ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Εξήντα πέντε χρόνια μετά την ελληνική «Νύχτα των Κρυστάλλων», στην Κωνσταντινούπολη, το παρακρατικό πογκρόμ κατά της ευημερούσας και ακμάζουσας ελληνικής μειονότητας, αλλά και κατά των Αρμενίων και Εβραίων της Πόλης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προχώρησε σε μια ιδιαίτερα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την εν λόγω ανάρτηση συνοδεύουν οι ιστορικές φωτογραφίες του θαρραλέου Κωνσταντινουπολίτη φωτογράφου, Δημητρίου Καλουμένου, που με κίνδυνο της ζωής του τεκμηρίωσε για τη μνήμη των επόμενων γενεών τις θηριωδίες των Σεπτεμβριανών του 1955, όταν -κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη- «η βαρβαρότητα κατέστρεψε τα σπίτια, τα καταστήματα, τις εκκλησίες νομοταγών και αθώων ανθρώπων και βεβήλωσε ακόμη και τα κοιμητήριά τους και ασέβησαν οι όχλοι εις βάρος των νεκρών μας χωρίς το παραμικρό ίχνος πολιτισμού, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας».

Επ’ αυτού, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τονίζει: «Ήταν πριν από 65 χρόνια, τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου, όταν το πογκρόμ σε βάρος της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης ξεκινούσε. Σήμερα, θυμόμαστε όλους αυτούς που χάθηκαν και των οποίων ο τρόπος ζωής καταστράφηκε από μια προσχεδιασμένη ενέργεια τρομοκρατίας που στήθηκε πάνω σε ένα ψέμα».

Στιγμιότυπο από το προγκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου 1955.
Στιγμιότυπο από το προγκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου 1955.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.