ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Όαση με όλη της σημασία της λέξεως αποτέλεσε η Ελληνική Βραδιά που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης, 30ης Ιουλίου 2019 στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια.

Οι ευνοϊκές για την εποχή καιρικές συνθήκες ώθησαν πολλούς ομογενείς να προσέλθουν από νωρίς για να λάβουν μια καλύτερη θέση, ούτως ώστε να παρακολουθήσουν τη συναυλία του Τάσου Παπαϊωάννου (κιθάρα – τραγούδι ) και του Κώστα Ψαρού (μπουζούκι) καθώς επίσης και την παράσταση του Χορευτικού Ομίλου Αμερικής.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών Τζορτζ Ντέλης, ο αντιπρόεδρος Πάνος Αδαμόπουλος, τα στελέχη και οι εθελοντές ήταν επί ποδός και αποδέχονταν την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήρια του κοινού.

Ο Τζορτζ Ντέλης μιλώντας στις  «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των Ελληνικών Βραδιών και τόνισε ότι «αποτελούν μια πραγματική όαση για τους ομογενείς, διότι για τρεις περίπου ώρες ψυχαγωγούνται και περνάν αξέχαστες στιγμές».

«Είμαστε η μόνη εθνική ομάδα που έχουμε ένα ολοκληρωμένο μνημείο και είναι πολύ συγκινητικό για τους ομογενείς και τους ξένους να εισέρχονται σε έναν χώρο με τα αγάλματα της Αθηνάς, του Σοφοκλή του Σωκράτη και του Αριστοτέλη και με φόντο τις μαρμάρινες κολώνες που θυμίζουν τους Δελφούς», επεσήμανε ο κ. Ντέλης.

Ο Πάνος Αδαμόπουλος τόσο κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του στην εκδήλωση, όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους πρωταγωνιστές της εν λόγω βραδιάς, καθώς επίσης και για τους χορηγούς.

Η είσοδος της Πλατείας Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Στις αρχές της δεκαετίας, όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διοργάνωσης των ελληνικών βραδιών θέσαμε έναν φιλόδοξο στόχο την επέκταση των εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μπορώ να πω χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Όταν αναλάβαμε διοργανώνονταν τρεις με τέσσερις ελληνικές βραδιές και  εφέτος οι ελληνικές βραδιές ξεκίνησαν τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθούν την τελευταία Τρίτη του Σεπτεμβρίου», επεσήμανε ο κ. Αδαμόπουλος.

Οι Ελληνικές Βραδιές αποτελούν μια επί πλέον ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσία της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών προς την ομογένεια και όλους τους κατοίκους της Αστόριας και τα έξοδά τους καλύπτονται από τους χορηγούς.

Οι ελληνικές βραδιές, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις ξεκίνησαν την προηγούμενη Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019 και θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία Τρίτη του Σεπτεμβρίου.

Το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Tην ερχόμενη Τρίτη 6η Αυγούστου και ώρα 7.00 μ.μ. θα δώσει συναυλία η ορχήστρα Melodia και το χορευτικό Noora Belly Dancers. Χορηγός της εκδήλωσης είναι ο Ηλίας Ρίζος και το κτηματομεσιτικό γραφείο «Amorelli Realty».

Tην Τρίτη 13η Αυγούστου και ώρα 7.00 μ. τη σκυτάλη θα παραλάβει ο Χρήστος Κωσταράς – Geo Events με χορηγούς την Τέρυ Ντέλη και τον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας.

Το βράδυ της Τρίτης, 20ης Αυγούστου και ώρα 7.00 μ.μ. τη σκηνή θα μοιραστούν ο Ανδρέας Μοδινός και η ορχήστρα «Geminis» με τον Λαογραφικό Όμιλο Αμερικής. Χορηγός της εκδήλωσης είναι ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας.

Οι ομογενείς οι οποίοι ξεφάντωσαν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Την Τρίτη, 27η Αυγούστου και ώρα 7.00 μ.μ. οι ομογενείς θα παρακολουθήσουν αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο με χορηγό τον Σύλλογο Κεφαλλονιτών Νέας Υόρκης «Κέφαλος».

Το βράδυ της Τρίτης, 3ης Σεπτεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. θα δώσει συναυλία ο Γρηγόρης Μανινάκης και η ορχήστρα «Μικρόκοσμος». Χορηγός της βραδιάς είναι η Σύλβια Αδαμοπούλου και η εταιρεία Pilates Designs by Sylvia.

Το βράδυ της Τρίτης, 10ης Σεπτεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. οι ομογενείς θα παρακολουθήσουν αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο με χορηγό τον Γεώργιο Αλεξίου και το Alexiou Realty.

Το βράδυ της Τρίτης, 17ης Σεπτεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ τη σκηνή θα μοιραστούν ο Χρήστος Κωσταράς και η Geo Events και το χορευτικό Noora Belly Dancers. Χορηγός της βραδιάς είναι ο Ηλίας Ρίζος.

Το ακροατήριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Οι ελληνικές βραδιές θα λήξουν την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ. με τη συναυλία της χορωδίας «Long Island Voices Choir». Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το University Orthopedics και ο ιστορικός Σύλλογος Αθηναίων της Νέας Υόρκης. 

Πλατεία Αθηνών

Η Πλατεία Αθηνών, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανήκει στην Υπηρεσία Παρκών του Δήμου της Νέας Υόρκης, ενώ οι προτομές, τα αγάλματα και οι μαρμάρινες κολώνες θα συντηρούνται από την εν λόγω Υπηρεσία, διότι για κάθε έργο υπάρχει ξεχωριστό αποθεματικό ταμείο.

Ο Κώστας Ψαρός, αριστερά και ο Τάσος Παπαϊωάννου επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η Πλατεία Αθηνών βρίσκεται στη συμβολή της 30ής Λεωφόρου και της 30ής Οδού στην Αστόρια. Στην είσοδό της υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ενώ στο βάθος υπάρχουν κολώνες παρόμοιες με εκείνες των Δελφών και κοντά τους, το άγαλμα του Σωκράτη. Στην αριστερή γωνία είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη, ενώ στη δεξιά γωνία της Πλατείας έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Σοφοκλή.

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της Διοικούσας Επιτροπής και της Ομογένειας στη δημιουργία της Πλατείας Αθηνών και το 2015 αποφάσισε να μετονομάσει την 30ή Λεωφόρο μπροστά στην Πλατεία Αθηνών σε «Οδός Ντένη Συντήλα» («Dennis Syntilas Way») τιμώντας έτσι την μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Πλατείας, του αειμνήστου Ντένη (Δημοσθένη) Συντήλα.

ΙΟι ομογενείς και άλλοι Αστοριείς ενώ παρακολουθούν την Ελληνική Βραδιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Οι ομογενείς και άλλοι Αστοριείς σο πάρκο της Πλατείας Αθηνών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Σ’ευχαριστουμε πολυ Δημητρη μου για την παρουσια σου και την υπεροχη καλυψη!
    Να εισαι παντα καλα και να ξαναρθεις,
    Με εκτιμηση,
    Πανος Αδαμοπουλος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.