Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Ιωνάς Νικολάου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου. Φωτογραφία: KYPE

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, στο Προεδρικό, μετά από συνάντηση που είχε με τον ΠτΔ.

Αυτή ήταν  η πρώτη συνάντηση me τον ΠτΔ, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου από την ημέρα που ήρθαν στην επιφάνεια οι ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις.
«Τον ενημέρωσα για την απόφασή μου να παραιτηθώ από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και τον ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη με την οποία με έχει περιβάλει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, γνωρίζοντας ότι δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών και ούτε έτυχε οποιασδήποτε ενημέρωσης για αυτές από την Αστυνομία.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι επεξήγησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους λόγους που τον οδήγησαν στην υποβολή της παραίτησής του. Ανάμεσα σε αυτούς, όπως είπε, το στυγερό έγκλημα που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την κοινωνία και τα όσα γνωστοποιούνται αναφορικά με τους χειρισμούς και τις πιθανές παραλείψεις των αρμοδίων διωκτικών Αρχών.

 Πρόσθεσε ότι οι συνεπακόλουθες προεκτάσεις του απεχθούς εγκλήματος αγγίζουν όχι μόνο την Αστυνομία, αλλά και την ίδια την κοινωνία και αναφέρθηκε σε νοοτροπίες και αντιλήψεις «που δεν τιμούν κανένα μας». Η Αστυνομία και τα μέλη της, είπε, παραμένουν μέλη της ίδιας κοινωνίας γι’ αυτό η αναζήτηση των ευθυνών αφορά όλους.

Είπε επίσης ότι ανάμεσα στους λόγους είναι η διαφαινόμενη ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών και ο αριθμός των θυμάτων των αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων.

Επίσης η  ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης, πλήρους και αντικειμενικής έρευνας, όπως είχε εξαγγείλει αμέσως μετά την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος.

«Πρόθεση μου είναι όπως σήμερα, αποταθώ με επιστολή μου προς την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, να διορίσει ανακριτή ή ομάδα ανακριτών για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας έρευνας. Έχω ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό», είπε.

Χαρακτήρισε επίσης παντελώς άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό.

« Θεωρώ παντελώς άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό για τον χειρισμό και τη διερεύνηση των καταγγελιών, όταν γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι ο υπουργός δεν αναμειγνύεται και ούτε πρέπει να αναμειγνύεται στο χειρισμό και τη διερεύνηση οποιωνδήποτε καταγγελιών», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι με πλήρη σεβασμό στην αγωνία της κοινής γνώμης όλη αυτή την περίοδο παρακολουθούσε με περίσκεψη τα όσα προβλημάτισαν και προβληματίζουν την κοινωνία και ουδέποτε έδειξε οποιαδήποτε ασέβεια ή επικρίσεις σε αυτές, παρά μόνο υπέδειξε την ανάγκη να γίνει ανεξάρτητη, πλήρης και αντικειμενική διερεύνηση των οποιωνδήποτε ευθυνών, η οποία πέραν από τον καταλογισμό πιθανών ευθυνών θα καταδείξει κενά και ελλείψεις καθόσον αφορά τη διαδικασία.

«Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να καλέσω την κοινή γνώμη, παρά τις ενδεχόμενες αδυναμίες ή παραλείψεις που μπορούν να προκύψουν από τους χειρισμούς των καταγγελιών, να συνεχίσει να επιδεικνύει την αναγκαία εμπιστοσύνη στο Αστυνομικό Σώμα καθότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε επιφέρει έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα στην επιτέλεση του καθήκοντος της», είπε.

Πρόσθεσε ότι «όλοι μας έχουμε περάσει πολύ δύσκολες μέρες λόγω της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης. Είναι ανθρώπινο. Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο έχουμε βασανιστεί πολύ, όχι για το εάν θα υπέβαλλα ή όχι παραίτηση. Αλλά γιατί τα αθώα θύματα και τις οικογένειες τους είναι αυτά τα οποία φαίνεται να πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εγκληματικής πράξης. Η συνείδηση και οι αρχές μου μόνο, μου επιβάλλουν την παραίτηση».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι η αστυνομία είναι κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, δεν είναι ένα ξένο σώμα και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους όταν παρέλθει η έξαρση της καλοπροαίρετης, αλλά και κακοπροαίρετης κριτικής.

«Εύχομαι η παραίτηση μου να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Συμπλήρωσε ότι παρέμεινε διαχρονικά σταθερός στις ίδιες αξίες και αρχές, δηλαδή αυτές της εντιμότητας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.

Επιφυλάχθηκε να πει περισσότερα για τα όσα έχουν επιτευχθεί κατά την εξαετή παρουσία του στο Υπουργείο, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα παραθέσει τις προσεχείς μέρες.

Ερωτηθείς αν η παραίτηση του έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός απάντησε «η παραίτηση μου έχει γίνει δεκτή και αυτό με ικανοποιεί πλήρως». 
(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΧΡ)

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.