Μετά από χρόνια Αγιασμός των Υδάτων και Κατάδυση Σταυρού και στο Άϊλαντ Παρκ του Λογνκ Άϊλαντ

0
Ο π. Γεώργιος Καζούλης με τους νεαρούς Σπυρίδωνα Πέτρου και Γιάννη Φαντάρο που ρίχτηκαν στο νερό για τον Σταυρό.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δύο νεαρά παιδιά και συγκεκριμένα ο Γιάννης Φαντάρος και ο Σπυρίδων Πέτρου αψήφησαν το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2021, δύο μέρες μετά την χιονοθύελλα και βούτηξαν στα νερά του Long Island Channel για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό που έριξε ο νέος ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Παναγίας του Αϊλαντ Παρκ, π. Γεώργιος Καζούλης. Η τύχη χαμογέλασε στον Σπυρίδωνα Πέτρου, ο οποίος εν μέσω επευφημιών ανέσυρε τον Σταυρό.

Ο Αγιασμός των Υδάτων και η κατάδυση του Σταυρού διοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά από μερικά χρόνια την πλησιέστερη Κυριακή με τα Θεοφάνεια και το γεγονός προκάλεσε ικανοποίηση και ενθουσιασμό στα στελέχη και στα μέλη της κοινότητας και δη της νέας γενιάς.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής ξεκίνησαν με τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Γεώργιος Καζούλης και αμέσως μετά οι πιστοί με τα λάβαρα σχημάτισαν μια μεγάλη πομπή η οποία κατευθύνθηκε στο Masone Beach, την πλησιέστερη με το ναό παραλία, όπου ο π. Γεώργιος τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Ο π. Γεώργιος Καζούλης, οι ιεροψέλτες και τα μέλη της κοινότητας του Άϊλαντ Παρκ ενώ ετοιμάζονται για την κατάδυση του Σταυρού,

Στελέχη της κοινότητας κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί και στην δεύτερη Κυριακή του Ιανουαρίου συμμετείχαν πάρα πολλοί πιστοί και απέδωσαν το γεγονός στον ενθουσιασμό που προκάλεσε στα στελέχη και στα μέλη ο διορισμός και η ανάληψη των καθηκόντων του ιερατικού προϊστάμενου, από τον π. Γεώργιο Καζούλη, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» χειροτονήθηκε προ δύο περίπου ετών από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η εν λόγω κοινότητα ονομάστηκε Παναγία του Αϊλαντ Παρκ διότι προ πέντε περίπου δεκαετιών δάκρυσε η εικόνα της Παναγίας που διατηρούσε στο σπίτι του ο Πίτερ Κατσούνης. Το γεγονός αυτό ώθησε τους ανθρώπους να ιδρύσουν την κοινότητα, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ομογενών που κατοικούσαν στην εν λόγω περιοχή.

Παλαιότερα όλοι τους ήταν μέλη των κοινοτήτων του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου του Χέμπστεντ και του Αγίου Δημητρίου του Φρίπορτ και αργότερα του Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ.

Στιγμιότυπο από την πομπή προς το Masone Beach.

Ως έτος ιδρύσεως αναγράφεται το 1981, όταν οι πρωτεργάτες προχώρησαν στην αγορά μιας παλαιάς ξένης εκκλησίας.

Τον Νοέμβριο του 1988 άρχισαν με τον αείμνηστο πλέον αρχιτέκτονα Δημήτρη Σιδεράκη την εκπόνηση των σχεδίων και επειδή υπήρχε το οικόπεδο αξιώθηκαν προβούν στην τελετή εκσκαφής των θεμελίων, επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, την οποία  είχε τελέσει ο μακαριστός Επίσκοπος Μελόης Φιλόθεος και τρία χρόνια αργότερα άρχισαν οι εργασίες.

Το 1994 έγιναν τα θυρανοίξια της εκκλησίας χοροστατήσαντος του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Ιακώβου και στις 22 Μαϊου του 1999 τελέστηκαν τα εγκαίνια του ναού, που είναι ρυθμού βασιλικής άνευ τρούλου.

Ο καταστροφικός κυκλώνας «Σάντυ», ο οποίος έπληξε την τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές τόσο στον ιερό ναό, όσο και στο κοινοτικό κέντρο και η κοινότητα κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να επουλώσει τις πηγές και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Ο περικαλλής ναός της Παναγίας στο Άϊλαντ Παρκ του Λονγκ Άϊλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.