Πρεσβεία Kρίτσα – Presvia Kritsas (1917 – 2019)

  0
  Κερί.

  Η Πρεσβεία Kρίτσα το γένος Ζιώγα (Presvia Kritsas) την Tρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 101 ετών έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.

  ​Η σορός της το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου 2019 από τις 4.00 – 8.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο γραφείο τελετών «Arlington Benson Dowd Funeral Home» στη διεύθυνση 83-15 Parsons Blv., Jamaica, NY 11432.

  ​Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Τρίτης 22 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 9:30 π.μ. στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη διεύθυνση 84-35 152nd St., Jamaica Hills, NY 11432

  Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά Τούλα Κομηνού, Σταύρο και Ελένη Kρίτσα, τα εγγόνια Λένα και Ρία Κομηνού, Νικόλαο και Katherin Κομηνού, Vanna Kritsas, Vaughn Kritsas και τον δισεγγονό Γιώργο Κομηνό, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

  ​Η Πρεσβεία γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1917 στο Καστράκι νομού Τρικάλων και ήταν το δεύτερο από τα έξι παιδιά των αειμνήστων Νικολάου και Μαρίας Ζιώγα.

  ​Ανήμερα των Θεοφανείων του 1945 χόρεψε το Χορό του Ησαϊα με τον Βάιο Kρίτσα, που είχε γεννηθεί στην Αμερική και είχε μεγαλώσει στο Καστράκι νομού Τρικάλων, διότι η αείμνηστη μητέρα του ήθελε να μεγαλώσει στη γενέθλια γη της. ​

  Ο Βάιος ήταν Αμερικανός πολίτης και μόλις η μεταναστευτική υπηρεσία των ΗΠΑ παραχώρησε τη μεταναστευτική βίζα στην Πρεσβεία ήρθαν στην Αμερική και εγκαταστάθηκαν στο Μανχάταν. Ο Βάιος εργάζονταν στα εστιατόρια ως μάγειρας και η Πρεσβεία ως φινισίτρια.

  Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, την Τούλα (1947) και τον Σταύρο (1948) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Όταν ήρθε η ώρα να πάνε τα παιδιά σχολείο μετακόμισαν στη Τζαμέικα της Νέας Υόρκης, αφ ενός μεν λόγω της μεγάλης και δυναμικής κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, αφ ετέρου δε, λόγω του ελληνικού σχολείου.

  Ο Βάιος και η Πρεσβεία Τρίτσα, όπως έλεγαν συχνά με υπερηφάνεια, έζησαν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Η Τούλα έγινε δασκάλα μαθηματικών στο Λύκειο και ο Σταύρος πολιτικός μηχανικός.

  Ο Βάιος Τρίτσας απεβίωσε το 1997 σε ηλικία 73 ετών, αλλά η Πρεσβεία δεν το έβαλε κάτω. Αφοσιώθηκε περισσότερο στα παιδιά και στα εγγόνια της και μεριμνούσε για τα πάντα.

  Η αείμνηστη διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα της, για την ευσπλαχνία και το φιλότιμο. Ήταν εργασιομανής και αεικίνητη και αυτό, όπως επεσήμανε η κόρη της, αποτελεί και το μυστικό της μακροζωίας της.

  Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ στη διεύθυνση:  St Michaels Home for the Αged, 3 Lehman Terrace, Yonkers, NY 1070.

  -Advertisement-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.