ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε κλίμα αβεβαιότητας για το που τελικά θα φτάσει η τιμή της βενζίνης από τώρα μέχρι το καλοκαίρι, άνοιξε σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου και επίσημα τις πύλες του, το «Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης” (ΝΥ Auto Show).
Οι «Αναμνήσεις» βρέθηκαν στο επίκεντρο της αυτοκίνησης και κατέγραψαν με τον φακό τους όλα τα νέα μοντέλα, καθώς και αρκετά, τα επονομαζόμενα concepts και τα prototype (πρωτότυπα).
Μας άγγιξε όμως ιδιαίτερα η αυθεντική αντίδραση ενός πιτσιρικά, όχι παραπάνω από πέντε χρονών, που συνοδευόταν από τα αδέρφια του και τον Πατέρα του. Μόλις μπήκε στην αίθουσα ήταν σαν να πήγαινε σε μια παιδική χαρά.
Γεμάτο ενθουσιασμό και έντονη την επιθυμία να δει από κοντά και να αγγίξει τα διάφορα μοντέλα.
Όχι δεν θα σας γελάσουμε, αλλά όσοι από εσάς επισκεφτείτε το Σαλόνι θα δείτε από κοντά κι έναν ή δυο Άτλαντες. Ο πρώτος δεν ήταν σε φωτογραφία ή άλλου είδους εκτύπωση αλλά σε τρισδιάστατη μορφή και μέσα σε προστατευτικό γυαλί. Είναι το ρομπότ της Χάντεϊ (Hyundai) που παίζει και ποδόσφαιρο και μάλιστα να συναγωνίζεται επί σκηνής τους καλύτερους του είδους.
Τι άλλο μπορεί να δει ο επισκέπτης σε αυτό και τις νεότερες εξελίξεις έχουμε μέχρι σήμερα στο τομέα της ηλεκτροκίνησης;
Αυτά και άλλα ερωτηματικά απασχόλησαν τους δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου, που ενημερώθηκαν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές για το μέλλον της αυτοκίνησης.
Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν αρκετά νέα μοντέλα και φαίνεται ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η ηλεκτροκίνηση κερδίζει φέτος τα βλέμματα των φίλων του αυτοκινήτου. Η μήπως όχι;
Τα στοιχεία των πωλήσεων δείχνουν μια πτώση της τάξης του 26% σε ότι αφορά τις πωλήσεις κατά τον μήνα Φεβρουάριο. Τα στοιχεία που κατέγραψε η Cox Report και το Kelly’s Blue Book.
Πάντως οι δημοσιογράφοι ανέδειξαν το νέο ηλεκτρικό μοντέλο iX3 της BMW ως παγκόσμιο αυτοκίνητο της χρονιάς.
Ωστόσο δεν λείπουν από την κεντρική σκηνή τα μεγάλα και εντυπωσιακά επταθέσια SUV καθώς και τα εντυπωσιακά σούπερ-καρ και τα εξωτικά αυτοκίνητα των 300K της Μακ Λάρεν και της Λαμποργκίνι.
Αν πάλι σας αρέσει η νοσταλγία έχουν και τέτοια μοντέλα, τότε που διέπρεψε στο Χόλιγουντ ο Κλαρκ Γκειμπλ και άλλοι γνωστοί αλλά αείμνηστοι ηθοποιοί.
Μπορεί το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, να μην φημίζεται για τις παγκόσμιες πρεμιέρες, ωστόσο φέτος κατάφερε να κερδίσει και αυτή την κατηγορία αφού δυο μεγάλοι κατασκευαστές, η ιαπωνική «Σούμπαρου» και η Νότιο-Κορεάτικη “Χιουνται” διάλεξαν το συγκεκριμένο Σόου για την παγκόσμια παρουσίαση δυο μοντέλων τους.
Η πρώτη λοιπόν παρουσίασε το Getaway ένα επταθέσιο ηλεκτρικό SUV και η δεύτερη το εντυπωσιακό όχημα εκτός δρόμου με την ονομασία Boulder.
Παρουσιάστηκε επίσης το πρωτότυπο Wingback της Genesis. Ένα κράμα καθαρόαιμου αγωνιστικού και στέισιον βάγκον. Δηλαδη, αγωνιστικό με πολλαπλη χρήση.
Στην διαδρομή εντός του κεντρικού εκθεσιακού χώρου του Javits Center θα δείτε μια, σειρά από τα εντυπωσιακά διθέσια σπορ αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων βρετανικής κατασκευής από την Μακ Λάρεν. Aκόμα τα πρωτότυπο της General Motors με το όνομα CX.R.
Θα βρείτε επίσης την Jeep του ομίλου Stellantis να προωθεί την επέτειο 250 του Αμερικανικού Έθνους.
Μας άρεσε πολύ το μπλε και λευκό Rubicon με την ιδιαίτερη ονομασία “1941” Whitecap.
Την πολύ ξεχωριστή Genesis με νέες προτάσεις μοντέλων, τα εντυπωσιακά, αλλά και προσιτά ηλεκτρικά και συμβατικά KIA, το νέο της EV είναι το ΚΙΑ EV3 που επίσης παρουσιάστηκε στη ΝΥ για πρώτη φορά. Μέχρι και πρόταση για Ταξί είχε η KIA.
Ακόμα η VW παρουσίασε τα νέας γενιάς πενταθέσια «Ατλας» για μεγάλες οικογένειες και ακόμα πιο μακρινά ταξίδια.
H Ford επιμένει στα ημιφορτηγά, που εδώ θα τα αποκαλέσουμε «αγροτικά» και φυσικά δεν ξεχνάει και τα πολύ γνωστά Mustang και Bronco. Για μας το πιο σημαντικό μοντέλο είναι το «Μάβερικ», ένα εργαλείο για να κάνεις την δουλειά σου με πολύ λίγα χρήματα. Έχει κερδίσει τον τίτλο «φορτηγό της χρονιάς» του περιοδικού Motortrend.
Στην έκθεση του κάτω ορόφου θα δείτε από κοντά και θα θαυμάσετε το φαινόμενο των βελτιώσεων στα καθημερινά αυτοκίνητα. Υπάρχουν πολλοί που ξοδεύουν περιουσίες ολόκληρες για να βελτιώσουν τόσο την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου, όσο και την εμφάνιση. Αυτό θα λέγαμε είναι το χόμπι τους.
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσετε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όλων των κατασκευαστών σε ένα σύντομο τεστ ως επιβάτες.
Εξω από το εκθεσιακό κέντρο και φέτος σε ειδικές πλατφόρμες η Jeep προσφέρει την δυνατότητα δοκιμής σε συνθήκες εκτός δρόμου. Θα βρείτε επίσης προσομοιωτές οδήγησης στην Ηyundai και αλλού.

Το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης είναι ανοικτό για το κοινό από τις 3-12 Απριλίου. Πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αutoshowny.com
Η τιμή εισόδου στο Σαλόνι της Νέας Υόρκης είναι 22 δολάρια για ενήλικες και 8 δολάρια για τα παιδιά.





















