Σνακ με τη χρήση γονιδιωματικής τεχνολογίας τροφίμων στην Κεντρική Μακεδονία

0
Τα αγνά ελληνικά υλικά με τα οποία παράγονται τα σνακ. Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Την παραγωγή ενός σνακ φτιαγμένου από υλικά που όχι απλώς παράγονται στην Ελλάδα αλλά προέρχονται από ελληνικές ποικιλίες, προετοιμάζουν αυτόν τον καιρό εταιρείες και ερευνητές στην Κεντρική Μακεδονία. Με στόχο να προβάλουν τα διατροφικά στοιχεία υψηλής αξίας που περιέχονται σε δημητριακά και φρούτα της περιοχής, οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα αυτό προχώρησαν στην ανάλυση του γονιδιώματος φυτικών αλλά και ζωικών προϊόντων του τόπου, ώστε να ταυτοποιήσουν την ελληνικότητα της πρώτης ύλης, να εξασφαλίσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εγγυώνται το μικροκλίμα και το έδαφος της Μακεδονίας και με αυτά τα συστατικά να δημιουργήσουν εξαιρετικά τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχες συνεργασίες έχουν στόχο την παραγωγή ψωμιού με προβιοτικά, ώστε μέσα από την καθημερινή διατροφή ο οργανισμός να προσλαμβάνει τους πολύτιμους μικροοργανισμούς με μεγαλύτερη ευκολία. Καθώς, άλλωστε, η ανάγκη για περιορισμό του πλαστικού προβάλλεται περισσότερο από ποτέ με επιτακτικό τρόπο, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια για τη δημιουργία βιοδιασπώμενων συσκευασιών, οι οποίες, όμως θα διατηρούν τα τρόφιμα σε άριστη κατάσταση, με τις καλύτερες προδιαγραφές συντήρησής τους.

«Οι δυναμικές αυτές τάσεις στην επιχειρηματικότητα που αφορούν τη χρήση νέων τεχνολογιών στον κλάδο των τροφίμων και της βιοτεχνολογίας είναι πραγματικότητα, διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή και μας εντυπωσιάζουν. Προέκυψαν, άλλωστε, και έγιναν γνωστές μέσα από τη χρήση ενός εργαλείου που δημιούργησε ο Μηχανισμός Καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της χάρισε, μάλιστα, τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας το 2018. Όπως φάνηκε τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θεώρησε πολύ καλή ιδέα τη δημιουργία ενός μηχανισμού που μπορεί να ακούει, να ανιχνεύει και να αλιεύει οτιδήποτε καινούριο και καινοτόμο εμφανίζεται στην αγορά». αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Μηχανισμού, Σταύρος Μαντζανάκης. 

«Συνεχής επιχειρηματική ανακάλυψη» το πρωτοποριακό εργαλείο

Ο ίδιος εξηγεί ότι το εργαλείο αυτό φέρει την ονομασία «συνεχής επιχειρηματική ανακάλυψη» (continuous entrepreneurial discovery) και συνιστά ουσιαστικά ένα πρωτόκολλο διαδικασιών που περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τις ίδιες τις νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες, σεμινάρια και επαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος για να πιάσουμε τον παλμό της αγοράς. Καθώς οι άνθρωποι που δημιουργούν καινοτομία είναι συχνά εσωστρεφείς, και δεν επικοινωνούν με φορείς όπως τα επιμελητήρια και οι σύνδεσμοι στους οποίους ανήκουν, προσπαθούμε να τους προσεγγίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Τους ζητούμε να μας εμπιστευτούν, να μας πουν τη γνώμη τους, να μας αποκαλύψουν τι ψάχνουν για να διευκολυνθεί η πορεία τους, ώστε τελικά αυτά τα αιτήματα και οι κατευθύνσεις της ανάπτυξης να ενσωματώνονται κάθε φορά στον επόμενο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ», προσθέτει ο κ. Μαντζανάκης.

Σε στάδιο επικαιροποίησης η στρατηγική καινοτομίας

Αυτόν τον καιρό, η στρατηγική καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε στάδιο επικαιροποίησης και στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους ερευνητές, αυτοί καλούνται να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που συνέταξε ο Μηχανισμός Καινοτομίας (https://info442995.typeform.com/to/Eq76xd)

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει αναφορές στην περιφερειακή στρατηγική καινοτομίας, τον ρόλο και τη σημασία της, τις ψηφιακές πλατφόρμες που αφορούν την επιχειρηματικότητα και παρέχουν πληροφόρηση και δικτύωση, τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από εταιρείες για χρηματοδότηση, τους κλάδους στους οποίους διενεργείται η έρευνα, το επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και ερευνητές στον κλάδο της καινοτομίας, τα εργαλεία που μπορούν να τους βοηθήσουν και τους κλάδους που -κατά τη γνώμη τους- θα έχουν ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλη έμφαση σε θέματα τεχνολογίας

«Μέχρι στιγμής έχουμε συλλέξει 110 ερωτηματολόγια και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη ένταση και έμφαση σε θέματα τεχνολογίας στην Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα, διαπιστώνεται εξειδίκευση σε συγκεκριμένους κλάδους της επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει απλώς ενδιαφέρον για τα τρόφιμα αλλά στοχευμένο ενδιαφέρον για κατηγορίες τροφίμων που αναδεικνύονται μέσα από τη βιοτεχνολογία και συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, καθώς περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, λιγότερα λιπαρά, λιγότερο αλάτι, λιγότερη ζάχαρη», σχολιάζει ο κ. Μαντζανάκης.

Γνωστοποιεί, εξάλλου, ότι οι θεματικές που βαθμολογήθηκαν υψηλότερα σε σημαντικότητα από τις απαντήσεις ερευνητών και επιχειρηματιών είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας, η κυκλική οικονομία, οι διασυνοριακές επενδύσεις, οι επιστήμες της ζωής (life sciences), οι επιχειρήσεις πολιτισμού και δημιουργικότητας, η ευεξία, η έμφαση σε κοινωνικές προκλήσεις και η προαγωγή της υγείας των ηλικιωμένων.

   Π. Γιούλτση

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.