Ο Αρχιεπίσκοπος στο Τάρπον Σπρινγκς για τα Θεοφάνεια – θα παραστούν έως και 800 πιστοί, οι 110 οικογένειες των δυτών και δημοσιογράφοι

0
248
O έφηβος Παναγιώτης Σακοτέλης, ο οποίος έπιασε το σταυρό και οι άλλοι κολυμβητές στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας. Φωτογραφία: GOA/ Δημήτρης Πανάγος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα βλέμματα των ομογενών από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ είναι στραμμένα στο Νησί των Σφουγγαράδων, όπως ήθισται να αποκαλούμε το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, όπου σήμερα και αύριο, Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021, θα τελεστούν μια σειρά τελετών και εκδηλώσεων για τα Θεοφάνεια.

Στην πόλη των Θεοφανείων άρχισαν από χθες να συρρέουν εκπρόσωποι της ομογένειας μεταξύ των οποίων και ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης, ενώ αργά το βράδυ αναμένεται να αφιχθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ο οποίος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας και της τελετής κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο γραφικό Σπρινγκ Μπαγιού.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής εξέδωσε ανακοινωθέν μέσω του οποίου αναφέρεται στα μέτρα που ελήφθησαν από την Αρχιεπισκοπή και τις κρατικές αρχές της περιοχής ώστε η εορτή των Θεοφανείων να διοργανωθεί κατά τρόπο επιτυχή, αλλά περιορισμένο αριθμητικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ ρίχνει για πρώτη φορά τον Σταυρό στην γιορτή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρίνγκς της Φλόριδας. Φωτογραφία: GOA/ Δημήτρης Πανάγος.

Παράλληλα τονίζει ότι θα επιτρέψουν σε οκτακόσιους πιστούς και στις 110 οικογένειες των δυτών να παραστούν στην τελετή, καθώς επίσης και περιορισμένος αριθμός δημοσιογράφων.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής:

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα στο Tarpon Springs για την 115η τελετή των Θεοφανείων. Υπό το φως της πανδημίας του κορωνοϊού, στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με τις εκκλησιαστικές όσο και με τις κρατικές αρχές της περιοχής, ώστε να διοργανωθεί η εορτή των Θεοφανείων κατά τρόπο επιτυχή, αλλά και περιορισμένο αριθμητικά.

Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου θα περιλαμβάνει μόνο την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την παραδοσιακή ρίψη του Τιμίου Σταυρού την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα ακολουθήσουν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο έφηβος Παναγιώτης Σακοτέλης με τον Σταυρό και το τρόπαιο της εορτής των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας. Φωτογραφία: GOA/ Δημήτρης Πανάγος.

Επίσης, τα στελέχη του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Tarpon Springs συνεργάστηκαν αποτελεσματικά με τις τοπικές αρχές διαχείρισης κρίσεων (Αστυνομία, Πυροσβεστική και το Γραφείο του Σερίφη της Κομητείας Pinellas), ώστε να καταλήξουν σ’ έναν ασφαλή και λογικό αριθμό πιστών, κληρικών, δυτών και των οικογενειών τους, καθώς και εκπροσώπων των ΜΜΕ που θα καλύψουν την τελετή από το Spring Bayou.

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία του Tarpon Springs, καθώς και με το Γραφείο του Σερίφη της Κομητείας Pinellas έχει οριστικοποιηθεί ένα σχέδιο για την ασφαλή παρουσία των πιστών, των κληρικών, των δυτών και των οικογενειών τους, όπως επίσης και των εκπροσώπων των ΜΜΕ, το οποίο περιλαμβάνει την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Την τελετή θα παρακολουθήσουν συνολικά 860 πιστοί, στους οποίους θα επιτραπεί να συγκεντρωθούν γύρω από το Spring Bayou, τηρώντας τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί μία συγκεκριμένη περιοχή για τις 110 οικογένειες των δυτών. Τέλος, θα διατεθεί χώρος για 30 περίπου εκπροσώπους διαφόρων ειδησεογραφικών δικτύων, οι οποίοι θα καλύψουν την εκδήλωση, δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να παρακολουθήσει την τελετή.

Σε σχόλιό του για την εορτή των Θεοφανείων, ο προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου π. Αθανάσιος Χάρος προέτρεψε τους πιστούς να συμμετάσχουν προσευχητικά από τις οικίες τους. “Φέτος ζητάμε από όλους να μην έρθουν στο Bayou, αλλά να μας συνοδεύσουν νοερά από το σπίτι τους. Η εορτή των Θεοφανείων και ο αγιασμός των υδάτων είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ και παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί με φυσική παρουσία, θα παραμείνουμε ενωμένοι μέσω της προσευχής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρχές της πόλης για τη σκληρή δουλειά τους, αλλά και για την προθυμία τους να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση αυτής της ιδιαίτερης τελετής και μάλιστα μεσούσης της πανδημίας. Και πάλι προτρέπω όλους τους πιστούς μας, τους φίλους και τους επισκέπτες να μας συνοδεύσουν διαδικτυακά φέτος ως μία ένδειξη σεβασμού προς τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για να λάβει χώρα αυτό το γεγονός, αλλά και ως μία κίνηση αγάπης για την προστασία τόσο τη δική σας όσο και των οικείων σας”.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.