο, αγνόησαν παντελώς τις απόψεις και υποδείξεις της πλειοψηφίας των πρώην προέδρων, κ.κ. Δημητρίου Καλαμαρά, Νίκου Διαμαντίδη, Δήμου Σιώκη και Ηλία Τσεκερίδη, καθώς επίσης και τις παραινέσεις του επιτίμου προέδρου και ευεργέτη της Ομοσπονδίας Βασιλείου Σταθάκου και προχώρησαν στο εκλογικό συνέδριο της 5 και 6 Ιουνίου 2021, στην εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και στην ανάδειξη των υποψηφίων συμβούλων.

Η ανάμιξη του επίσης πρώην προέδρου Πέτρου Γαλάτουλα και υπόδειξη της δικής του λίστας των υποψηφίων άλλαξε τα δεδομένα και προκάλεσε το αίσθημα μερίδας των πρώην προέδρων και από τις δύο παρατάξεις, αλλά η καυτή πατάτα πέρασε στην Εφορευτική Επιτροπή.

Από αριστερά οι κ.κ. Δημήτριος Α. Γωνιάς, ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, Απόστολος Τομόπουλος και Τιμολέων Κακούρος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η επιμονή του προέδρου της Δημητρίου Α. Γωνιά να μην προχωρήσουν στις εκλογές εάν δεν ερευνηθούν οι καταγγελίες για τις οικονομικές ατασθαλίες προκάλεσε την οργή των κ.κ. Γεωργόπουλου, Κακούρου, Βέλλιου και Τομόπουλου, οι οποίοι μέσω του Γρηγόρη Δημητρουλάκου ζήτησαν την αποπομπή του κ. Γωνιά, προκειμένου να ανοίξει οι δρόμος για την διενέργεια των εκλογών.

Το νέο αδιέξοδο οδήγησε στην ανάδειξη πενταμελούς Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής η οποία θα συνεργαστεί με τουλάχιστον δύο ορκωτούς λογιστές προκειμένου να εξετάσουν τα οικονομικά της Ομοσπονδίας για τα πέντε τελευταία χρόνια.

Η εκλογή της Εξελεγκτικής Επιτροπής σηματοδότησε το άδοξο τέλος της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων. Αν και γνωρίζουν ότι οι τύχες της Ομοσπονδίας έχουν πλέον περάσει στην Εξελεγκτική και Εφορευτική Επιτροπή και ότι δεν έχουν πλέον κανέναν θεσμικό ρόλο, εν τούτοις καταβάλλουν απίστευτες προσπάθειες για να κρατηθούν στο προσκήνιο.

Περίτρανη απόδειξη η καταχώρηση ψηφίσματος για την τουρκική προκλητικότητα  (1/4 σελίδας) αποκλειστικά και μόνο στον «Εθνικό Κήρυκα» φέροντας μόνο την υπογραφή του συντονιστή της Επιτροπής των Προέδρων, κ. Τιμολέοντα Κακούρου.  Πρώην πρόεδροι που ανήκουν στην πλειοψηφία την χαρακτήρισαν απαράδεκτη και προκλητική και μάλιστα διεμήνυσαν ότι όλες οι καταχωρήσεις της μειοψηφίας αποκλειστικά και μόνο στον «Εθνικό Κήρυκα» είναι απαράδεκτες και ότι θα ζητήσουν από την Εξελεγκτική Επιτροπή να επιβάλει στους πρωταγωνιστές την εξ ιδίων καταβολή των εξόδων των καταχωρήσεων στον «Εθνικό Κήρυκα».

Από αριστερά οι κ.κ. Γρηγόρης Δημητρουλάκος, Αναστάσιος Καραγκούνης και Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου

Η μια περίπου εβδομάδα που μεσολάβησε από την εκλογή της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής έφερε στο προσκήνιο νέες καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα τα οποία ταλανίζουν την Ομοσπονδία τα δέκα τουλάχιστον τελευταία χρόνια, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν από την Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή.

Μια από τις πιο ανησυχητικές είναι η καταγγελία για την ύπαρξη δύο υποθηκών στο κτίριο της Ομοσπονδίας, η μία από την εταιρεία που εγκατέστησε το κλιματιστικό σύστημα στο κτίριο και η άλλη λόγω της αγωγής εις βάρους του διοικητικού συμβουλίου επί προεδρίας του Ηλία Τσεκερίδη και η οποία έχει πάρει ήδη την δικαστική οδό.

Να υπενθυμίσουμε ότι όλοι τους είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου και είναι απορίας άξιου πώς είναι δυνατόν να θέτουν υποψηφιότητα τα στελέχη που έχουν εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη.

Ερωτηθέντες οι πρώην πρόεδροι πώς είναι δυνατόν να θέτουν υποψηφιότητα επεσήμαναν ότι υπάρχει διάταξη του Καταστατικού που τους διασφαλίζει το δικαίωμα και ότι αποκλείει τα δικαιώματα του εκλέγεστε μόνο σε όσους έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Ανακύκλωση ή αναγέννηση

Οι πλειοψηφία των ομογενών διείδαν την κρίση της Ομοσπονδίας ως ευκαιρία εξυγίανσης και εξόδου της από το τέλμα.

Οι πρώην πρόεδροι και ο συντονιστής τους – οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση για τα σκάνδαλα και μάλιστα τα αποκάλυψαν στις «off the record» συνομιλίες με τους δημοσιογράφους, αντί της εξυγίανσης διείδαν την κρίση ως μια ευκαιρία ανακύκλωσης και διατήρησης του στάτους κβο που οδήγησε στην παράλυση της οργάνωσης.

Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι που παραβρέθηκαν στην έκτακτη γενική συνέλευση θεώρησαν την εκλογή της Εξελεγκτικής Επιτροπής ιστορικό γεγονός και αφετηρία εξόδου από την κρίση.

Εάν η Εξελεγκτική Επιτροπή και η Εφορευτική Επιτροπή συνεργαστούν θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και ένας – ένας όσοι εμπλέκονται στα σκάνδαλα δεν θα τολμούν στο εξής να περάσουν ούτε από το πεζοδρόμιο του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Η ιστορία ανέθεσε στις προαναφερόμενες επιτροπές έναν ιστορικό ρόλο. Πρόκειται για την αναγέννηση της Ομοσπονδίας.

Οι προσπάθειες των εν λόγω επιτροπών από μόνες τους δεν μπορεί να οδηγήσουν στην αναγέννηση. Απαιτείται οι πρόεδροι των Συλλόγων, των Αδελφοτήτων και των Κοινοτήτων, καθώς επίσης και της AHEPA να ενημερώσουν τα συμβούλιά τους και να ζητήσουν από την γενική συνέλευση την αντικατάσταση των αντιπροσώπων προκειμένου να περιοριστεί η επιρροή των συλλόγων σφραγίδων.

Εάν το ήμισυ των φορέων αλλάξει τους αντιπροσώπους τότε θα αν ανανεωθεί το ήμισυ της γενικής συνέλευσης και θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της γενικής συνέλευσης και να απαλλαγεί η Ομοσπονδία από τις σφραγίδες.    

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.