Παρέμβαση πρέσβη Α. Μαυρογιάννη στον ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

0
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, προσφώνησε την Παρασκευή (18.10.19) την Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού που πραγματεύεται τα ανθρώπινα δικαιώματα (3η Επιτροπή), εγείροντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των Κυπρίων που απορρέουν από την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία.

Στην παρέμβαση του ο κ. Μαυρογιάννης ανέδειξε το μεγάλο ποσοστό Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων που εξακολουθεί να στερείται του δικαιώματος επιστροφής, την εκδίωξη τους από τις περιουσίες τους, και την παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών αυτών.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αλλάζει το δημογραφικό χαρακτήρα το νησιού με την εισαγωγή μεγάλου αριθμού εποίκων, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αναφέρθηκε στην δραστική μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων ως αποτέλεσμα της καθημερινής παρενόχλησης τους και κατήγγειλε τις πολλαπλές παραβιάσεις των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους που έχει ως στόχο να τους αποδεκατίσει. Υπογράμμισε το μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοούμενων και την άρνηση της Τουρκίας να παράσχει πληροφορίες για την τύχη τους από τα στρατιωτικά της αρχεία, καθώς και στοιχεία σχετικά με τοποθεσίες ταφής και μετακίνησης οστών.

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε επίσης στη λεηλασία και καταστροφή της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, υπενθυμίζοντας ότι η τύχη πολλών πολιτισμικών θησαυρών παραμένει άγνωστη.

Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος συμπλήρωσε ότι παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή που έχει ως αποτέλεσμα η Κυπριακή κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο ενός τμήματος της Κυπριακής επικράτειας, εντούτοις θα συνεχίσει να προστατεύει και να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, φυλής, φύλου, οικογενειακής κατάστασης, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας ή αναπηρίας.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.