ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή υπό την ηγεσία των κ.κ. Κώστα Μάστορα και Γιάννη Στρουμπάκη ολοκλήρωσε τον ατελή έλεγχο των οικονομικών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και προχωράει απαρέγκλιτα στην υλοποίηση του Οδικού Χάρτη, τον οποίο κατέθεσαν προς συζήτηση κατά την διάρκεια της κοινής σύσκεψης της 24ης Ιουνίου 2022 της εν λόγω επιτροπής με αμφότερες τις αντιμαχόμενες πλευρές της Ομοσπονδίας.

Ο Οδικός Χάρτης εστάλη εγγράφως και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές προκειμένου να τοποθετηθούν και να ξεκινήσει ο ουσιαστικός διάλογος και η άμεση υλοποίησή του.

Έγκυρες πληροφορίες των  «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι η μία πλευρά υπό την ηγεσία του Γιώργου Γεωργόπουλου, ανταποκρίθηκε άμεσα και παρουσίασε εγγράφως τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις, ενώ η πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων υπό την ηγεσία του κ. Δημητρίου Καλαμαρά μέχρι και ετούτη την ώρα δεν ανταποκρίθηκε ως όφειλε.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αχιλλέας Λυγγέρας και Κώστας Μάστορας. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής, κ. Κώστας Μάστορας, κληθείς να επιβεβαιώσει τις έγκυρες πληροφορίες επεσήμανε: «Η πλευρά των κ.κ. Γεωργόπουλου και Μπάρδη ανταποκρίθηκαν άμεσα, απάντησαν γραπτώς και το πιο σημαντικό συμφωνούν πάνω από 90% με τον Οδικό Χάρτη. Μετά λύπης –  το λέγω – από την πλευρά του κ. Καλαμαρά μέχρι στιγμής δεν λάβαμε γραπτώς τις τοποθετήσεις τους. Θέλω να πιστεύω πως και η πλευρά του κ. Καλαμαρά έστω και την ύστατη στιγμή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ούτως ώστε να συνεχιστεί ο ουσιαστικός διάλογος και οι προσπάθειες για την λήξη του Εμφυλίου και για την πολυπόθητη Αναγέννηση της Ομοσπονδίας».

Παρουσία δημοσιογράφων

Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή το βράδυ της Παρασκευής 14ης Οκτωβρίου 2022, και ώρα 7.00 μ.μ. έχει συγκαλέσει στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια κοινή σύσκεψη με αμφότερες τις αντιμαχόμενες πλευρές, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την ολοκλήρωση του έργου της εν λόγω Επιτροπής και για την από κοινού σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, στην οποία θα ανοίξει ο φάκελος του ατελούς οικονομικού ελέγχου και θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα ευρήματα και τα πορίσματά του.

«Η εν λόγω συνεδρίαση, καθώς επίσης και όλες οι συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν θα γίνουν παρουσία δημοσιογράφων, ούτως ώστε η ομογένεια να ενημερωθεί για την κατάσταση και τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή για την εκπλήρωση της δύσκολης αποστολής της», επεσήμανε ο κ. Μάστορας.

Γενική άποψη από την γενική συνέλευση. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,

Ερωτηθείς για τον ατελή έλεγχο ο κ. Μάστορας επεσήμανε ότι «ήταν από τους πιο δύσκολους, καθώς όσοι αναμίχθηκαν με τα διοικητικά και τα οικονομικά της Ομοσπονδίας την τελευταία εξαετία δεν προσκόμισαν – ως όφειλαν – τα παραστατικά και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα (συμπεριλαμβανομένων  των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και των μειοδοτικών διαγωνισμών) που πρέπει να συνόδευαν κάθε επιταγή που εξέδιδε και κάθε δολάριο που ξόδευε η Ομοσπονδία».

«Παρά ταύτα η Επιτροπή κατάφερε με την βοήθεια όλων των μελών της, συμπεριλαμβανομένων και των κ.κ. Γιάννη Στρουμπάκη, Αλεξάνδρας Λάσκαρη, Κατερίνας Λυγγέρα, να εξασφαλίσει όλα τα υπάρχοντα έγγραφα που σχετίζονταν με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα οποία κατέστησαν οφθαλμοφανείς τις αδιανόητες παραλείψεις, την κακοδιαχείριση και τις οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες του παρελθόντος, που αν μη τι άλλο πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν και παράδειγμα προς αποφυγήν», επεσήμανε ο κ. Μάστορας.

«Αν και χωρίς τα παραστατικά, χωρίς τους φακέλους με τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς και τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων, κανένας ελεγκτής δεν θα μπορούσε να προβεί σε άμεση απόδοση ευθυνών, εν τούτοις, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στην επικείμενη γενική Συνέλευση, ως το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας, τα πορίσματα του ελέγχου και τις δικές της προτάσεις για μια χρηστή και αδιάβλητη διοίκηση και το πιο σημαντικό για την αποκατάσταση της διαφάνειας», επεσήμανε ο κ. Μάστορας.

Ερωτηθείς για τους στόχους της σύσκεψης της Παρασκευής επεσήμανε ότι «στόχος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για την συγκρότηση τριμερούς και κοινά αποδεκτής μεταβατικής διοικητικής επιτροπής με στόχο την σύγκλιση κοινής γενικής Συνέλευσης».

Το Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο το οποίο έχει σημαιοστολιστεί. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οδικός Χάρτης

Η εν λόγω Επιτροπή στην σύσκεψη της 24ης Ιουνίου 2022 μαζί με τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του ελέγχου παρουσίασε και τον Οδικό Χάρτη για την αναγέννηση της Ομοσπονδίας.

Αν και η Επιτροπή παρουσίασε εγγράφως και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και στην συνέχεια έδωσε στην δημοσιότητα τον Οδικό Χάρτη και αρχικά διαφάνηκε ότι υπήρχε συναίνεση ως προς τις βασικές προτάσεις, εν τούτοις τους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν δεν σημειώθηκε ούτε η παραμικρή πρόοδος ως προς την υλοποίησή του.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές επιδόθηκαν με πάθος στις δικαστικές διαμάχες και ο Οδικός Χάρτης παρέμεινε κενό γράμμα.

Βασικό προαπαιτούμενο ήταν η συγκρότηση μικτής Διοικητικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία θα απάλλασσε την Ομοσπονδία από τους Συλλόγους σφραγίδες και θα ζητούσε από τους φορείς μέλη – σωματεία, αδελφότητες και κοινότητες – να ανανεώσουν την εντολή των αντιπροσώπων τους, ούτως ώστε η πρώτη γενική συνέλευση να απαρτίζονταν μόνο από τους νόμιμους αντιπροσώπους.

«Αμφότερες οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν κατ’ αρχήν στην παράλληλη διεξαγωγή του ελέγχου των Συλλόγων, αλλά – μετά λύπης το λέγω – μέχρι και ετούτη την ώρα δεν σημειώθηκε κάποια ουσιαστική πρόοδος», επεσήμανε ο κ. Μάστορας υπενθυμίζοντας ότι «πρέπει να δοθεί οριστικό τέλος στις δικαστικές διαμάχες και στον διασυρμό της Ομοσπονδίας».

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον των ομογενών και της γενέτειρας για την αναγέννηση της Ομοσπονδίας ο κ. Μάστορας επεσήμανε ότι «το ενδιαφέρον είναι μεγάλο» και ότι «καθολικό αίτημα είναι η έξοδος της Ομοσπονδίας από την κρίση».

Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή

Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή, ως γνωστόν, μέχρι και σήμερα είναι το μοναδικό νόμιμο, με νωπή εντολή και κοινής αποδοχής όργανο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, καθώς έχει επικυρωθεί από τις δύο Γενικές Συνελεύσεις και το πιο σημαντικό απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης αμφοτέρων των πλευρών και κατ΄ επέκταση της Ομογένειας.

Ως εκ τούτου εάν δεν συναινέσουν την Παρασκευή οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή οφείλει και πρέπει να προχωρήσει στην σύγκλιση εκτάκτου Γενικής Συνέλευσης την ερχόμενη εβδομάδα και από εκεί και πέρα «οργή λαού – βουλή Θεού» που λέει και ο λαός.

Η πρόσκληση

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης που εστάλη στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Ομοσπονδίας για την εν λόγω συνάντηση:

Προς κ.κ. Γεώργιο Γεωργόπουλο και Δημήτρη Καλαμαρά,

Αγαπητοί κ.κ. Γεωργόπουλε και Καλαμαρά, σας προσκαλούμε ως Συμπρόεδροι της Ανεξάρτητης Διευρυμένης Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο την Παρασκευή 10/14/2022 και ώρα 7μ.μ. με κύριο θέμα την εξεύρεση άμεσης λύσης μέσω ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων σας, βάσει του προταθέντος εξ ημών οδικού χάρτη εξυγίανσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και παρουσία δημοσιογράφων, προς αποφυγήν παρανόησης των λεχθέντων. Μπορείτε να έχετε μαζί σας δυο αντιπροσωπευτικά μέλη της ομάδας σας έκαστος. 

Με εκτίμηση, Οι Συμπρόεδροι, Κώστας Μάστορας και Γιάννης Στρουμπάκης

  • Η παραπάνω ονομαστική πρόσκληση είναι διατυπωμένη κατά αλφαβητική σειρά. 
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.