ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Είμαι 63 χρόνων σήμερα και σίγουρα δεν θα είμαι σε αυτό τον κόσμο κατά την ενηλικίωση του παιδιού μου για να το ακολουθήσω στην πορεία της ζωής του και η σκέψη ότι φεύγοντας από αυτή ζωή ο γιος μου θα είναι ξένος στην Ελλάδα, την γενέτειρα του μοναδικού γονιού του και θα αναγκαστεί να φύγει σε μέρη που ούτε συγγενείς, ούτε οικογενειακό ή οικείο περιβάλλον θα έχει μου είναι ένας αφόρητος εφιάλτης», έγραψε στο ηλεκτρονικό του μήνυμά της 24ης Φεβρουαρίου 2021 προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο ομογενής Μιχάλης Θεολόγος.

Ο Μιχάλης Θεολόγος προ έξι περίπου ετών όταν αποφάσισε να εκπληρώσει τον διακαή του πόθο να αποκτήσει ένα παιδί έστω και με παρένθετη μητέρα ήταν ήδη προετοιμασμένος για τις φουρτούνες που θα συναντούσε από την ώρα της σύλληψης μέχρι την γέννηση του γιου και την επιστροφή στην Αμερική. Ποτέ όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετώπιζε «ανυπέρβλητα» εμπόδια στην αναγνώριση της Ελληνικής Ιθαγένειας και τελικά την πλήρη άρνηση με τον πρόσχημα της ανυπαρξίας της μητέρας.

Ο Αλέξανδρος Θεολόγος του Μιχάλη είναι ένα υγιέστατο, πανέξυπνο και χαριτωμένο αγοράκι. Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2016 από παρένθετη μητέρα στο Μεξικό και έχει πιστοποιητικό γεννήσεως από το Μεξικό, το οποίο αναφέρει μόνο το όνομα του πατέρα του και μάλιστα και την ελληνική του καταγωγή. Έχει παράλληλα και πιστοποιητικό Γεννήσεως και διαβατήριο που εξέδωσε η Αμερικανική Πρεσβεία στο Μεξικό, διότι ο πατέρας του είναι Αμερικανός Πολίτης.

Ο Αλέξανδρος Θεολόγος στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 2020. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μιχάλη Θεολόγου.

Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2017 ο Μιχάλης αποφάσισε να παρατήσει τις δουλειές του και να αφιερώσει όλο του το είναι στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του Αλέξανδρου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, κατέθεσε όλα τα δικαιολογητικά στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και αδημονούσε να εκπληρωθεί ο πόθος του και ο Αλέξανδρος να είναι και επίσημα Έλληνας και συνάμα Ευρωπαίος πολίτης.

Αν και γνώριζε την παντοδυναμία του Αμερικανικού Διαβατηρίου, εν τούτοις ήθελε, όπως επεσήμανε, ο Αλέξανδρος να ήταν και με την «βούλα» – που λέει ο λαός – Έλληνας πολίτης.

Η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών επικαλούμενη την διάταξη 1463 ΑΚ, βάσει της οποίας η συγγένεια του προσώπου με τη μητέρα του και τους συγγενείς της συνάγεται από τη γέννηση» αποφάνθηκε ότι «δεν είναι δυνατή η σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης».

Τα διαβήματα και ο αγώνας του Μιχάλη δεν καρποφόρησαν. Παρά ταύτα τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφάσισε να παλιννοστήσει και να εγκατασταθεί στην Αθήνα για δύο λόγους. Ο πρώτος για να μεγαλώσει ο Αλέξανδρος σε ένα καθαρά ελληνικό περιβάλλον και περιτριγυρισμένος από την αγάπη των συγγενών του. Ο δεύτερος για να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να συνεχίσει εκ του σύνεγγυς τον αγώνα.

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο εγκλεισμός που εφαρμόστηκε στην γενέτειρα δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια κινήσεων.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να προβεί σε τροποποιήσεις και στον εκσυγχρονισμό  των διαδικασιών χορήγησης Ελληνικής Ιθαγένειας τον περασμένο μήνα ενεθάρρυνε τον διάλογο και έφερε έντονα στο προσκήνιο την χορήγηση ιθαγένειας ακόμη και σε παιδιά που μεγαλώνουν με ομοφυλόφιλους γονείς.

Ο Μιχάλης έσπευσε να προλάβει και αποτάθηκε στον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, αλλά η απογοήτευση δεν άργησε να έρθει.

Αντί του Υπουργού απάντησε η κ. Ανδρομάχη Καπράλου, νομική Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, η οποία επανέλαβε τα ίδια επιχειρήματα βάσει των οποίων αρνήθηκαν την χορήγηση της ιθαγένειας το 2017.

Ο κ. Θεολόγος απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα και ότι δεν θα διστάσει να αποταθεί ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αν δεν δικαιωθεί ο αγώνας μου θα αποποιηθώ την ελληνική ιθαγένεια, θα πάρω τον γιο μου και θα φύγουμε για πάντα από την Ελλάδα¨, επεσήμανε ο κ. Θεολόγος, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας στη Νέα Υόρκη και συνάμα ηγέτης συλλόγων μεταξύ των οποίων και του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον» Αγία Μαρκέλλα, του Συλλόγου Αφροδισίων Χίου και στέλεχος της Χιακής Ομοσπονδίας.

Το μεξικάνικο πιστοποιητικό που αναφέρει τον Αλέξανδρο Θεολόγο, ως άρρεν που γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2016 και ενεγράφη ως Ελλην, όπως ακριβώς και το αμερικανικό αντίγραφο του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μιχάλη Θεολόγου.

Παράλληλα τόνισε ότι στο πιστοποιητικό γεννήσεως του Αλέξανδρου που εξέδωσαν οι Μεξικανικές Αρχές και στο αντίστοιχο των Αμερικανικών αρχών αναγράφεται η ελληνική του καταγωγή (Griego) και ότι η άρνηση της ελληνικής πολιτείας καθιστά ακόμη πιο επίκαιρους τους προφητικούς στίχους του τραγουδιού του αείμνηστου Στέλιου Καζαντζίδη: Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος…

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής της 24ης Φεβρουαρίου 2021  του κ. Μιχάλη Θεολόγου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη:  

Κύριε υπουργέ, ονομάζομαι Μιχάλης θεολόγος ομογενής από Αμερική που από τον περσινό Σεπτέμβριο διαμένω στην Ελλάδα με τον γιο μου 

Παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό στην τηλεόραση συζητήσεις για κάποιες προτάσεις για μετατροπές στον νόμο περί χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας, και επί τη ευκαιρία θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ως γονιός το πρόβλημα του δικού μου παιδιού που απορρέει από τον υπάρχοντα νόμο περί ιθαγένειας 

Τον Δεκέμβριο του 2016 εκπλήρωσα το όνειρο μιας ζωής αποκτώντας με νόμιμο τρόπο παιδί με παρένθετη μητέρα στο Μεξικό, το οποίο έχει πιστοποιητικό Γεννήσεως μεξικανικό και υπηκοότητα αφού γεννήθηκε εκεί.

Απέκτησε και αμερικανικό πιστοποιητικό, όπως και αμερικανική υπηκοότητα μια και εγώ είμαι Αμερικανός υπήκοος. Ερχόμενοι πίσω στην Νέα Υόρκη όπου ζούσαμε τότε  κατέθεσα και στο Ελληνικό Προξενείο όλα του τα χαρτιά για να αποκτήσει και την ελληνική ιθαγένεια μια και είμαι Έλληνας εκ γεννηθείς με ελληνική ρίζα πολλών αιώνων από ότι τουλάχιστον γνωρίζω αλλά πήρα ίσως την ποιο απογοητευτική απάντηση που θα μπορούσα να περιμένω (εσωκλείστως η απάντηση του Υπουργείου ). Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω όπως ληφθούν υπόψη σας στην αναθεώρηση του νόμου, αν είναι δυνατόν,  οι περιπτώσεις του γιου μου και άλλων παιδιών στην ίδια θέση με το δικό μου να τους αναγνωριστεί το αυτονόητο αυτό που εξ αίματος και με γνώμονα το DNA τους είναι  ΕΛΛΗΝΕΣ.

Ζούμε στον 21ο αιώνα και είναι καιρός να σταματήσει η πολιτεία να αγνοεί το αυτονόητο και την πραγματικότητα.

Είμαι 63 χρόνων σήμερα και σίγουρα δεν θα είμαι σε αυτό τον κόσμο κατά την ενηλικίωση του παιδιού μου για να το ακολουθήσω στην πορεία της ζωής του και η σκέψη ότι φεύγοντας από αυτή τη ζωή ο γιος μου θα είναι ξένος στην Ελλάδα την γενέτειρα του μοναδικού γονιού του και θα αναγκαστεί να φύγει σε μέρη που ούτε συγγενείς, ούτε οικογενειακό ή οικείο περιβάλλον θα έχει μου είναι ένας αφόρητος εφιάλτης 

Γι αυτό θα ήθελα να σας παρακαλέσω δώστε λίγο προσοχή στο θέμα και αν μπορείτε να διορθώσετε τα κακώς κείμενα του νόμου και να πάρει την θέσει που του αξίζει το αυτονόητο και η πραγματικότητα όπως έχει. Δεν βρίσκω καμία λογική στο να μπορούν να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια άνθρωποι που καμία σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα και να στερείται από την πολιτεία αυτή η ίδια ιθαγένεια στα ελληνόπουλα. Σας ευχαριστώ 

Ο Μιχάλης Θεολόγος με τον γιο του στην Ταβέρνα “Λουκούμι” στην Αστόρια. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μιχάλη Θεολόγου.

Απάντηση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας

Στις 4 Μαρτίου 2021 αντί του υπουργού απάντησε η κ. Ανδρομάχη Καπράλου η οποία έγραψε τα εξής:

Σε απάντηση της από 24/02/2021 ηλεκτρονικής επιστολής σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα.

Όπως προβλέπεται στη διάταξη 1463 ΑΚ, η συγγένεια του προσώπου με τη μητέρα του και τους συγγενείς της συνάγεται από τη γέννηση. Η συγγένεια με τον πατέρα και τους συγγενείς του συνάγεται από το γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης της μητέρας με τον πατέρα ή ιδρύεται με την αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική ή με σύμφωνο συμβίωσης.

Εφόσον λοιπόν στην υπό κρίση περίπτωση όπως αναγράφεται στο από 10/10/2017 επισυναπτόμενο έγγραφο της Διεύθυνσης Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης με ΑΠ ΤΑΔΚ 494/2017 δεν είναι δυνατή η σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης, ως εκ τούτου δεν καθίσταται εφικτή η απόδειξη του  συγγενικού δεσμού του ανήλικου τέκνου με τον φερόμενο ως πατέρα του και κατά συνέπεια δεν δύναται να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και να εγγραφεί στη μερίδα του.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, Ανδρομάχη Καπράλου, Νομικός Σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας 

Η απάντηση του κ. Θεολόγου

Ο κ. Θεολόγος ανταπάντησε αναφέροντας τα εξής:

Σε απάντηση στην απάντηση σας Μαρτίου 4ης 2021 θα ήθελα να σας επισημάνω και εγώ τα ακόλουθα:

1ον Το e-mail  μου απευθυνόταν στο υπουργό, κ. Μάκη Βορίδη πράγμα που από την απάντηση σας αποδεικνύει ότι ποτέ δεν έφθασε, την δικιά σας απάντηση την είχα εις γνώση μου γι αυτό άλλωστε σας έστειλα την αρχική σας απάντηση στην αίτηση μου περί ιθαγένειας του παιδιού μου του 2017 (as an attachment) που κατά την άποψη μου την θεωρώ απαράδεκτη για ένα σοβαρό κράτος που θέλει να αποκαλείται  κράτος δικαίου  

2ον, στον 21ον αιώνα είναι εξωφρενικά απαράδεκτο για ένα σοβαρό κράτος να υποστηρίζει ότι η συγγένεια του πατρός με το παιδί του προέρχεται από ένα χαρτί γάμου με την μητέρα που το σφράγισε  κάποιος η από κάποιο δικαστή που αποφάσισε έτσι και όχι από το DNA τους (μήπως λαμβάνει υπόψη το κράτος ότι μπορεί αυτό το παιδί να είναι και καρπός εξώγαμου σχέσης της μητέρας και ο υποτιθέμενος πατέρας να μην είναι καν πατέρας; ). Ίσως στην εποχή των δεινοσαύρων αυτός ο τρόπος παραχώρησης  ιθαγένειας να ήταν απόλυτα αποδεκτός, είναι όμως το ίδιο αποδεκτός στον αιώνα που ζούμε στην υποτιθέμενη ευρωπαϊκή Ελλάδα γιατί από ότι γνωρίζω στις ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύουν τέτοιες απαράδεκτες για να μην χρησιμοποιήσω χειρότερους χαρακτηρισμούς νομοθεσίες 

3ον  στο αρχικό μου e-mail και απευθυνόμενος προς τον Yπουργό του έγραψα για την προτεινόμενη  από ότι αναγγέλθηκε στα νέα του AΝΤΕΝΑ τροποποίηση του νόμου περί ιθαγένειας και αν μπορούσε ο ίδιος να προβεί  σε διορθώσεις στα κακώς κείμενα του νόμου και να τον προσαρμόσει στην εποχή μας με κύριο γνώμονα το αυτονόητο και την πραγματικότητα αλλά εσείς επιμένετε να μου επισημαίνετε ότι τα κακώς κείμενα είναι αυτά που ισχύουν και να τα αποδεχτώ η να σκάσω. 

4ον, δεν ξέρω αν χρειάζεται να σας συγχαρώ που με τόση ευκολία αρνείστε στα Ελληνόπουλα την αναγνώριση τους για αυτό που εξ αίματος είναι (ΕΛΛΗΝΕΣ) και συγχρόνως με την ίδια ευκολία να παραχωρείται την ιθαγένεια σε ανθρώπους που απλώς χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πέρασμα για κάποιο προορισμό τους χωρίς να έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και που σπάνια ίσως χρειαστεί να ξαναπεράσουν. 

Μα αν το έχετε ανάγκη τότε σας συγχαίρω είστε απόλυτα άξιοι του αφελληνισμού της Ελλάδος δεν χρειάζονται εξωτερικοί εχθροί να εκπληρώσουν τέτοιο επίτευγμα τα καταφέρνετε περίτρανα και μόνοι σας 

Και 5ον  Και επί τη ευκαιρία βέβαια των φετινών εορτασμών των 200 χρόνων της απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό θα ήθελα να σας προτείνω αν γινόταν και μπορούσατε να συμπεριλάβετε  στους εορτασμούς και αυτό σας το επίτευγμα  την άρνηση σας  να αναγνωρίζετε τα Ελληνόπουλα γι αυτό που γεννήθηκαν και είναι Έλληνες και να τα εκδιώκεται με αυτόν τον ανθελληνικό τρόπο. Αυτό ίσως να είναι και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα σας  που θα πρέπει να αισθάνεστε πολύ περήφανοι εσείς οι διοικούντες της Ελλάδας  και όσοι υποστηρίζετε τέτοιες ντροπιαστικές νομοθεσίες.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.