
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενθουσιώδης με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε το κοινό στην πρεμιέρα του «Ύμνου – Παιάνα» (Hymn–Paean) του μαέστρου Σπύρου Καρδάμη σε στίχους Ράνιας Αγγελακούδη (Rania Angelakoudi).
Ο « Ύμνος Παιάν», αποτελεί την πιο πρόσφατη σύνθεση του μαέστρου Σπύρου Καρδάμη, η οποία ήταν αφιερωμένη στην διπλή επέτειο και συγκεκριμένα στην 205η επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης και την 250η επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Πρόκειται για τις δύο επετείους στις οποίες είναι αφιερωμένες τόσο η παρέλαση της ομογένειας της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης, της 26ης Απριλίου 2026, όσο και οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Επιτροπή Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου και θα κορυφωθούν με την παρέλαση.
Ο « Ύμνος Παιάν» είναι ο δεύτερος ύμνος που ο Σπύρος Καρδάμης συνέθεσε για τις παρελάσεις της ομογένειας της Νέας Υόρκης. Προηγήθηκε ο ύμνος «We the Hellenes» (Εμείς οι Έλληνες) σε στίχους του Ντίνου Μακρόπουλου, ο οποίος αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της ομογενειακής δημιουργίας και του ελληνικού πενταγράμμου.
Η πρεμιέρα του «Ύμνου – Παιάνα» έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 16ης Απριλίου 2026,στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, ενώ την παρουσίαση ανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Λου Κάτσος.
Ο κ. Κάτσος συνεχάρη τον μαέστρο Σπύρο Καρδάμη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη διότι ανταποκρίθηκε στην πρότασή του για την σύνθεση του «Υμνου Παιάνα», που όπως επεσήμανε, αποτελεί ύμνο στην προσφορά της Ελλάδας, της ομογένειας και των ΗΠΑ.
Ο Σπύρος Καρδάμης παρουσίασε την σοπράνο – κόρη του Ολυμπία Μυλωνά, την χορωδία του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και τον μαέστρο Κώστα Τσουράκη και τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Λευτέρη Μπουρνιά. Ο « Ύμνος – Παιάν» θα ερμηνευτεί στο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας που θα λάβει χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 25ης Απριλίου 2026, στο εμβληματικό «Cipriani 42nd Street» στην καρδιά του Μανχάταν, καθώς επίσης και στην παρέλαση που θα λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 26ης Απριλίου 2026 στην Πέμπτη Λεωφόρο στην Αστόρια.












