Ο Ελληνοαμερικανός πρωταθλητής του σκι Αλέξανδρος Γκίνης αναζητεί νέες ευκαιρίες με τα χρώματα της Ελλάδας

Ο ομογενής πρωταθλητής του Σκι Αλέξανδρος Γκίνης. Φωτογραφία: Facebook

NEA ΥΟΡΚΗ. Πριν από λίγα χρόνια ήταν πρωταθλητής του Σκι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα συνεχίζει την αθλητική του καριέρα στο Σκι με τα χρώματα της Ελλάδας.

Αν και γεννήθηκε στην Ελλάδα ο Αλέξανδρος Γκίνης ξεκίνησε να ασχολείται με το σκι στον Παρνασσό από την ηλικία των 2 ετών. Ο πατέρας του διατηρούσε μια σχολή εκμάθησης του αθλήματος και εκεί γνώρισε την εξ Αμερικής σύζυγό του. Σύντομα το Σκι έγινε γι αυτόν κάτι παραπάνω από χόμπι. Ωσπου μετακόμισε στην Αυστρία, όπου ο Πατέρας του εργαζόταν τους χειμερινούς μήνες.

Στην ηλικία των 12 ετών. Αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στις ΗΠΑ, στην πολιτεία του Βερμόντ κι εκεί ήταν που ο Γκίνης άρχισε να βελτιώνει τις επιδόσεις του, σε ηλικία 15 ετών.

Στα 16 ο Γκίνης αποφοίτησε από το γυμνάσιο και γρήγορα άρχισε να ανεβαίνει στις διαβαθμίσεις των αθλητών του Σκι σε εθνικό επίπεδο το 2012. Λίγο αργότερα άρχισαν οι τραυματισμοί στο αριστερό γόνατο, έχοντας όμως προηγηθεί διακρίσεις στην Βόρεια Αμερική και νίκες στο τοπ 10 του Ευρωπαικού Κυπέλλου.

Ο ομογενής πρωταθλητής του Σκι Αλέξανδρος Γκίνης. Φωτογραφία: Facebook

Ο Γκίνης δήλωσε πρόσφατα στην ιστοσελίδα Skiracing.com «Είχα φτάσει σε ένα «πλατό» και λόγω των τραυματισμών αλλά και από πλευράς διανοητικής κατάστασης».

Σ’ αυτή την κατάσταση, ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι το 2018 η Εθνική Ομάδα Σλάλομ των ΗΠΑ, διαλύθηκε και πολλοί συναθλητές μου αποσύρθηκαν.

Ευτυχώς για τον Γκίνη η καριέρα του δεν είχε φτάσει ακόμα στο τέλος της.

Ετσι, επιστρέφοντας στις πίστες μετά από την αποθεραπεία μπήκε στην ομάδα «Ντάρμουθ» το 2018.

Ξεκίνησε δυναμικά κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα σλάλομ την περίοδο 2019-2020. Μεχρι που τραυματίστηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2019. Κατάφερε ωστόσο να επανέλθει πριν το τέλος της περιόδου των αγώνων παίρνοντας μέρος με την Ομάδα των ΗΠΑ στα τελικά του παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ευρώπη.

Ήταν σε εκείνη την φάση που όλοι οι αγώνες ακυρώθηκαν. Μέχρι τότε ο Γκίνης κατείχε την τρίτη θέση στο σλάλομ σε όλη την Αμερική. Μια θέση που δεν θα του εξασφάλιζε την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ωστόσο η διπλή του υπηκοότητα του εξασφάλισε άλλη μια ευκαιρία.

Την άνοιξη του 2020 η Ομοσπονδία του Σκι στην Ελλάδα ήρθε σε επαφή μαζί του και του πρότεινε αγνωνιστεί με τα χρώματά της.

Ετσι κι αφού οι αρμόδιοι φορείς στις ΗΠΑ, δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα της προπόνησης, αποφάσισε να προχωρήσει, έχοντας συμπαραστάστη στην αποφασή του τον Σάντι Βιέτζε, πρώην συναθλητή και φίλο.

«Αν πρόκειται να πληρώσω από την τσέπη μου, για τους αγώνες, είναι καλύτερα να έχω πίσω μια Ομοσπονδία και να παίρνω μέρος σε όλους τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να έχω όλη την ελευθερία που χρειάζομαι», δήλωσε ο Γκίνης.

Ο Βιέτζε, ο συναθλητής του από το γυμνάσιο, τον ακολούθησε στην νέα αυτή προσπάθεια σαν προπονητής και τεχνικός.

«Είχα πολλές ατυχίες με τους τραυματισμούς», λέει ο Γκίνης, «αλλά πιστεύω στις δυνατότητες της προπόνησης που μεταφράζονται σε θετικά αποτελέσματα στους αγώνες.  Θα ήθελα να δώσω στον εαυτό μου ένα διάστημα δυό ετών χωρίς τραυματισμούς και από εκεί και μετά να δω εάν θα μπορούσα να φτάσω στο επίπεδο που θα επιθυμούσα».

Στην ηλικία των 26 ετών, ο Γκίνης κατάφερε να κέρδισε τον τίτλο του πρώτου Ελληνα Σκιέρ που πήρε πόντους στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κατακτώντας την 11η θέση στις 17 Ιανουαρίου στο Φλαχάου της  Αυστρίας.

Ήταν μια προσωπική επιτυχία του αθλητή, αλλά και μια πολύ σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα.

Μια χώρα που δεν φημίζεται ιδιαίτερα για τις επιτυχίες των αθλητών της στο Σκι και με το ενδιαφέρον της τηλεόρασης στο κατακόρυφο λόγω της συμμετοχής του Γκίνη.

Η ανταπόκριση των φιλάθλων και η ευγνωμοσύνη τους συμπεριλάμβανε και βίντεο στα οποία οι φίλαθλοι δάκρυσαν παρακολουθώντας τον αγώνα. 

Για τις συνθήκες του συγκεκριμένου αγώνα, ο Γκίνης τόνισε ότι είχε κάνει καλή προετοιμασία, αλλά στο τέλος τίποτα δεν πήγε όπως θα περίμενε.

Η πρώτη κατάβαση ήταν καλή και έδειξα καλά σημεία απο την κορυφή μέχρι το τέλος. Στην δεύτερη κατάβαση προσπάθησα να σπρώξω, όσο πιο πολύ μπορούσα μέσα στο μυαλό μου. Δεν ξέρω τι συνέβη τρεις πόρτες πριν το τέλος αλλά ήμουν χαρούμενος που τα κατάφερα να τερματίσω.

Ελπίζω πραγματικά να συνεχίσω να κάνω καλές εμφανίσεις και με το παράδειγμά μου να βλέπω το άθλημα στην Ελλάδα να μεγαλώνει».

Ο Γκίνης ελπίζει να συνεχίσει να αθλείται ως σκιέρ κάτι που ξέρει και αγαπάει με την συμπαράσταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας και να εμπνεύσει τους αθλητές της επόμενης γενιάς.

Τις επόμενες εβδομάδες ο Γκίνης θα λάβει μέρος σε δύο ακόμα αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το «μομέντουμ» των επιτυχιών, πλέον συμβαδίζει με την δόξα από την επιτυχία του στο Φλαχάου και τώρα μόνο μια σκέψη τον διακατέχει για το υπόλοιπο της σεζόν: «Ας δούμε τι πρόκειται να συμβεί».

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.