ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σείστηκε με όλη την σημασία της λέξεως το κοινοτικό κέντρο της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ από τους λεβέντικους χορούς της νεότερης γενιάς των Ελληνοαμερικανών που ανταποκρίθηκε στην έκκληση του ιερατικού προϊσταμένου, π. Βασιλείου Λούρου για να αναβιώσουν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που η εν λόγω κοινότητα διοργάνωσε την καθιερωμένη γιορτή και στο κοινοτικό κέντρο δεν έπεφτε καρφίτσα. Ήταν επίσης μια από τις ελάχιστες φορές, αν όχι η πρώτη, που συμμετείχαν και οι τρεις γενιές των Ελληνοαμερικανών.

Η απόφαση για την γιορτή της Τσικνοπέμπτης ελήφθη λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση και η οργανωτική επιτροπή δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να την διαφημίσει. Παρά ταύτα η δίψα των ομογενών του Μπρονξ να βρεθούν ο ένας δίπλα του άλλου και να ξεφαντώσουν με την ορχήστρα του Λευτέρη Μπουρνιά έκανε την διαφορά.

Τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας προετοίμασαν τα πλούσια εδέσματα και υπήρχε αφθονία φαγητού, ποτών και γλυκών και το δείπνο παρατέθηκε δωρεάν σε όλους τους συνδαιτυμόνες. Παράλληλα υπήρξε και λαχείο με τυχερό τον Πιτ Μεστούση.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Βασίλειος Λούρος, τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας στην εκδήλωση, όσο και κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης και τόνισε ότι αποτελεί ελάχιστο δείγμα του ενδιαφέροντος της κοινότητας για τη νέα γενιά.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα της νεότερης γενιάς των ομογενών του Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο π. Βασίλειος Λούρος ανέλαβε τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου προ ενός έτους και έθεσε ως στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, του αρχαιότερου Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου της ομογένειας της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης και την προσέλκυση της νεότερης γενιάς στην πνευματική, κοινωνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική και φιλανθρωπική δράση της κοινότητας και κατάφερε και στους δύο τομείς να κάνει την διαφορά και να εκπλήξει ευχάριστα τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας.

Έθεσε ως στόχο την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ανεξάντλητων δυνάμεων της ομογένειας του Μπρονξ και τα ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων» από τις εκδηλώσεις καταμαρτυρούν ότι η κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής άλλαξε ήδη σελίδα και αναζωογονείται.

Περίτρανη απόδειξη η εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά που διοργάνωσαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η ορχήστρα του Λευτέρη Μπουρνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.